Notícies i actualitat

La Direcció general d’Emergències i Interior prepara un Pla d’acció per a l’absorció ràpida de les taques d’hidrocarburs que han provocat el tancament les platges de Cala en Bosc, Son Xoriguer i Sa Caleta a Ciutadella

Data : 12/07/2016

La DGEI manté el nivell 1 del Pla CAMBAL, de contaminació accidental en el medi marítim, pel vessament d’hidrocarbur refrigerant provinent d’una fuita a la conducció elèctrica entre Mallorca i Menorca. Aquesta mesura d’emergència provoca que tres platges de Ciutadella, Cala en Bosch, Son Xoriguer i Sa Caleta, romanguin amb bandera vermella, vetades als banyistes, per evitar riscos d’entrada en contacte directe amb l’oli dissolt en l’aigua, “irritant si entra en contacte amb la pell”, segons el cap de servei d’emergències Joan Pol.
Precisament en aplicació del Pla CAMBAL, a darrera hora del vespre d’ahir va tenir lloc una nova reunió del Comitè de direcció de l’emergència, en la que s’ha decidit implantar un pla d’acció per a combatre les taques d’oli que hores d’ara impossibiliten el bany a aquesta zona de Ciutadella.

Així s’ha decidit iniciar de manera immediata el desplegament de barreres de contenció per a delimitar les taques, i el llançament de mantes absorbents que xopin  l’oli existent al mar. El material utilitzat pertany al mateix Govern balear, i també a l’empresa Red Eléctrica i a Endesa. Paral·lelament es procedirà a la avaluació de la dinàmica de la fuita, per a preveure la seva deriva passada i futura. Per aquest motiu es comptarà amb la presència de mitjans aeris de salvament marítim per oferir una visió aèria, i l’aportació de l’IMEDEA per estudiar l’evolució de les taques des del moment estimat de l’inici de la fuita, tenint en compte les condicions d’onatge, corrent i vent de la zona durant les darreres hores i les pròximes.

El segellat de la fuita d’oli refrigerant de la connexió elèctrica, que els mateixos mitjans de Red Eléctrica han afirmat haver aconseguir ahir dilluns a migdia, facilita la tasca dels mitjans d’emergència, en no haver-hi nous vessaments.

A peu de platja es mantindrà un operatiu per evitar l’exposició dels banyistes i per explicar les causes del tancament de les platges als ciutadans, que forma part del contingent de més de 60 persones que les diferents administracions i empreses han desplegat per a fer front a aquesta emergència, conformat per Policia Local, voluntaris de Protecció Civil, tècnics d’Emergències del Govern, Medi Ambient, Salvament Marítim i personal propi i subcontractat per Red Eléctrica.

A més el pla d’acció definit aquest vespre inclou la protecció i la seguretat de les persones de l’operatiu que hagin d’estar en contacte directe amb la retirada de l’hidrocarbur de l’aigua. Aquest personal estarà equipat amb vestits de seguretat aportats per la DGEI.

És important recordar que l’oli vessat és un hidrocarbur que no és tòxic, que és biodegradable, incolor, i que en contacte amb la pell pot provocar irritació, però que s’elimina fàcilment amb mesures d’higiene bàsica.

El Comitè de direcció del vessament efectuarà una nova avaluació de la situació aquest dimarts matí. 

El conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Javier Ares, és des d’ahir a Ciutadella treballant de manera conjunta amb la resta d’admistracions: Govern balear, Foment i Ajuntament de Ciutadella.

Ciutadella, 12 de juliol de 2016

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS