Notícies i actualitat

El conseller de Cultura Miquel Àngel Maria visita el jaciment de Sa Ferradura a Porto Cristo (Mallorca)

Data : 16/05/2016

La visita s’emmarca en el projecte “Entre Illes”, que té com a objectiu recollir noves dades dels assentaments balears de l’edat del bronze situats a caps costaners de Sa Ferradura i Es Coll de Cala Morell (Ciutadella)

El conseller de Cultura i Educació, Miquel Àngel Maria, va visitar ahir diumenge -juntament amb el director insular del departament, Antoni Ferrer- el jaciment de Sa Ferradura, a Porto Cristo (Mallorca).

L'equip d'arqueòlegs que excaven a Sa Ferradura (des de fa sis anys) han acabat una nova fase de la campanya del projecte “Entre Illes”, que té com a objectiu recollir noves dades dels assentaments balears de l’edat del bronze situats a caps costaners de Sa Ferradura i Es Coll de Cala Morell (Ciutadella) posant així en relació jaciments pretalaiòtics de Mallorca i Menorca.

Els codirectors de l'excavació Montserrat Anglada i Damià Ramis explicaren que “tot i que els especialistes fins ara havien atribuït funcions comercials als poblats prehistòrics de la costa de Balears, hem seguit trobant indicis que els pobladors d'aquest lloc durant el Bronze Antic (900 – 1.100 a.C.) utilitzaren Sa Ferradura per defensar-se de terra ferma”. Tot plegat indicaria que durant l'època en què es va utilitzar el jaciment en la prehistòria es caracteritzà per grans tensions entre els poblats veïns. Pel que fa a les troballes “cal pensar que aquest lloc només s'habitava durant temporades curtes, hi hem trobat una agulla però sobretot estris de cuina, peces de ceràmica per emmagatzemar aliments i molt poques restes que evidenciïn una relació estreta amb el mar” afegeix Damià Ramis.

El jaciment de Sa Ferradura es troba a un promontori costaner situat al costat sud-oest de Mallorca, en una zona dominada actualment per formacions vegetals de garriga baixa. S'hi accedeix a través d'un accés natural estret, defensat per diverses línies murals escalonades. La superior constitueix una veritable murada, que tanca l’accés a l’assentament. Està formada per dos trams còncaus construïts mitjançant tècnica ciclòpia, units en angle, amb una longitud total d'uns 18 m.

Pel que fa als plans de futur, “encara ens queden dos anys de feina en el projecte i la nostra idea és mirar cap a terra ferma perquè hem trobat indicis que existeix un poblat més gran que podria tenir relació amb Sa Ferradura”. I és que just davant l'accés a Sa Ferradura s’hi observen una sèrie d’estructures construïdes amb tècnica ciclòpia. Malgrat tot, l’espessa vegetació que cobreix la zona no permet reconèixer amb claredat, de moment, les diferents estructures.

Aquesta campanya arqueològica que s'ha desenvolupat enguany a Sa Ferradura es troba inclosa dins el projecte Insularitat, interacció amb l’exterior i complexitat social: Els assentaments costaners de l’edat del bronze a les illes Balears (II) 2014-2018, impulsat per l’Associació d’Amics del Museu d’Història de Manacor, l’Ajuntament de Manacor i l’Ajuntament de Ciutadella.

La funció d’aquests tipus d’assentaments, situats en llocs de relleu escarpat i que presenten en molts casos estructures defensives, és encara força desconeguda. Amb l’excepció del projecte d’investigació al jaciment de Cap de Forma (Maó, Menorca) no s’hi havien desenvolupat excavacions sistemàtiques abans de l’inici del projecte “Entre Illes”, tot i així els experts situen aquestes estructures en el Bronze.

Maó, 16 de maig de 2016

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS