Notícies i actualitat

Consell Insular de Menorca i Ajuntament de Ciutadella treballen de manera conjunta per fer realitat el projecte de les Coves de Cala Blanca

Data : 31/05/2016

La presidenta del Consell Insular de Menorca, Maite Salord, i l’alcaldessa de Ciutadella, Joana Gomila, han anunciat avui la feina conjunta que duen a terme ambdues administracions per tal que el projecte de les Coves de Cala Blanca sigui una realitat el més prest possible.

Salord ha destacat que es tracta d’una prioritat per a l’equip de govern i que tant la institució insular com el consistori treballen des de l’inici de mandat per esmenar-ne les deficiències. En aquest sentit, al llarg d’aquest procés, Gomila i Salord han anunciat que “hem detectat una sèrie de mancances molt greus en tota la tramitació d’aquest projecte i, sobretot, una gestió irresponsable en el període 2011-2015 que ara treballam per reconduir: constatam que es va deixar un immens caos en aquest tema, moltes coses anunciades, moltes coses començades, però res clar”.

Cronologia

Finançament:


1. El maig del 2008, es va signar un conveni entre Ministeri de Turisme, Conselleria de Turisme de la CAIB, Consell Insular de Menorca i ASHOME per desenvolupar el Pla de Dinamització del Producte Turístic de Menorca (PDPT). A la 4a anualitat d’aquest conveni, 2011, s’inclou una partida per a les Coves de Cala Blanca: 291.134€ de Turespaña, 407.778€ de la Conselleria de Turisme i 269.778€ del Consell Insular de Menorca, una partida que suma un total de 968.690€.

2. Tot i que el termini d’execució era de 4 anys (acabava el 2013), el Ministeri va concedir una pròrroga “oficiosa” fins al maig del 2015. Tanmateix, com que arribats a aquesta data no s’havia executat el projecte, es va perdre l’aportació de Madrid.

3. Poc abans de les eleccions municipals i autonòmiques, el Partit Popular va fer públic que el finançament del Govern Balear no es perdria, però la realitat va ser que el nou equip de govern no va trobar cap conveni signat entre Govern balear i Consell Insular de Menorca que ho garantís.

Projecte:

1. La redacció del projecte integrat es va encarregar a TRAGSATEC i, actualment, està en fase d’esmena de deficiències. Com que es va encarregar el projecte abans de tenir la modificació del PGOU aprovat, és molt possible que s’hagi de modificar.

2. El juliol de 2014, el llavors president del Consell Insular de Menorca, Santiago Tadeo, i la consellera de Turisme del mateix mandat, Salomé Cabrera, juntament amb un representant d’ASHOME i de diversos representants de l’Ajuntament de Ciutadella, van anunciar per premsa que les obres de les coves de Cala Blanca començarien l’octubre de 2014 i que la data d’obertura prevista era l’estiu del 2015.

3. Un cop fet aquest anunci van adonar-se que era necessari modificar el PGOU de Ciutadella per fer-lo possible. El Ple de l’Ajuntament de Ciutadella de dia 9 d’octubre de 2014 va aprovar inicialment aquesta modificació del PGOU.

4. En una resolució de dia 3 de març de 2015 de la llavors consellera executiva d’Ordenació del Territori, ja es va advertir l’Ajuntament d’una sèrie de deficiències, que, a grans trets, són, entre d’altres: acreditar la titularitat pública i/o domini públic de la Cova de s’Aigo, preveure un aparcament o modificar l’informe de sostenibilitat econòmica.


Presidenta i alcaldessa han explicat que actualment, el consistori està treballant en la modificació del PGOU que, ara mateix, està en fase de correcció de deficiències. En paral·lel, ambdues administracions van detectar que no es podria donar llicència municipal per executar el projecte si no es disposava d’una sèrie d’informes preceptius. És per açò que el Consell Insular de Menorca va contactar amb l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME) amb el qual s’ha aprovat un conveni de col·laboració per tal de dur-los a terme.

En els propers dies està prevista la signatura d’un conveni entre l’Ajuntament i el Consell en què es contemplaran qüestions com ara: la col·laboració per a la realització dels informes espeleològic i arqueològic necessaris, la cessió dels terrenys que són propietat municipal, etcètera.

Finalment, s’ha produït una reunió amb la Conselleria de Turisme per estudiar la manera de recuperar el finançament que es va perdre durant el passat mandat, a través de la signatura d’un conveni que doni el marge temporal necessari per poder executar el projecte.

“Estam posant ordre en la tramitació d’un projecte que en el seu moment es va vendre com un fet abans de fer les gestions necessàries i preceptives. Per tant, es va vendre fum i es va perdre el finançament que s’havia aconseguit”, ha dit la presidenta.

Ciutadella, 31 de maig de 2016


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
foto
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS