Notícies i actualitat

Ajuntaments, Consell insular i Fons Menorquí de Cooperació fan front comú davant la greu crisi de refugiats

Data : 05/05/2016

El Consell Insular de Menorca i els ajuntaments de l’illa han presentat avui, juntament amb el Fons Menorquí de Cooperació, la resposta unànime de totes les institucions menorquines per donar suport a l’actual crisi de refugiats.

La presidenta Maite Salord ha destacat com les institucions europees han demostrat no estar a l’alçada de la greu situació que viuen les persones refugiades. Una crisi humanitària -ha dit- on “les bases jurídiques i ètiques d’Europa s’han vist malmeses”. “Aquesta resposta ha estat del tot equivocada i insuficient tenint en compte que es lesiona la dignitat de les persones que demanen asil”, ha afegit la presidenta.

En aquest sentit, ajuntaments i institució insular donen suport a la campanya “Menorca es mou, pels drets de les persones migrants i refugiades” que impulsa el Fons Menorquí de Cooperació, alhora que s’ha fet pública la Declaració institucional dels portaveus dels grups polítics amb representació al Ple del Consell Insular de Menorca en defensa dels drets de les persones refugiades.

Maite Salord i el president del Fons Menorquí de Cooperació, Florenci Conde, han explicat els tres eixos d’acció de la campanya “Menorca es mou”:

1. Incidència política, sota l’objectiu de treballar, pressionar, denunciar, per obtenir el compromís de les institucions i afavorir canvis en l’àmbit normatiu que respectin els drets humans i limitin la regulació contrària a la dignitat humana. Així, se cerca enfortir activitats i pressió en l’àmbit europeu i especialment amb allò referent a les polítiques migratòries.

2. Sensibilització, plantejada a partir de dos objectius: donar eines per entendre de manera crítica i global en el moment actual, i fomentar la convivència intercultural a Menorca.

La voluntat d’aquestes accions de sensibilització és treballar amb la població originària de Menorca, però també amb les persones migrades residents a l’illa. Aquesta feina es durà a terme amb l’estreta col·laboració de la conselleria de Benestar Social del Consell Insular de Menorca.

3. Accions en les fronteres. La campanya “Menorca es mou” es completa amb un programa d’ajuda humanitària i cooperació a les fronteres que s’articularà en dues fases:

a) Col·laboració municipalista entre Menorca i l’illa grega de Chios.

b) El Fons Menorquí durà a terme un projecte de cooperació als països fronterers amb Europa (com ara Jordània, Kurdistan o Líban).

“L’elaboració d’aquest canal comú entre Consell insular i ajuntaments a través del Fons Menorquí és l’eina adequada per desenvolupar totes aquestes accions”, ha afirmat la presidenta Maite Salord.

Florenci Conde ha avançat que la creació d’un web i de diferents activitats informatives i de sensibilització que es desenvoluparan a l’illa. Conde ha explicat com el Fons Menorquí ha implicat també als mitjans de comunicació mitjançant l’adhesió a un manifest. Actualment s’ha adherit IB3, la cadena SER, COPE Menorca i el diari ‘Menorca’. “Esperam que se sumin més mitjans informatius”, ha dit.

En nom de tots els ajuntaments de l’illa, l’alcalde de Ferreries Josep Carreres ha manifestat la satisfacció de poder trobar un espai de confluència, independentment dels grups polítics, per tal de “donar solucions clares contra la desigualtat”.

Finalment, la consellera de Benestar Social i Família, Maria Cabrisas, ha explicat el treball conjunt que es duu a terme juntament amb el Govern de les Illes Balears, alhora que ha anunciat que està previst que les primeres persones refugiades arribin a Menorca a final d’any.


Maó, 5 de maig de 2016


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
foto
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS