Notícies i actualitat

El Servei de Patrimoni Històric del Consell Insular de Menorca ha detectat diverses actuacions il·legals a jaciments arqueològics de l'illa

Data : 19/05/2016

Durant les darreres setmanes, el Servei de Patrimoni Històric del Consell Insular de Menorca ha detectat diverses actuacions il·legals a jaciments arqueològics de l'illa.

Per una banda, s'ha detectat l'activitat d'un espoliador a un hipogeu del barranc de Sant Bartomeu (Alaior), que ha remogut sediment de l'interior de la cavitat, desplaçant les restes dels enterraments prehistòrics.

També s'ha detectat un forat d'espoli en una naveta d'habitació a Bellver Nou, al mateix municipi.

Per altra banda, al jaciment talaiòtic de Cornia Nou, algú va tombar la part de dalt de dues columnes de l'interior de l'edifici adossat al sud del talaiot més gran del poblat, que va ser excavat i restaurat entre el 2008 i el 2011.

Els espolis de jaciments arqueològics constitueixen un delicte, i impliquen una pèrdua irreparable d'informació arqueològica. No només suposen la sostracció, per part de particulars, de peces que són patrimoni de tots els menorquins, sinó que també es destrueixen les evidències que serveixen als arqueòlegs per reconstruir el nostre passat.

Aquestes actuacions il·legals s'han conegut gràcies a la tasca dels vigilants del Servei de Patrimoni Històric del Consell i a la col·laboració ciutadana. Els fets han estat ja denunciats al SEPRONA (Servicio de Protección de la Naturaleza de la Guardia Civil) i s'han pres les mesures per augmentar la vigilància dels llocs afectats. El Servei de Patrimoni es farà càrrec del cost de la reposició de les columnes tombades a Cornia Nou, actuació que tindrà lloc durant les pròximes setmanes.

Durant els darrers anys, des del Consell Insular de Menorca s'ha fet un gran esforç per donar a conèixer a la ciutadania la importància de protegir els jaciments arqueològics. En aquest sentit, s'ha observat una creixent conscienciació i interès per la conservació d'aquest tipus de béns, que constitueixen un patrimoni compartit per tots els menorquins. Tot i així, actuacions com les que s'han documentat aquests dies demostren que s'ha de continuar treballant en aquest sentit.


Maó, 19 de maig de 2016

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS