Notícies i actualitat

Presentació de la Memòria 2015 de la Renda Mínima d’Inserció, Pla de Prestacions Bàsiques dels Serveis Socials Comunitaris i Ajuts Econòmics d’Urgència Social

Data : 14/06/2016

La consellera de Benestar Social i Família, Maria Cabrisas, i la directora insular del departament, Bàrbara Torrent, han presentat avui matí les dades corresponents a l’any 2015 de la Renda Mínima d’Inserció, el Pla de Prestacions Bàsiques dels Serveis Socials Comunitaris, així com els Ajuts Econòmics d’Urgència Social gestionats pels municipis de l’illa.

La consellera ha titllat com a objectiu general comú “proporcionar a la ciutadania els serveis bàsics socials i cobrir de forma adequada les seves necessitats bàsiques, una tasca per a la qual és molt important l’assistència tècnica i l’import econòmic per a les corporacions locals. Hi ha una feina molt important que ja desenvolupam amb els vuit ajuntaments de Menorca”. “Durant aquest mandat el Consell Insular de Menorca tindrà el seu catàleg de serveis propis en l’àmbit de Benestar Social”, ha avançat Cabrisas.

El Consell Territorial de Serveis Socials va assignar al Consell Insular de Menorca 845.380,87 €. Igual que els exercicis anteriors el departament de Benestar Social i Família emeté proposta d'aprovació dels respectius convenis amb els ajuntaments de l'illa incloent una aportació pròpia que completi que inicialment s'ha previst amb un import de 400.000 €. Als fons previstos per a l'any 2015 es va acordar incloure l'import resultant de l’estalvi per la reducció del nombre i les retribucions dels càrrecs d'adscripció política del Consell Insular de Menorca, 138.690,26 € com a manera més àgil de destinar aquests fons a donar major cobertura a les necessitats dels ciutadans de Menorca atesos pels serveis socials comunitaris bàsics, resultant una aportació total del Consell insular de Menorca de 538.690,29 €.

Els fons resultants per a distribuir entre els ajuntaments de l'illa pel finançament de les prestacions bàsiques dels serveis socials va ser d’1.375.617,35 €.

Aquestes prestacions bàsiques són, segons el catàleg de prestacions socials bàsiques, les següents:

1. Informació i orientació.
2. Ajuda a domicili i altres suports a la unitat de convivència.
3. Allotjament alternatiu no residencial o de caràcter temporal.
4. Prevenció i inserció social que inclou el suport i manteniment de la xarxa dels Equips d’Intervenció Familiar de Menorca.
5. Foment de la solidaritat i la cooperació social.

La directora insular Bàrbara Torrent ha explicat amb detall el contingut i la finalitat de la Memòria 2015. De les memòries justificatives dels projectes dels serveis socials comunitaris bàsics es desprèn que la despesa total en prestacions bàsiques de serveis socials a Menorca ha estat de 4.801.680,90 €, a l’1.375.617,35 € conveniat s'hi ha afegit l'aportació a càrrec dels pressupostos municipals ( 2.631.528,11 €), més les aportacions dels usuaris del servei d'ajuda a domicili (438.834,43 €) i altres convenis i fonts de finançament (355.701,01 €, dels que 200.000 són del conveni ajuts econòmics individuals i 155.701,01 de convenis o aportacions d'altres entitats o conselleries). “L’evolució de les aportacions del Consell Insular de Menorca per finançar l’estructura dels serveis municipals durant l’any 2015 és molt positiva amb un augment de 292.359,72 euros, la qual cosa permet mantenir la despesa i per tant els projectes que es desenvolupen en l’àmbit social a tots els municipis de Menorca”, ha dit Torrent.

Podeu consultar l’evolució de les aportacions socials bàsiques en el document adjunt (Prestacions Bàsiques dels Serveis Socials Comunitaris).

Ajuts econòmics individuals

Per donar una major cobertura a les necessitats dels ciutadans de l'illa, en la majoria dels casos els ajuntaments van complementar amb fons propis els imports conveniats. A més per a l'any 2015 al pressupost disponible es van poder complementar amb un import addicional destinat a ajuts d'urgent necessitat dins del conveni de prestacions socials bàsiques i les aportacions dels convenis amb fons del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat provinents del pla de lluita contra la pobresa infantil.
Aquestes diferents fonts de finançament van suposar als 8 municipis de l'illa una despesa final justificada en concepte d’ajuts econòmics individuals de 458.084,51 €.
Així d'aquest total de 458.084,51 € un 53,92% es van finançar pels convenis amb el Consell Insular (43,59% pels convenis ajuts i 10,33% pel conveni de prestacions socials bàsiques), 29,14% a càrrec dels fons pressupostos municipals i 16,94% a càrrec dels convenis de lluita contra la pobresa infantil amb fons del Ministeri.

D'acord amb les memòries presentades pels ajuntaments amb la totalitat dels fons disponibles per a la gestió dels ajuts individuals, els serveis socials municipals van tramitar 1.199 sol·licituds d'ajuts econòmics individuals dels quals es van aprovar 1.146 € i es van denegar 45 i 8 van quedar pendents de resoldre suposant una despesa total de 458,804,46€.

Dels 1.199 sol·licitants , 67,72% han estat dones i 32,28% homes. I un 30,86% dels sol·licitants són nuclis monoparentals amb fills menors a càrrec.

Igual que exercicis anteriors destaca la diferència de sexes, evidenciant-se que, a més del nombre de dones amb fills a càrrec en situació de necessitat, són majoritàriament aquestes que, en altres tipus de nucli familiar, les que acudeixen a serveis socials a expressar la demanda d'ajuda.

El municipi on s’han tramitat més ajuts és Maó, amb un total de 537 sol·licituds.

Si s’observa el concepte dels ajuts tramitats, un 42,75% de la despesa ha estat per ajuts relacionats amb l'habitatge, majoritàriament pagament de lloguers i subministres. Un 25,69% de la despesa ha estat per ajuts de manutenció i seguidament un 21,02% per activitats educatives destacant les escoletes infantils i les activitats extraescolars i escoles d'estiu.


Renda Mínima d’Inserció

Al llarg del 2015 es van registrar 321 noves sol·licituds de Renda Mínima d'Inserció al Consell Insular de Menorca, acompanyades pels informes i contractes d'inserció subscrits amb els treballadors socials municipals. La quantia és lleugerament inferior l'any 2014 que van ser 344 en qualsevol cas la diferència és molt poc significativa en comparació amb l'increment de 141 expedients que hi va haver l'any 2013 que van passar de 189 a 330. Bona part de l'increment de peticions de RMI en els darrers anys és degut, a part de la situació del mercat laboral, a la restricció d'accés i a les condicions de manteniment de les prestacions del SEPE, el que ha provocat un nombre important d'aturats que no tenen accés o que ja han esgotat totes les prestacions.

Cal dir que els expedients rebuts: el 64,5% es van registrar en els sis mesos de temporada baixa, de gener a març i d'octubre a desembre; i en canvi el 35,5% restant l'altre mig any, d'abril a setembre. Aquesta diferència havia estat molt més significativa en exercicis anteriors i s'ha anat observant com a important indicador de l'estacionalitat laboral a l'illa.


D’aquests 309 nous nuclis perceptors cal sumar 170 expedients que s'havien iniciat en el transcurs del 2014 i van continuar percebent i participant en itineraris d'inserció alguns mesos del 2015.

Això ha suposat que al llarg del 2015 hagin estat gestionats 479 expedients perceptors de RMI, que en realitat corresponen a 450 nuclis familiars, ja que en 29 casos es va tornar a obrir nou expedient a titulars que havíem tancat dins el mateix exercici per canvis en les seves circumstàncies familiars i econòmiques. El nombre total de perceptors ha estat inferior a l’any 2014 anterior (520) però encara bastant superior als exercicis anteriors.

Segons consta a l'informe sobre la gestió de la RMI del 2014 de les Balears (del servei de planificació social de la Conselleria de Família i Serveis Socials) la taxa de cobertura mitjana de Balears (entesa incidència per cada 1.000 habitants de 25 a 64 anys) està per davall de la mitjana estatal, com a contrapartida destaca Menorca amb una major taxa de cobertura i en aquest cas per damunt d'aquesta mitjana.

- La mitjana estatal és del 8,01 perceptors per 1.000 habitats
- Balears: 4,66 %

i segons la distribució per illes:
- Menorca, 9,47 %
- Mallorca, 4,59 %
- Eivissa 1,13 %
- Formentera 0,79 %

Podeu consultar el perfil dels perceptors en el document adjunt “Renda Mínima d’Inserció 2015”.


“Sabem que queda molt per fer i som conscients que encara hi ha molts ciutadans que no arriben a final de més i que, per tant, tenim molta més feina a fer”, ha manifestat Maria Cabrisas.


Maó, 14 de juny de 2016


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
foto
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS