Notícies i actualitat

Presentació de l’operatiu per lluitar contra els incendis forestals a Menorca

Data : 21/05/2016

El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balears, Vicenç Vidal, ha presentat avui a Menorca, l’operatiu d’extinció a l’illa per fer front a la temporada d’alt risc d’incendis forestals, a la qual ha acudit acompanyat de Javier Ares, conseller de Medi Ambient i Reserva de la Biosfera i el batle des Mercadal Francesc Ametller Pons a la base aèria de s’Arangí ( Es Mercadal).

Per a la campanya d’enguany –que comença l’1 de maig i acaba el 15 d’octubre— es destinen 43 persones entre brigadistes, conductors d’autobombes, tècnics,  vigilants i agents de Medi Ambient. A més d’un equip de quatre persones, dos pilots i dos mecànics. Durant aquest període està prohibit fer foc.

Arreu de les illes es destaca la millora i ampliació dels mitjans aeris, el dispositiu és interinsular, està pensat i preparat per que els mitjans es puguin desplaçar i actuar a totes les illes, segons les necessitats de cada moment. A Menorca es reforça l’operatiu amb la consolidació d’una brigada helitransportada a la base aèria de s’Arangí, amb la millora d’operativitat que això implica i la instal·lació als vehicles del Agents de Medi Ambient d’emissores tetraIB per completar la xarxa de tot l’operatiu.

Amb l’estructura de propietat del terreny rústic de Menorca, és fonamental la col·laboració de cada propietari privat en el compromís per la prevenció dels incendis, amb una gestió adequada i sostenible de les finques rústiques o col·laboracions puntuals amb l’administració com la que ha permès a Eivissa la instal·lació de dipòsits contra incendis forestals a finques particulars amb finançament LEADER i privat.   El 2015 es varen comptabilitzar 5 incendis a Menorca, que varen afectar 3,2 ha, mentre que enguany no se n’ha produït cap.

Com a tasques de prevenció dels incendis forestals, des del final de l’estiu passat fins ara s’han executat faixes a més de 25 ha Menorca.

Platges i cales, en cas d’incendi forestal, poden esdevenir escenaris de perill per a la seguretat dels usuaris i per als participants de l’operatiu d’extinció, equips sanitaris i forces de seguretat, ja que l’accés a aquests llocs es moltes vegades d’una única via, estreta i envoltada de vegetació densa. En el cas de Menorca la major part de la zona costera està classificada com Zona d’Alt Risc segons el IV Pla de defensa contra incendis forestals de la CAIB aprovat al Decret 22/2015, de 17 d'abril, pel qual s'aprova el IV Pla General de Defensa contra Incendis Forestals de les Illes Balears, 2015-2024. Es necessari per tant que aquestes vies d’accés i els aparcaments adjacents estiguin adequats i regulat el seu ús per tal de millorar-ne la seguretat.

Els espectacles pirotècnics són habituals a les Illes Balears i els ajuntaments any rere any els programen dins les festes dels pobles, que normalment coincideixen en l’època de risc d’incendis. El problema sorgeix quan aquest ús d’elements pirotècnics ha de combinar-se en determinats emplaçaments i moments, amb la protecció dels nostres boscos. El perill de l’ús de focs d’artifici i altres elements pirotècnics a terreny forestal o prop d’aquestes zones està en que es desprenen punts de foc en cada explosió i que poden arribar a llargues distancies. Durant tot l’any i especialment a l’època de perill d’incendis, hi ha diversos factors que fan que augmenti el risc de provocar un incendi forestal per aquests tipus d’activitats:

Sequera
Temperatures extremadament altes
Vent elevat
Humitats relatives baixes
Elevada acumulació de combustible vegetal

En quant al treball de Xarxa Forestal, a banda de la tasca de sensibilització a les xarxes socials, cal destacar les xerrades que es van realitzar a alguns centres educatius de Menorca durant el passat 2015 per sensibilitzar en la situació de interfase urbano-forestal i les solucions front a esta problemàtica.

A les Balears el dispositiu antiincendis, que compta amb 350 efectius personals, 35 mitjans terrestres i 10 mitjans aeris, és interinsular. És a dir, està pensat i preparat perquè els mitjans es puguin desplaçar i actuar a totes les illes, segons les necessitats de cada moment.

A nivell social i de conciliació laboral i familiar, els treballadors d’IBANAT cobriran tots els serveis assignats i el personal destinat a extinció d’incendis compta, des d’aquest mes d’abril amb els quadrants que hauran de seguir fins el 31 de setembre quan, en anteriors legislatures, com a prest es disposaven 15 dies abans del mes següent.

Prevenció i autoprotecció
 
Tot i el desplegament de mitjans el conseller Vidal ha volgut recordar que “la defensa contra els incendis forestals és responsabilitat de tots” i ha subratllat “la importància de l’autoprotecció” fent esment a que encara hi ha temps per “crear franges de seguretat a les finques que no només són importants per a la seguretat de les persones sinó que també són obligatòries per llei”.

Gràcies a la conscienciació i responsabilitat ciutadana, cada vegada més propietaris d’habitatges en zona forestal sol·liciten autoritzacions per executar zones perimetrals d’autoprotecció al voltant dels habitatges. Encara són necessàries moltes més a unes illes que tenen una de les més preocupants situacions d’inferfase urbano–forestal de tot l’Estat i d’Europa. PREVENIR ÉS ACTUAR.

És una obligació normativa i una obligació bàsica de seguretat executar zones perimetrals amb baixa càrrega de combustible al voltant d’habitatges unifamiliars i urbanitzacions en zona forestal.

Es Mercadal, 21 de maig de 2016

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
foto
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS