Notícies i actualitat

Els departaments d’Habitatge i Benestar Social fan una aposta clara pel projecte europeu ‘Aprenem’ que aporta eines formatives per ajudar a pal·liar la pobresa energètica

Data : 28/06/2016La consellera de Serveis Generals, Participació Ciutadana i Habitatge, Cristina Gómez, ha fet avui una valoració molt positiva del projecte europeu ‘Aprenem’ sobre l'ús eficient de l'aigua i l'energia en habitatges socials. Es tracta d’una iniciativa a la qual s’ha sumat el Consell Insular de Menorca amb l’acció directa dels departaments d’Habitatge i de Benestar Social.

L’objectiu d’aquest programa d’acompanyament a gestors i altres agents de l’habitatge social és la millora de l’ús eficient d’aigua i energia en els habitatges, tant de promocions com de col·lectius vulnerables. Un projecte centrat en la formació i en l’intercanvi de pràctiques entre els diferents membres del consorci amb la finalitat de tenir un fil experimental que permeti la retroalimentació i avaluar les eines dissenyades.

‘Aprenem’ és finançat per l’Euroregió Pirineus-Mediterrània i hi participen -a més de la institució insular-, GEFOSAT (França), SOLAGRO (França) i ECOSERVEIS (Catalunya).

La consellera Gómez ha explicat l’èxit d’un programa que “ajuda a pal·liar la pobresa energètica” mitjançant les següents accions: edició de material divulgatiu, la creació d’una plataforma e-learning, la formació i presentació de la plataforma a agents municipals i d’entitats de l’àmbit social i de l’habitatge, la realització de tres tallers sobre eficiència energètica per a col·lectius en situació de vulnerabilitat i l’organització d’un webinar com a part final del projecte.

Elisa Marí, treballadora social al Servei de Suport als EMIF, Formació i Habitatge, ha explicat el vessant més social d’un projecte que mitjançant els agents locals de l’àmbit dels serveis socials i de l’àmbit de l’energia i de l’habitatge ha empès l’assessorament i orientació sobre pautes en eficiència energètica a la llar a persones en situació de vulnerabilitat social i/o residencial.

En l’apartat formatiu han participat un total de 21 persones. Pel que fa als mòduls on-line, han fet el curs 22 persones; i un total de 20 més han assistit als cursos que s’han impartit als municipis de Ciutadella, Maó i Es Castell.


Cristina Gómez ha subratllat la intenció de continuar col·laborant en un projecte on el segon objectiu “és arribar als usuaris d’habitatge públic amb els quals no hem pogut contactar durant aquesta primera fase de programa. Apostam per continuar formant a formadors per tal tirar endavant la divulgació d’aquest programa sobre eficiència energètica”. En aquest sentit, la consellera ha avançat que tot aquest recull d’informació s’inclourà a la Comissió Insular d’Habitatge, “que ha de formar part d’aquest Pla d’Acció que amb tota probabilitat es tancarà el proper mes de setembre”. A més, ha avançat la celebració de les II Jornades d’Habitatge per al proper mes d’octubre. Unes jornades -ha dit- que “on entrarem a valorar la incidència de l’habitatge turístic, la nova llei d’habitatge i on, a més, es perfilaran els continguts sobre eficiència i pobresa energètica”.

Per la seva banda, l’enginyer tècnic industrial del Consorci de Residus i Energia de Menorca Rafael Muñoz ha afirmat que el contingut dels tallers és molt pràctic per tal de “centrar-mos en una utilització eficient de l’energia”. “Es tracta que els usuaris prenguin consciència de com poden modificar les seves conductes i aprendre a identificar els diferents tipus components que hi ha a les factures d’aigua, llum o gas”. “En l’àmbit insular encara hi ha una manca de coneixement sobre la realitat de la pobresa energètica, ja que aquesta realitat és molt més greu de la que ens pensàvem”, ha acabat Muñoz.


Maó, 28 de juny de 2016


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS