Notícies i actualitat

L’Agència Menorca Reserva de Biosfera, juntament amb els Agents de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears, realitzen el seguiment de l’amenaçat milà reial

Data : 02/09/2016

El seguiment que l'Agència Menorca Reserva de Biosfera ha fet de la població de milà reial mostra llums i ombres: mentre la tendència és positiva, persisteixen les amenaces.

El milà reial (Milvus milvus) és una de les quatre espècies considerades en perill d'extinció presents habitualment a l'illa. Per aquest motiu, el 2008, la Conselleria de Medi Ambient del Govern de les Illes Balear n'elaborà i aprovà un plan de recuperació. Atesa la seva situació, l'espècie s'ha controlat intensament des de 1993; primer de tot per determinar les causes que la duien a l'extinció, i posteriorment durant el desenvolupament de les actuacions incloses en el Pla de recuperació esmentat.

Les dades obtingues del seguiment que ha efectuat el personal de l'Agència Menorca Reserva de Biosfera durant el 2016 mostren que l'espècie segueix presentant un lleuger però continuat increment poblacional des de 1998, any en què arribà a un mínim de 5 parelles territorials, fins al 2016, en què se n'han detectat 31 parelles. Els darrers anys la població ha experimentat un increment del voltant del 7 % anual, valor que es pot considerar molt positiu. D'altra banda, els valors de productivitat també són òptims, ja que aquest any han pres el vol un mínim de 37 milans joves.

Encara que les dades anteriors mostren una tendència positiva per a l'espècie, hi ha una sèrie de dades no tan positives que cal tenir en compte:

1) De gener a juliol de 2016 s'han trobat morts 9 exemplars de milà reial. Algunes de les restes trobades suggereixen que quatre d'aquestes aus no han mort durant aquest any, però sí que ho han fet els cinc exemplars restants. Per a una població petita com l'actual, aquests valors de mortalitat són molt preocupants.

2) Durant aquests primers mesos de l'any s'ha tornat a detectar un cas de milà reial mort per consum de verí, a més d'un altre exemplar adult trobat mort incubant en el seu niu. Encara que no comptam amb els resultats de les anàlisis toxicològiques efectuades en aquest exemplar, és molt probable que també morís per consum de verí.

3) Igualment preocupant és l'alt nombre de milans reials trobats morts sota suports elèctrics. Encara que l'estat de les restes, en alguns casos, no ha permès assegurar que la mort fos a causa de l'electrocució, s'han localitzat un total de set milans reials sota suports elèctrics en tan sols set mesos de 2016. Les dades obtingudes mostren, doncs, que la mortalitat per electrocució contínua sent un factor molt important de mortalitat per a les aus a l’illa, i que afecta especialment el milà reial. En aquest sentit, és destacable el cas d'un milà reial que va ingressar al centre de recuperació del GOB-Menorca i, que després d'un període de recuperació, l'endemà mateix de deixar-lo anar va morir per electrocució. És urgent solucionar aquest problema perquè l'espècie continuï la seva tendència positiva.

Durant el 2016 hi ha indicis que les dues amenaces més importants de l'espècie, el consum d'esquers enverinats i la mortalitat per electrocució, encara actuen sobre l'espècie i en limiten el creixement. Tanmateix, la manca de recursos impedeix controlar la incidència que tenen aquestes dues amenaces sobre la població, cosa a la qual s'hauria de posar remei a fi de poder gestionar adequadament l'espècie.

La redacció i l'execució d'un pla contra l'ús il·legal d'esquers enverinats a les Illes Balears és una reclamació antiga, però que encara no s'ha dut a terme; el mateix que l'elaboració d'una normativa per evitar la mortalitat per electrocució, la qual ja existeix en la major part de comunitats autònomes espanyoles.

Maó, 2 de setembre de 2016

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
foto
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS