Notícies i actualitat

La Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears insta al Consell Insular de Menorca a modificar l'enllaç de l'Argentina de la carretera Me-1

Data : 07/07/2016

Arran dels dubtes sorgits, sobre l'actuació feta durant l'execució de les obres de l'enllaç a l'Argentina amb la rotonda a doble nivell, el Consell Insular de Menorca és summament reticent a executar un projecte que pugui suposar un increment del risc de les persones pel fet que aquesta obra, i en concret el pas en qüestió, es materialitzi dins una zona com pugui ser el llit d’un torrent. Es posa en dubte que es compleixin alguns condicionants de la declaració d’impacte ambiental de la CMAIB, i preocupa que aquest incompliment pugui afectar la seguretat de les persones i bens, ja que aquesta actuació que s'ha plantejat dins el domini públic hidràulic, interrompent el curs natural d’un torrent, i a més essent immediat a una àrea d’inundació.

Per açò, i a fi d'evitar futurs danys, el novembre 2015 el CIM demana un aclariment a la CMAIB en el sentit de si és procedent o no l'actuació prevista en l'accés a l'Argentina, atès que el pas soterrat i les seves vies d'accés s'executen dins el llit d'un torrent d'acord amb l'informe tècnic de la CMAIB de data 17/07/2013 que afirmava «aquest pas inferior i les seves vies d'accés es plantegen dintre del llit d'un torrent, parcialment dins una plana geomorfològica susceptible de patir inundacions de manera natural»

Seguint amb aquest procés, el maig 2016 el CIM trasllada a la CMAIB, a instància d'aquesta, un Informe Ambiental per a l'avaluació de la situació actual de la carretera Me-1, tram Maó a Alaior, a l'enllaç de l'Argentina i la seva adequació a la declaració d'impacte ambiental.

En base a aquest Informe Ambiental, la CMAIB ha aprovat un acord en relació a la revisió de les condicions de la declaració d'impacte ambiental de la carretera Me-1 (tram Maó a Alaior) pel que fa a l'enllaç de l'Argentina, concloent el següent:

D'una banda posa de manifest una incongruència entre les actuacions duites a terme i els condicionats de la declaració d’impacte ambiental de la CMAIB de 26/07/2013. No es compleix la totalitat dels condicionants de l'informe d'aigües superficials. «Punt novè. Se tendrá especial cuidado en no alterar el lecho natural de los cauces, sin variar su cota, pendiente y sección».

I per altra banda, insta al Consell Insular a modificar el projecte, a reconduir les obres afectades, i que es dissenyi una opció que eviti un increment del risc d'inundació, eviti una ocupació de territori molt major i prioritzant plantejar alternatives a nivell. Per tal de definir aquesta modificació, la CMAIB indica que el Consell Insular de Menorca haurà de superar l’avaluació d’impacte ambiental, tenint en compte els criteris abans esmentats, com a mínim les següents alternatives:

1) Elevar el pont sobre la rotonda, com a mínim dos (2) metres.
2) Construir un canal d'uns 250 metres de llarg i d'entre 1,5 i 2 de fondària, que ocuparia més territori per al correcte desguàs i alteraria el drenatge natural del terreny.
3) Donar una solució a nivell, encara que impliqui restaurar part del pas inferior ja executat.

Maó, 7 de juliol de 2016


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Departaments
Mobilitat
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS