Notícies i actualitat

L'estudi jurídic encarregat pel Consell Insular de Menorca a l'advocat Josep Masot conclou que el Camí d'en Kane, al seu pas per Binimoti, és públic

Data : 02/09/2016

El Camí d’en Kane, al seu pas per Binimoti, és públic. Aquesta és la principal conclusió que s’extreu de l’estudi jurídic que el Consell Insular de Menorca va encarregar a l’advocat Josep Masot. La presidenta Maite Salord i l’alcalde de Ferreries Josep Carreres han explicat avui als mitjans de comunicació el resultat d’un informe que conclou que hi ha prou indicis per afirmar que el tram del Camí d’en Kane que connecta els camins de Sant Patrici i Son Ermità es pot considerar un bé de domini públic, la titularitat del qual pot ser atribuïda actualment a l’Ajuntament de Ferreries, en formar part de la seva xarxa de camins municipals. D’aquesta manera l’informe recomana la seva inclusió a l’inventari de béns municipals, com a acte de control d’autotutela d’aquest bé.

Cal recordar que l'Ajuntament de Ferreries va demanar (el 20 de març de 1981) al Consell Insular de Menorca la inclusió a la xarxa viària insular de diversos camins, entre ells, segons deia textualment la sol·licitud: “se incluya igualmente en dicha red viaria el tramo del Camino den Kane, desde el entronque del camino de San Patricio – Ruma hasta el camino de Tramontana o de Son Ermità”.

A partir de la finalització de la construcció de l’actual carretera general, el 1990, els trams del Camí d’en Kane que no s’hi superposaven, van passar a formar part de la xarxa viària municipal, o bé van quedar sota la custòdia de la diputació. Alguns trams -en el cas del municipi de Ferreries- van ser venuts a particulars.

Cal dir que l'encàrrec d'aquest estudi s'emmarca en una de les tasques prioritàries de l’equip de govern del Consell Insular de Menorca: la feina d'elaboració d'un Catàleg de Camins Públics que reculli, d'una banda, la feina que ja s'havia començat de recopilació d'informació dels diferents camins rurals de l'illa, per la qual cosa s'ha creat una base de dades que inclou informació de denominació dels camins, tipologia, ús i titularitat, entre d'altres.

D'altra banda, i paral·lelament a l'elaboració del Catàleg, la institució insular té la voluntat d'estudiar els casos de camins tancats, amb l’objectiu de garantir-ne el lliure pas, com és el cas, ara, del Camí d'en Kane en el tram de Binimoti.

Les finques per on passa el Camí d’en Kane són les següents:

- Santa Rita. El 13 de juliol de 1905 es va inscriure la venda del tram del Camí d’en Kane que passava per aquesta finca, a favor de Josep Oliver Soler.

- Terra Rotja. Consta en escriptura pública atorgada el 10 de març de 1923, que Javier de Sintas Sancho va adquirir aquest tram en subhasta pública.

- Binissuès. Aquest tram forma part, en alguns dels seus trams, de diversos camins municipals (Camí de Sant Patrici i Camí de Son Ermità). Segons conta a la inscripció registral de la finca, aquesta fa llindar amb el camí.

- Binimoti. El Camí d’en Kane, al seu pas per la finca de Binimoti, figura cadastrat a nom de l’Ajuntament de Ferreries (és la parcel·la 9001 del polígon 3). A la cartografia cadastrat és grafiat com a “camino viejo de Ciutadella a Mahón”. A més enllaça els dos camins municipals de Ferreries que es dirigeixen cap al nord (que uneix el camí de Sant Patrici amb els Alocs). També hi ha el fet que el Camí d’en Kane, al seu pas per Binimoti forma part de la divisió del polígon 003 amb el polígon 002 del Cadastre al terme de Ferreries, la qual cosa reafirma encara més el seu caràcter públic, ja que la normativa cadastral recull clarament que els polígons s’han de marcar en referència a les fites estables i immutables.


Ferreries, 2 de setembre de 2016


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
foto
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS