Notícies i actualitat

Consell Insular de Menorca, Govern balear i Institut Menorquí d’Estudis presenten les Directrius Estratègiques de Menorca (DEM) com a espai per promoure la transició cap a un model sostenible

Data : 25/05/2016

La presidenta del Consell Insular de Menorca, Maite Salord, el Conseller de Territori, Energia i Mobilitat del Govern de les Illes Balears, Marc Pons, el president del Consell Científic de l'IME, Jaume Mascaró i Jesús Cardona, coordinador del projecte, han presentat les Directrius Estratègiques de Menorca (DEM). Un espai que té com a objectiu promoure la cultura necessària per a la transició cap a un model sostenible d’habitar el territori, assumint la responsabilitat de constituir un exemple transferible a escala global de la via de la sostenibilitat. Es tracta d’un treball conjunt entre Consell Insular de Menorca, Govern de les Illes Balears i Institut Menorquí d’Estudis que serà impulsat per l’IME.

Maite Salord ha destacat que aquest és un procés obert i continu “que avui exposam públicament però en el qual s’ha d’anar fent feina”. La presidenta ha afirmat que des de fa uns anys una part significativa de la societat menorquina reclama una visió estratègica capaç de definir unes directrius generals que puguin respondre a la qüestió de “cap a on anam?”.

D’aquesta manera, un dels principals reptes que ha de superar la resposta a aquesta pregunta és aglutinar un consens capaç de superar els cicles polítics i d’orquestrar el seguit de plans, lleis i normes que es superposen en un corpus de regulacions sense estructura ni objectius conjunts.

Al llarg dels darrers anys s’ha anat configurant un primer element del necessari consens social amb la declaració de Menorca com a Reserva de Biosfera per la UNESCO l’any 1993. “La figura de Reserva de Biosfera és un reconeixement a l’herència del passat, però també és l’adopció d’un compromís de futur que implica donar contingut i evolucionar cap al concepte de sostenibilitat i transferir l’experiència a la resta del món. Aquest és el punt de partida de les Directrius Estratègiques de Menorca”, ha dit Jesús Cardona.

Salord ha assenyalat els tres eixos de treball que ajudaran a desenvolupar les DEM:

1. Reunir i transferir el coneixement necessari per poder prendre les decisions a partir d’una base ben informada.

2. Desplegar processos de sensibilització, debat i participació per afavorir el consens social.

3. Definir les línies estratègiques que han de seguir els agents i els instruments de decisió i actuació en tots els àmbits de l’activitat cultural, social i econòmica.

Les Directrius Estratègiques assumeixen un rol de procés obert i continu que actua de facilitador del canvi de paradigma cultural que implica l’assumpció de la sostenibilitat. Aquest procés es recolza en els coneixements, estructures i dinàmiques que s’han obtingut en el camí recorregut fins ara, activant potencialitats, connectant iniciatives i detectant mancances. Les DEM no suposen necessàriament la creació de noves entitats o estructures, més bé actuaran de catalitzadores de les ja existents per aconseguir els objectius establerts.

En la línia d’utilitzar aquesta eina per planificar un futur sostenible a llarg termini, l’agenda prevista per enguany és treballar en l’àmbit de l’energia per després lligar-ho amb el tema del territori.

Jaume Mascaró ha afegit que “el fet que parlem de directrius, i no de pla, cerca un caràcter molt més dinàmic per anar molt més enllà”. “Hem de crear un espai de consens seriós amb una bona base científica, on la idea principal és anar cap a les energies renovables”, ha dit. En aquest sentit, el que Mascaró ha descrit com “un gran repte per a l’IME”, és un procés pioner previ a la revisió del Pla Director Sectorial d’Energia, que adoptaran com a model les altres illes de l’arxipèlag a través del Consell Assessor de l’Energia.

D’altra banda, el conseller Marc Pons ha lloat la feina de l’IME, així com les decisions tècniques i rigoroses que s’han pres al llarg dels anys a Menorca i que “avui fan que el nostre territori compti amb uns valors que no es troben a altres indrets”. “Donam suport al Consell Insular de Menorca en un projecte que li pertoca liderar. Així des de la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat signarem un conveni (per un import de 30.000 euros) per incorporar a la planificació energètica les conclusions tècniques i socials de les DEM”.

L’acte també ha comptat amb l’assistència del conseller de Cultura i Educació, Miquel Àngel Maria, i del director general d’Energia i Canvi Climàtic del Govern balear, Joan Groizard.


Maó, 25 de maig de 2016


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Més informació
Dossier de premsa DEM
Imatges relacionades
foto
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS