Notícies i actualitat

El Consell presentarà recurs d'alçada a l'exclusió del projecte “Menorca, territori viu” de la convocatòria d'Illes Intel·ligents

Data : 08/07/2016

El Consell Insular de Menorca, des de l'Àrea d'Innovació i Noves Tecnologies, presentarà recurs d'alçada a l'exclusió del projecte presentat el mes de setembre de 2015 a la convocatòria de concessió d'ajuts per al desenvolupament del programa d'Illes Intel·ligents de l'Agenda Digital per a Espanya.

El projecte presentat, anomenat “Menorca, territori viu”, que ha quedat en quart lloc en puntuació dels deu projectes presentats pels consells i cabildos dels arxipèlags balear i canari, ha estat exclòs de la convocatòria perquè s'ha considerat que incompleix les bases dels ajuts pel fet de “proposar usos diferents a la mera autoprestació per a la xarxa de comunicacions inclosa en la iniciativa”.

El conseller d'Ocupació, Projecció Econòmica, Joventut i Esports, Miquel Company, ha manifestat que “la noticia d'exclusió del projecte de Menorca és decebedora per tot el treball i il·lusió que hi ha posat l'equip que va participar en la redacció. Tot i així, estem molt satisfets pel projecte presentat que ha estat el millor valorat de tota Balears i el quart millor dels deu presentats. Un projecte coparticipat per molts departaments del Consell i amb cartes de suport de moltes entitats i institucions d'arreu de l'arxipèlag”.

L'Àrea d'Innovació del CIM no comparteix l'argument pel qual el projecte de Menorca s'ha exclòs i estudia la presentació de recurs d'alçada perquè considera que no incompleix les bases per incloure millores a la xarxa WiMAX titularitat del Consell Insular, amb una actualització de la mateixa a la tecnologia actual i no un desplegament d'una xarxa nova. En aquest sentit l'ampliació de cobertura plantejada al projecte té com a objectiu ampliar la cobertura de la xarxa WiMAX del CIM i poder abastir així tot el projecte i tecnologia de sensorització que inclou. El fet que la xarxa sigui operada per un tercer des de 2011 no es considera des del Consell Insular un fet limitador ni excloent, atès que per a aquesta operació ja es van seguir en el seu moment tots els procediments legals i administratius marcats per la legislació aplicable.

Per al director insular de Joventut, Ocupació i Innovació, José Carbonell, “el projecte presentat per Menorca és un projecte sòlid i de gran qualitat i estam orgullosos del projecte fet. És veritat que és el projecte amb manco pressupost dels presentats però vam fer un projecte amb adequació i aprofitament de tot el que ja existeix a l'illa en matèria de tecnologia, que és molt i exemple de bones pràctiques per a altres illes, però també volíem que fos sostenible tècnicament i econòmicament”. “El nou equip gestor al complet vam arribar al Consell Insular a final de juliol i en dos mesos vam redactar i presentar un projecte per a nosaltres ambiciós però sobretot realista i sostenible sense cap estratègia inicial de suport, però que en si mateix ja és l'inici de l'estratègia intel·ligent i tecnològica que des d'Innovació es desenvolupa”, conclou José Carbonell.

El Consell Insular presentarà el recurs d'alçada al president de Red.es una vegada publicada la resolució final per part del seu director general, tal com recullen les bases de la convocatòria.

L'exclusió del projecte ha estat comunicada per Red.es mitjançant la proposta de resolució publicada el divendres 1 de juliol. Els projectes seleccionats per ser concessionaris de l'ajut de la convocatòria han estat els projectes dels cabildos de El Hierro i Fuerteventura, a més a més del projecte del Consell Insular de Mallorca. Han estat exclosos tots els altres projectes presentats, entre els quals quatre ho han estat sota el mateix argument d'incompliment de bases que el projecte de Menorca: els projectes del Cabildo de Gran Canària, del Cabildo de La Palma (ambdós projectes amb major puntuació de la convocatòria), del Consell d'Eivissa i del Cabildo de Tenerife. L'assignació final de fons de la proposta de resolució és de 19.285.447,76 dels 30 milions destinats a la convocatòria.

______________________


Descripció del Projecte «Menorca, Territori viu”

L'objectiu del projecte presentat és disposar d’una infraestructura tecnològica que permeti al Consell Insular, juntament amb d’altres organismes públics (ajuntaments, ens gestors de recursos públics, etc.) i organismes privats, recollir informació sobre diferents àmbits que es consideren sensibles i d’importància per la singularitat de l’illa, i utilitzar aquestes dades per complementar i millorar la presa de decisions, augmentar l’eficiència i tractar-les de forma intel·ligent per tal d’oferir serveis de valor afegit als ciutadans de l’illa i als seus visitants.

Els àmbits d’actuació del projecte presentat són:
Impacte en el territori i en la mobilitat: sensorització per a la mesura, anàlisi i accions en l’ús del Camí de Cavalls i dels seus camins afluents principals. Sensorització dels accessos a jaciments arqueològics d’alt interès. Sensorització de platges d’alta afluència. Sensorització de contaminació lumínica i incidència del vent. Sensorització de la xarxa d’aparcaments urbans per a la millora de la mobilitat. Sensorització de trams específics en carreteres.

Anàlisi de l’ús dels recursos hídrics i de les energies renovables: col·lecta de dades sobre la xarxa d’abastiment d’aigua i de la qualitat d’aquesta. Sensorització de recursos per a energies renovables (solar i eòlica).

Gestió de residus: sensorització per a l’anàlisi i millora dels processos de gestió de residus, incloent les mètriques d'aigües residuals.

Millora de la qualitat de vida: generació de portals interactius per a ciutadans, visitants i empreses (mitjançant web i dispositiu mòbil) que contenguin informació d’interès per a cada tipus d’usuari basada en la publicació intel·ligent de les dades dels àmbits anteriors. Millora i optimització dels tràmits administratius, la tramitació d’acords i documentació entre organismes públics i la maximització de la transparència. Publicació dels diferents establiments turístics registrats a l’illa. Implementació d’un portal d’Open Data amb dades d'interès, la qual cosa podrà afavorir la creació d'iniciatives empresarials i la generació de nous models de negoci.

Les diferents actuacions i mecanismes pels quals es vol aconseguir l'assoliment de la finalitat de l'estratègia esdevenen múltiples i suposarien per a Menorca un gran impacte i gran aportació de valor, ja que permetrien ajudar a consolidar el desenvolupament econòmic, social, territorial i ambiental sostenible de Menorca i mitigar els efectes negatius esdevinguts pel factor insular. Sempre estudiant i avaluant l'impacte ambiental, la pressió humana, la mobilitat i accessibilitat i l'eficiència energètica com a principals aspectes transversals d'interès i recollint informació i dades que permetin l'ús i la difusió per al ciutadà i la generació i explotació en projectes independents.

Tot això comptant amb la participació activa i conjunta de tots els departaments i serveis del Consell Insular de Menorca, la col·laboració d'agents implicats, l'administració pública local i la mateixa ciutadania.

Els criteris principals que han guiat la definició del projecte són:
Viabilitat i sostenibilitat econòmica i de la tecnologia implementada, tenint en compte l’estructura actual dels recursos del Consell Insular i la necessitat de mantenir aquesta estructura sense canvis majors.

Extensió i tractament de la informació recollida a ciutadans i visitants a través d’un portal únic (mitjançant web i mòbil) per a la millora de la qualitat de vida i estada a l’illa.

Adaptació al format de treball, procediments i estàndards actuals dels serveis tecnològics i dels altres organismes i departaments participants necessaris.

Utilització i aprofitament, en la mesura del possible, dels mecanismes i sistemes tecnològics presents en el Consell i altres organismes.

Integració de plataformes tecnològiques amb connectors i procediments d’estàndards oberts i no propietaris.

Maó, 8 de juliol de 2016


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS