Notícies i actualitat

El Consell Insular de Menorca signa amb el GOB un conveni de col·laboració per impulsar la custòdia del territori del sector agrari

Data : 22/09/2016

El departament de Medi Ambient del Consell Insular de Menorca ha signat avui un conveni de col·laboració amb el GOB per impulsar la custòdia del territori del sector agrari. Mitjançant l’esmentat conveni, la institució insular aporta una quantitat de 20.000 euros.

La custòdia del territori ve definida com un conjunt d'estratègies o tècniques a través de les quals s'impliquen als propietaris i usuaris del territori en la seva conservació i bon ús dels valors i recursos naturals, culturals i paisatgístics.

Es tracta d'una metodologia de concertació, mitjançant la qual s'aconsegueixen acords voluntaris després d'un procés de diàleg. El programa planteja ponts d'enteniment i treball conjunt entre gestors, propietaris i entitats de custòdia, on poden sumar-se altres agents, per a cercar un front comú que permeti els objectius marcats.

Es parteix d'un procés que el GOB va impulsar a Menorca fa uns anys, dut a terme amb la participació del sector agrari, d'identificació de mesures que presenten a la vegada beneficis ambientals i econòmics. Aquestes mesures són les que es promouen per aplicar a les finques que vulguin signar acords de custòdia del territori. Actuant sobre la gestió dels conreus, dels ramats i dels elements naturals de la finca, el resultat pot ser molt satisfactori en termes ambientals.

Actualment el GOB té 27 acords de custòdia agrària firmats, que representen unes 2.000 hectàrees on la gestió agrària i la conservació ambiental intenten treballar conjuntament. La majoria compten amb inventaris de valors naturals cartografiats i digitalitzats.
La conservació del paisatge, els positius efectes en la biodiversitat i els serveis ambientals que es deriven de les finques amb acord de custòdia del territori, es tradueixen en reconeixement social, en la promoció de productes diferenciats, en ajudes de voluntariat, en formació, en intercanvi d'experiències, en nous sistemes de comercialització, etcètera. És a dir, en aliances socials, que poden sumar-se a les iniciatives públiques i aconseguir inclinar la balança per al manteniment i la recuperació de la zona agrària gestionada de manera responsable.

Per tant, amb aquest conveni el Consell Insular de Menorca reconeix a la custòdia del territori com una eina fonamental dins la Reserva de Biosfera de cara a la sostenibilitat d'un sector estratègic des del punt de vista socioeconòmic, cultural i ambiental.

Maó, 22 de setembre de 2016

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS