Notícies i actualitat

El Servei Insular de Teleassistència Domiciliària atén durant l’any 2015 un total de 1.751 persones

Data : 27/05/2016La consellera de Benestar Social i Família, Maria Cabrisas, ha presentat avui matí la Memòria 2015 del Servei Insular de Teleassistència Domiciliària (TAD), que l’any passat va atendre un total de 1.751 persones -d’una població de 14.886 majors de 65 anys-.

Durant l’any 2015 cal destacar un increment de 112 usuaris i que han estat cobertes totes les demandes. La consellera ha explicat que fins ara el TAD era gestionat en l’àmbit municipal per cadascun dels ajuntaments de l’illa. Així, a cada població es prestava el servei mitjançant la contractació d’una empresa i segons el reglament i els preus aprovats per cada consistori. Per tal de garantir a tota la població usuària de Menorca una prestació del servei en condicions d’igualtat amb independència del lloc de residència, els vuit ajuntaments de l’illa i el Consell Insular de Menorca acordaren, l’any 2001, que la institució insular assumís la gestió del servei, esdevenint així un servei insular.

Cabrisas ha subratllat que l’objectiu bàsic del servei és “mantenir i potenciar l’autonomia de la persona atesa, i la de la seva família o unitat de convivència, perquè la persona pugui romandre al seu domicili el major temps possible i mantenir així el control de la seva pròpia vida”. “No tenim llista d’espera i donam resposta a totes les demandes, per la qual cosa es pot dir que tenim una població bastant saludable, ja que una àmplia majoria de persones poden fer vida a casa seva sense haver d’emprar aquest recurs de la teleassistència”, ha afegit la consellera.

Cal dir que aquest servei és gratuït per a les persones majors de 80 anys.

La directora insular de Benestar Social i Família, Bàrbara Torrent, ha explicat les principals dades corresponents a l’any 2015. El gruix dels usuaris es concentra, per qüestions òbvies de població, a Maó i Ciutadella. “El perfil de l’usuari són majoritàriament dones (78%), d’entre 81 i 90 anys (66%) que viuen soles (77%)”, ha assenyalat.

Any rere any augmenta el nombre d’usuaris atesos i d’usuaris actius a final d’any.

Torrent ha deixat clar que el TAD és sobretot un servei de caràcter preventiu. Destacar que la majoria d’aquestes persones, malgrat la seva edat, mantenen la seva autonomia; moltes reben el suport de les seves famílies o dels serveis socials del seu ajuntament per poder realitzar les activitats bàsiques de la vida diària.

El cost total del servei ha estat de 201.862,43 euros.

L’índex de cobertura del Servei de Teleassistència a Menorca és del 12%. Subratllar que aquest percentatge és alt en comparació amb l’índex de cobertura d’Espanya que és del 8,46% mentre que l’índex a les Illes Balears és del 3,71%.

La directora insular ha anunciat les novetats del servei per enguany que passen per la prestació, per part de l’empresa Quavitae Servicios Asistenciales (que gestiona el servei des de març de 2015), d’oferir altres serveis com la instal·lació de dispositius de seguretat (detectors de fum, de gas, de moviment, etcètera); i la realització d’una sèrie de tallers d’envelliment actiu que tenen per objectiu facilitar eines que desenvolupin les potencialitats i frenar els processos naturals que acompanyen l’edat avançada per promoure una vida autònoma mitjançant l’impuls i millora del benestar físic, psíquic i social.

Els tallers es faran en grups reduïts (amb un màxim de 20 persones) a cada un dels municipis.

Podeu consultar en el document adjunt les dades de la Memòria 2015 del Servei Insular de Teleassistència Domiciliària; així com la programació dels tallers.


Maó, 27 de maig de 2016


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
foto
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS