Notícies i actualitat

Més de 50 empreses participen en la jornada de descobriment emprenedor de l'estratègia d'especialització intel·ligent (RIS3) de les Illes Balears al Centre Bit Menorca

Data : 29/08/2016

Més de 50 agents dels sectors empresarials de Menorca amb potencial innovador (TIC, turisme, audiovisuals, agroalimentari, calçat, disseny creatius...), han assistit a la jornada de “descobriment emprenedor”, durant la qual s'han tractat les dinàmiques d’interacció amb el sector privat de cara a materialitzar els beneficis dels processos de priorització, i de l’estratègia d’especialització intel·ligent de les Illes Balears. La jornada ha tingut lloc avui al Centre Bit Menorca de la Fundació Bit.

L’objectiu principal de tot el procés ha estat conèixer aquells projectes de recerca i innovació que volen dur a terme les empreses de les Illes Balears, per així enfocar les convocatòries cofinançades amb els fons europeus (FEDER objectiu temàtic 1).

A la jornada, en la qual han participat experts en especialització intel·ligent, s’ha demanat al teixit productiu de l’illa per les seves necessitats d'innovació mitjançant un qüestionari especialitzat. L'enquesta serveix per aconseguir l'objectiu de la estratègia RIS3, que és assolir una major competitivitat i provocar un canvi estructural de model econòmic al nostre país.

L'aplicació dels fons europeus de RIS3 exigeix que les empreses estiguin disposades a col·laborar amb altres del seu sector o altri, en el desenvolupament de projectes, que puguin comptar amb la participació de centres públics d'R+D. El resultat final del procés de descobriment emprenedor, en el qual s’estan duent a terme diferents jornades i activitats, serà proporcionar al Govern de les Illes Balears recomanacions per dissenyar futures actuacions i convocatòries finançades per la Comissió Europea i el Govern de les Illes Balears. Desenvolupar correctament l’estratègia RIS3 és crucial, ja que els fons Europeus FEDER es distribuiran en funció de com cadascuna de les regions europees hagi definit les àrees d’activitat econòmica i d’innovació en les quals tenen un avantatge competitiu.

El Govern està treballant per actualitzar l’estratègia RIS3 per alinear-la amb el Pla de Ciència, Tecnologia, Innovació i Emprenedoria, així com ajustar alguns aspectes de l’estratègia RIS3 vigent per a aconseguir una economia intel·ligent, sostenible i integradora. Amb aquestes millores es farà especial èmfasi en la diversificació de l’economia, la potenciació del sector cientificotècnic autòcton, i l’aprofitament de noves eines i tecnologies com el Big Data, la Biotecnologia i les del Blue Growth(estratègia a llarg termini de suport al creixement sostenible dels sectors marí i marítim). La idea principal és promoure així un nou model que eviti la pressió demogràfica i fomenti l’explotació del Know How (saber fer) del sector.

El pla d’actualització de la RIS3 es divideix en dues etapes: la primera (entre el 2016 i el 2017) contempla el desenvolupament de propostes, contractació i presentació d'accions a executar; mentre que en la segona (2018-2020) s'executaran aquests projectes.

RIS3

L’Especialització Intel·ligent es desenvolupa en el marc de l’«Estratègia de creixement de la Comissió Europea Europa 2020» que busca una economia intel·ligent i sostenible per a Europa en la pròxima dècada. Així, el seu objectiu general consisteix a concentrar els recursos disponibles en aquelles àrees d’activitat econòmica i d’innovació en les quals cada regió europea tingui un avantatge competitiu més prometedor.

La RIS3 pot ser vista com una ‘agenda’ de transformació econòmica territorial que tracta cinc punts importants:

- Se centra en el suport de la política i de les inversions en les prioritats, desafiaments i necessitats clau del país o regió per al desenvolupament basat en el coneixement

- Aprofita els punts forts, avantatges competitius i potencial d’excel·lència de cada país o regió.

- Protegeix la innovació tecnològica, així com la basada en la pràctica, i aspira a fomentar la inversió del sector privat.

- Involucra per complet als diferents agents i fomenta la innovació i l’experimentació.

- Es basa en l’evidència i inclou sistemes sòlids de seguiment i avaluació.

Alaior, 29 d'agost de 2016

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
foto
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS