Notícies i actualitat

El Consell proposa canvis al decret de l'impost sobre estades per defensar el model turístic de Menorca

Data : 06/05/2016

El Consell de Menorca ha presentat dues al·legacions al projecte de decret pel qual es desplega la Llei 2/2016, de 30 de març, de l’impost sobre estades turístiques i de mesures d’impuls del turisme sostenible. Aquesta iniciativa respon a la voluntat de defensar els interessos de Menorca, que són també els del sector empresarial, fent valer el reconeixement d’un model turístic propi i clarament diferenciat de la resta d’illes.

La primera de les al·legacions fa referència a l’aplicació d’uns mòduls específics per a Menorca en el cas que els establiments optin per l’estimació objectiva i no per l’estada a l’hora de fer el pagament de l’impost. “Està clar que tots els sectors –clients, empreses i administració- estan interessats en què el màxim nombre possible d’establiments s’acullin a l’estimació objectiva”, però per aconseguir-ho “cal ajustar els paràmetres a la realitat”, es recull a l’al·legació.

El cas és que els mòduls que preveu el decret per a l’estimació objectiva, un per a cada grup d’establiments, es configuren com un valor corresponent al nombre de dies d’ocupació mitjana a nivell balear, és a dir, als dies d’estada anual per a totes les illes. El Consell, amb l’al·legació presentada, demana que aquests paràmetres “s’ajustin a cada una de les realitats insulars”.

Per això, atenent a les dades de l’Ibestat segons les quals l’ocupació mitjana dels tres darrers anys a Menorca ha estat un 10% inferior a la de la resta de l’arxipèlag, proposa al Govern que estableixi un mòdul per a cada grup d’establiments que sigui un 10% menor per a Menorca. Per exemple, si per al grup 1 es fixa una mitjana de 146 dies d’estada anual per plaça, a Menorca aquest índex hauria de ser de 131 dies.

La segona al·legació se centra en la redefinició de l’índex de temporada. L’índex de temporada és un coeficient corrector, mitjançant el qual cada establiment ha de calcular el que li toca pagar d’impost, en funció de la temporada d’obertura. Si l’establiment només obre en temporada alta té un índex corrector més alt que si obre, també, en temporada baixa. Per fer calcular la quota, l’establiment ha de multiplicar les estades estimades que tindrà l’establiment (estimació que deriva dels mòduls) per aquest índex. L’esborrany de decret preveu des d’un índex màxim de 1,45 fins a un mínim de 1,05:

Temporada súper alta:
fins a 122 dies
1,45
1,40
1,50

Temporada alta:
Entre 123 i 214 dies
1,35
1,30
1,40

Temporada mitja
Entre 215 i 245 dies
1,20
1,15
1,20

Temporada baixa:
Entre 246 i 274 dies
1,10
1,05
1,15


Com es pot veure, el projecte de decret defineix una ‘temporada súper alta’ de 122 dies, de juny a setembre, i una d’alta de 123 a 214 dies, de 15 d’abril a 15 de novembre. El Consell considera que “aquesta definició de temporades és molt lesiva perquè les ocupacions d’abril, maig i octubre són el 50% o menys de les de juny o setembre”.

A més, afegeix a l’al·legació, “és lesiu per a tot el sector en general ja que la definició concreta d’índexs per a cada temporada penalitza les baixes ocupacions”, la qual cosa implicarà que un establiment que obri d’abril a octubre hagi de pagar molt més que un que ho faci de maig a setembre, el que pot dur a alguns establiments situats en territoris amb baixa ocupació a no obrir els mesos més difícils.

Per corregir-ho, el Consell proposa eliminar la categoria ‘súper alta’, definir una temporada alta de fins a 153 dies -de maig a setembre- i una temporada mitjana d’entre 153 i 245 dies i per compensar la pèrdua de recaptació planteja que s’apliquin els índexs de la ‘súper alta’ a la nova temporada alta.

Concretament, la taula que proposa el Consell és la següent:


Temporada alta:
fins a 153 dies
1,45
1,40

Temporada mitja
Entre 153 a 245 dies
1,20
1,15
1,20

Temporada baixa:
Entre 246 i 274 dies
1,10
1,05
1,15


Maó, 6 de maig de 2016

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS