Notícies i actualitat

El Consell Rector presenta la XXVII Escola de Salut Pública de Menorca, que se celebrarà del 19 al 27 de setembre al Llatzeret

Data : 03/06/2016

Representants de les administracions i institucions que integren el Consell Rector de l’Escola de Salut Pública de Menorca, juntament amb el seu director, han presentat aquest matí el programa de la XXVII edició, que es celebrarà del 19 al 27 de setembre al Llatzeret del Port de Maó. Una de les novetats és que l’Escola s’allarga més enllà d’una setmana arran de trobada organitzada pel Centre de Recerca en Economia i Salut (CRES) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) sobre “Invertir en salud: diálogos de futuro”, que es celebrarà del diumenge al 25 al dimarts 27 de setembre.

Un any més, les instal·lacions centenàries del Llatzeret acolliran una activitat acadèmica, de formació, de debat i de posada al dia de totes les novetats en temes de salut pública, tractant aspectes molt plurals per arribar a públics diversos. “L’Escola és un moment esperat per a tots els professionals, un moment privilegiat on s’ajunten tots els actius en salut pública”, ha dit el seu director, Esteve Fernández. Per a la presidenta del Consell Insular, Maite Salord, és orgull que “Menorca, i en particular el Llatzeret, any rere any es converteixin per uns dies en centre de gravetat per a la renovació i actualització de les polítiques de salut pública”. A l’acte de presentació del programa hi han estat presents Maria Cabrisas, consellera de Benestar Social i Família, Llorenç Huguet, rector de la UIB, Montaña Cámara, vicerectora de Extensión Universitaria y de Enseñanzas del Español y otras lenguas de la UIMP, Margalida Frontera, directora general d’Acreditació, Docència i Recerca en Salut de la Conselleria de Salut i Miquel A. Maria, president de l’IME.

Cursos
Enguany, el programa inclou un curs magistral organitzat conjuntament amb la UIMP sobre “Public Health Advocacy” que anirà a càrrec del Dr. Simon Chapman, professor emèrit de l’Escola de Salut Pública de la University of Sidney. A més d’aquest curs magistral, l’oferta formativa inclou propostes sobre el maneig del Big Data en la investigació mèdica; un curs sobre investigació qualitativa; una sessió dedicada a analitzar els reptes i les oportunitats de la investigació biomèdica en països en vies de desenvolupament; així com també un curs sobre salut i consciència que té com objectiu debatre les evidències científiques sobre l’efectivitat de tècniques com la meditació o el ioga per a millorar la salut i el rendiment.

L’Escola incorpora nous temes formatius relacionats en l’àmbit educatiu, com l’educació sexual amb famílies a Educació Primària; la promoció de la salut a les escoles; o l’abordatge de continguts psicosocials en l’educació per a la salut. A la vegada, es dóna continuïtat a les reflexions i els debats encetats en anteriors edicions, com és el cas de l’anàlisi de l’impacte de les crisis econòmiques i les desigualtats en salut o la identificació dels actius per a la salut per a l’elaboració i abordatge de plans de salut comunitària.
Des de Menorca també es continua formant i preparant els investigadors del camp de les ciències de la salut que volen acollir-se als projectes i les fonts de finançament d’Europa amb una nova edició del curs sobre el programa Horizon 2020, que promou el Instituto de Salud Carlos III (ISCIII).

Trobades
Per tercer any consecutiu, el programa de l’Escola de Salut Pública aglutina la Jornada d’activitat física i salut que organitza el Departament d’Ocupació, Projecció Econòmica, Joventut i Esports del Consell Insular de Menorca. Es tracta de l’activitat més local de tota l’oferta i també la que reuneix un major número de participants (fins a 70 persones en l’edició de 2015). Enguany, la trobada té com a lema “Alimentació i exercici físic. Recomanacions per al control del pes corporal”.

També de caire obert és la trobada dirigida a professionals del turisme, dietistes i nutricionistes per a dissenyar una estratègia de turisme de salut, que impliqui a entitats públiques i privades, a partir dels beneficis de la dieta mediterrània i l’estil de vida saludable; i la trobada dedicada a la posada en comú de diferents experiències que s’han dut a terme en intervencions en salut comunitària, basades en l’evidència científica, per a millorar la salut cardiovascular de la població. Una quarta trobada d’inscripció oberta és la dedicada a les competències orfes en la formació els metges com són, per exemple, la comunicació, la bioètica, l’economia de la salut, el raonament crític o la gestió de la incertesa.
El Llatzeret serà un any més escenari de la trobada anual de la Red Española de Universidades Saludables; de les biblioteques virtuals de ciències de la salut; de la Red de Actividades Preventivas y de Promoción de la Salud (RedIAPP), a més d’acollir noves sessions de debat sobre la formació troncal dels metges.

Médicos del Mundo repeteix presència a l’Escola amb una trobada sobre “Encuentro de la Sociedad civil y el mundo académico ante el reto de las inequidades en salud”, mentre que representants de les Comunitats Autònomes d’Aragó, Andalusia, Astúries i Balears es reuniran per analitzar i posar en comú la feina feta en salut comunitària. La Direcció General de Salut Pública de la Generalitat Valenciana, per altra banda, també ha escollit l’Escola per a celebrar una jornada de feina en el marc de seu projecte per traduir i adaptar les recomanacions de la guia NICE "Community engagement: improving health and wellbeing and reducing health inequalities".

La Red Española de Ciudades Saludables i el Grup de Salut Municipal SESPAS promouen una trobada sobre “Salud urbana: del conocimiento científico a las políticas públicas” on hi estan convidats representants dels ajuntaments de Menorca. El programa de la XXVII Escola de Salut Pública es completa amb una trobada del Centro de Investigación Biomédica en Red (CIBER) per a l’excel·lència de la investigació en salut pública. La sessió al Llatzeret vol afavorir l’intercanvi d’idees entre científics acreditats i joves estudiants per a debatre i millorar els projectes de tesis doctorals amb l’objectiu de facilitar la innovació en investigació en salut pública. Aquesta trobada, a més, es planteja com un punt de partida, la llavor per a convertir l’Escola de Salut Pública de Menorca en un campus d’excel·lència en les investigacions de salut pública.

Beques
Per afavorir la participació i oferir les màximes facilitats d’accés a les activitats formatives i de debat, l’Escola ha ampliat el seu programa de beques oferint places bonificades als alumnes de grau, postgrau, màster i ara també de doctorat que estiguin interessats en assistir als cursos i a les trobades de caire obert. Es tracta d’una mesura que ha tingut una molt bona resposta en les dues passades edicions i que ha permès ampliar el perfil dels assistents amb un públic més jove. En total, l’any 2015, l’Escola va registrar 600 participants.

Activitats obertes
En el marc de les activitats complementàries a l’oferta acadèmica, i obertes a tota la societat, l’Escola enguany tractarà un dels temes més destacats de l’agenda política internacional, com és el drama dels refugiats. Dintre del cicle “Col·loquis Josep Miquel Vidal”, s’ha organitzat una taula rodona sobre “Refugiats a la Unió Europea: els drets humans, la salut pública i la sanitat universal”, que tindrà lloc a la seu de l’Institut Menorquí d’Estudis. Per altra banda, la UIMP coorganitza l’exposició d’ACNUR titulada “Jóvenes refugiados. Salir del exilio” que estarà oberta a tot el públic i es podrà visitar a Maó i a Ciutadella.
L’Escola també ha organitzat una segona exposició en col·laboració amb l’Arxiu d’Imatge i So del Consell Insular de Menorca: “Flors” amb fotografies de Miguel Cao, que es podrà visitar al Llatzeret del 19 al 27 de setembre.

Menorca, 3 de juny de 2016


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
foto
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS