Notícies i actualitat

Menorca posarà en marxa l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial tenint com a marc de referència la metodologia implementada des de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre (IPCITE) i adaptada per la resta d’Inventaris que s’estan realitzant a Catalunya

Data : 20/05/2016Una delegació encapçalada per Lluís Puig, director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i president de l’Institut Ramon Muntaner (IRMU); Josep Santesmases, president de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana; M. Carme Jiménez, directora de l’Institut Ramon Muntaner: Elena Espuny, tècnica de l’Institut Ramon Muntaner, i Íngrid Bertomeu i Marc Ballester, antropòlegs de l’IPCITE, s’ha desplaçat avui a Menorca per tal de posar les bases per compartir la metodologia de treball dels Inventaris de Patrimoni Cultural Immaterial que estan en marxa a Catalunya amb membres del Consell Insular de Menorca, de la Reserva de la Biosfera de Menorca i de l’Institut Menorquí d’Estudis, que aviat iniciaran l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de l’illa.

A primera hora del matí, la presidenta Maite Salord, i els consellers de Cultura i Medi Ambient, Miquel Àngel Maria i Javier Ares, així com els representants de l’Institut Menorquí d’Estudis (IME), Fina Salord i Jaume Mascaró, han rebut a la delegació que ha posat de manifest la metodologia emprada en la realització dels diferents Inventaris de Patrimoni Immaterial que estan en marxa a Catalunya i perquè, d’aquesta manera, es pugui implementar a Menorca.

Així, l’illa iniciarà l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial tenint com a marc de referència la metodologia implementada des de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre (IPCITE), per la qual cosa l’Institut Ramon Muntaner i l’Institut Menorquí d’Estudis han signat un conveni de col·laboració per crear un equip conjunt de treball. Poc abans de la seva signatura ha tingut lloc una jornada de treball dedicada al procés de posada en marxa de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre (IPCITE), sobre la base de la metodologia utilitzada a l’inventari del Montseny, reconeguda com a millors pràctiques per la UNESCO, i l’adaptació del projecte per altres territoris com el Priorat i el Penedès.

El conseller Miquel Àngel Maria ha explicat que “la importància del patrimoni material és reconeguda i compartida des de fa molt de temps per la societat. I en els últims anys ha guanyat terreny la reivindicació de la importància que també tenen els elements immaterials en la configuració de la cultura d’una comunitat humana. D’ençà que el 2003 la UNESCO va elaborar la Convenció per a la Salvaguarda del patrimoni cultural Immaterial, aquest interès no ha deixat de créixer”.

L’IME, el departament de Cultura i Educació del Consell Insular de Menorca i l’Agència de Reserva de la Biosfera inicien així una feina transversal i conjunta per inventariar el patrimoni immaterial de l’illa. “Per dur-ho a terme, res millor que aprendre dels qui ja tenen experiència i reconeixement en la realització d’aquestes tasques”, ha dit Miquel Àngel Maria que ha agraït d’una manera molt especial l’empenta i l’aportació de Jaume Mascaró, president del Consell Científic de l’IME, “que ha fet de pont per establir la col·laboració que avui presentam”. De fet, Mascaró ja va proposar fa uns mesos la necessitat d’afrontar l’elaboració de l’Inventari del Patrimoni Immaterial de Menorca. L’IME és membre de la Coordinadora de centres d’estudis de parla catalana, i Jaume Mascaró és patró de la Fundació Institut Ramon Muntaner que té com a finalitat el suport a aquest tipus de centres i instituts d’estudis.

“Tot allò que forma part del que és intangible és una manera de pensar, compartir, comunicar-se, relacionar-se... I que moltes vegades està mal documentat i poc revisat i actualitzat. Aquesta feina és per Menorca una oportunitat excepcional, ja que aporta un material que no enriqueix solament l’illa, sinó també tot el conjunt de la Reserva de Biosfera que fa, precisament, de Menorca una illa amb entitat pròpia”, ha dit Mascaró.

D’altra banda la directora de l’Institut Ramon Muntaner, M. Carme Jiménez, ha titllat aquest exemple de col·laboració amb l’IME com una passa més dels projectes que es tiren endavant des de l’IRMU. “La nostra voluntat és la de generar un equip de treball i donar tot el nostre suport”, ha afirmat.

Finalment, Lluís Puig s’ha mostrat molt satisfet per una col·laboració que posa de manifest la “responsabilitat compartida que tenim les persones que gestionam la cultura”. “Els centres d’estudis de parla catalana ja fa una vintena d’anys que treballen en xarxa, és gràcies a açò i a la creació, ara fa 13 anys, de l’IRMU, que podem compartir coneixements i experiències. La diversitat d’aquesta xarxa és una gran lliçó on es genera benefici cultural”, ha afegit.

Puig ha recordat que “el món de la cultura ja estava prou tocat per molts problemes que entre tots hem mirat de resoldre rere uns anys de retallades”. Alhora que ha subratllat que s’ha de treballar un únic patrimoni cultural des de tres òptiques diferents: la natural, la material i la immaterial.

Avui capvespre està prevista una sessió de treball a la seu de l’Institut Menorquí d’Estudis, dedicada a presentar l’estructura del projecte de l’IPCITE, les pautes metodològiques establertes, el gestor de continguts triat per a realitzar l’Inventari i la pàgina web on s’està recollint i es pot visualitzar tota la informació. Aquesta part de la sessió anirà a càrrec de Marc Ballester i d’Íngrid Bertomeu, antropòlegs de l’IPCITE. La jornada finalitzarà amb la conferència “L'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de Catalunya: diferents realitats territorials i una mateixa metodologia”, a càrrec de Lluís Puig, director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i president de l’Institut Ramon Muntaner, i M. Carme Jiménez, directora de l’Institut Ramon Muntaner. La conferència tindrà lloc a les 20 hores a la seu de l’IME i serà presentada per Jaume Mascaró.

Maó, 20 de maig de 2016


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2Foto 3
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS