Notícies i actualitat

El programa “Beques d’èxit de retorn a la formació” per Menorca beneficiarà a 180 persones i suposa una inversió de 215.000 euros

Data : 06/09/2016

El director general d’Ocupació i Economia, Llorenç Pou, la directora general de Formació Professional i Formació del Professorat, Maria Alorda, i el director insular d’Ocupació, Joventut i Innovació  del Consell de Menorca, José Carbonell, han presentat a Menorca les Beques d’Èxit de retorn a la formació, integrades per dos programes específics que per primera vegada volen afavorir el retorn a la formació i millorar alhora les oportunitats d’ocupació a través de la formació, mitjançant beques que es retribuiran, sempre i quan, els estudiants aprovin els seus cursos. Aquesta iniciativa, que suposa una inversió de 215.000 euros i beneficiarà a 179 desocupats de l’illa, comporta una beca econòmica per a la millora dels seus estudis i ampliar les expectatives d’introduir-se en el mercat laboral.

Aquestes accions formen part de l’Estratègia Balear de la Formació Professional per a l’Ocupació que pretén millorar les oportunitats d’ocupació de les persones aturades per trobar una primera o una nova feina, incidint directament en el nivell de formació del treballador, basat en un model de qualitat, tant dels continguts com de les infraestructures utilitzades. Beques d’Èxit, que beneficiarà a més de 1800 persones del conjunt de les Illes i suposa una inversió de 2,8 milions d’euros, s’emmarca en el desenvolupament del pla del SOIB Jove, un programa conjunt on s’englobaran totes les iniciatives destinades a joves aturats, algunes d’elles ja presentades i finançades per Garantia Juvenil.

Els dos programes, desenvolupats pel SOIB (Conselleria de Treball, Comerç i Indústria) i per la Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat (Conselleria d’Educació i Universitat), responen a la principal carència de bona part de les persones desocupades per incorporar-se al mercat de treball, que és la manca de formació o una formació incompleta. Pel que fa a Menorca, els estudis s’impartiran en els següents centres d’Educació de Persones Adultes: CEPA de Ciutadella, a les extensions de Ciutadella, Ferreries i Es Mercadal; i al CEPA Joan Mir i Mir, a les extensions d’Alaior i Es Castell. En total, a les Illes Balears, les classes es duran a terme als 18 Centres d’Adults que la Conselleria d’Educació i Universitat té distribuïdes a tot el territori.

Programa de Segona oportunitat per a l’ESO de SOIB Jove.

Aquesta iniciativa, que està dirigida a joves aturats de 18 a 29 anys, té com a finalitat retornar aquest col·lectiu al sistema educatiu, permetre als joves aturats acabar l’ESO i poder continuar els seus estudis. Els joves desocupats podran accedir a cursos de segon, tercer i quart d’ESO, que es realitzaran durant un quadrimestre cadascun d’ells, a través dels Centres d’Adults (CEPAs), en dues convocatòries previstes per l’octubre i febrer. Per tal de dur a terme aquest programa, el SOIB impulsa el projecte SOIB Jove, i aporta un total de 129.000 euros per a l’illa de Menorca. Pel conjunt de les Illes, el desenvolupament d’aquest projecte suposa una inversió de 2,5 milions d’euros, que estan cofinançats pel Fons Social Europeu, a través del Programa de Garantia Juvenil.

La principal novetat destacable, enfocada a motivar la formació per a l’ocupació, és la dotació de beques d’èxit adreçades a aquells alumnes que superin el curs. La previsió del Govern és arribar a més de 75 estudiants de Menorca, i a un total de 1.450 estudiants de totes les Illes, que seran becats amb 1.704 euros al finalitzar amb èxit cadascun dels cursos. D’aquesta manera, el programa està dissenyat per oferir un incentiu addicional de  retorn al sistema formatiu i finalitzar els estudis amb un resultat favorable.

Per poder accedir a aquestes beques d’èxit, els joves han d’estar inscrits en el SOIB com a demandants d’ocupació i al programa de Garantia Juvenil. A més, també s’han d’haver matriculat dels estudis d’ESO a través d’una Escola d’Adults. El període de matriculació per al primer quadrimestre va del 5 al 27 de setembre (del 5 al 13: matrícula de l’alumnat que el curs anterior era alumne d’un centre d’educació de persones adultes. I del 14 al 27: matrícula de les persones de nova incorporació en un centre d’educació de persones adultes) i del 13 al 17 de febrer per als que vulguin matricular-se en el segon quadrimestre.

Competències Clau d’accés a la Formació Professional

El segon programa de formació dissenyat pel SOIB està enfocat a desocupats que com a màxim tenen EGB o equivalent, preferentment majors de 35 anys amb nivells de formació bàsics, que estiguin interessats en accedir a la Formació Professional per a l’Ocupació de nivell 2 i que fins ara no complien els requisits mínims en formació per poder-hi accedir. En aquest sentit, s’obre una nova finestra formativa que possibilita a les persones aturades amb nivells educatius molt baixos retornar a l’oferta formativa i assolir una qualificació més elevada que els permetrà ampliar les oportunitats d’entrada al mercat laboral.

El programa s’estructura en la superació d’una sèrie de competències clau (llenguatge, idiomes i matemàtiques) i seguint la mateixa línea que l’anterior programa, els alumnes que acabin amb èxit els seus estudis rebran una ajuda salarial de fins a 328 euros per competència clau aprovada. Tenint en compte que es poden fer fins a 4 matèries, els ajuts poden superar els 1.300 euros per alumne aprovat. La mesura té un pressupost de 86.000 euros i  uns 104 estudiants menorquins percebran aquesta retribució econòmica.

En aquest cas, el SOIB ha planificat un total de 8 cursos a Menorca, que es duran a terme entre l’octubre de 2016 i el març de 2017. Pel conjunt de les Balears, s’han programat 28 cursos, distribuïts de la següent manera:16 a Mallorca, 8 a Menorca i 4 a Pitiüses. El pressupost total d’aquest projecte és de 302.000 euros, i es preveu que se’n puguin beneficiar uns 360 alumnes de totes les illes. Llorenç Pou ha destacat la importància d’aquests tipus d’iniciatives ja que el nivell de formació d’un treballador incideix de forma directa en les oportunitats de trobar una feina. Tenir una formació més qualificada implica una millora de l’ocupació, així com una millora de les condicions de feina i de sou, aspectes que contribueixen al desenvolupament professional de les empreses i a millorar la seva competitivitat.

Maó, 6 de setembre de 2016


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
foto
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS