Notícies i actualitat

El Consell Insular de Menorca dóna continuïtat a la convocatòria del Contracte Agrari Reserva de Biosfera amb un total de 530.000 euros

Data : 04/05/2016

El conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Javier Ares, i el director insular de Medi Rural i Marí, Miquel Truyol, han presentat avui la convocatòria de caràcter anual del Contracte Agrari Reserva de Biosfera (CARB) a la qual enguany es destinen un total de 530.000 euros. El Consell Insular de Menorca dóna així continuïtat a una línia específica d’ajuts -sorgida ja fa uns anys- que pretén reconèixer els serveis ambientals amb els quals contribueix la pagesia a tota la societat menorquina.

Des del departament de Medi Ambient se subratlla com la pagesia, dóna suport a l’hora de mantenir una biodiversitat de flora i fauna elevada, a la generació d'un paisatge d'alta qualitat i a pal·liar alguns impactes ambientals de caràcter global com serien els incendis forestals. En definitiva, el col·lectiu ha contribuït a configurar una estructura d'illa que ha estat un eix fonamental per ser declarada com a Reserva de Biosfera.

Els destinataris de la convocatòria del CARB són agricultors professionals, ja que s’entén que no només es promou una sèrie d’actuacions concretes sinó que la voluntat és que aquestes pràctiques estiguin emmarcades dins l'activitat pròpia de la finca assegurant la sostenibilitat d'un sector que és molt més que una activitat econòmica, ja que és una forma de viure que forma part del patrimoni immaterial de Menorca.

A tal efecte, les explotacions han de complir uns condicionants mínims de sostenibilitat com, per exemple, no sobrepassar una càrrega ramadera d'1.5 unitats de bestiar major però sobretot que el bestiar sigui gestionat de forma correcta. En aquest sentit durant la convocatòria del 2016 es fa especial incidència en la conservació de la qualitat de l'aigua i s'obligarà a les explotacions situades en zona vulnerable que elaborin un pla de dejeccions ramaderes on es tindrà en compte no només el nombre de bestiar sinó també les rotacions de pastures, distribució dels fems, etcètera.

A partir d’aquests condicionants mínims es poden adoptar una sèrie de 18 compromisos voluntaris que són els que es compensen econòmicament fins a un total de 3.000 euros per explotació. Una quantitat que pot ser incrementada en un 15 % en cas de les explotacions que tenen dones assegurades a jornada completa; un 5% en el cas que la finca participi en estudis promoguts per l'administració pública; i un 15 % en cas que l'explotació tengui un acord de custòdia o siguin explotacions de producció ecològica.

Exemples dels compromisos que es poden adherir els pagesos poden ser mesures ambientals i paisatgístiques com protegir l'entorn d'hàbitats singulars com basses temporals (400€) sembra d'enclòver (150 €/Ha), xermar voreres de parets (2.5 €/m), rehabilitació d'elements etnològics i barreres d'ullastre (fins a un 60% del cost), sembra de varietats locals (300€/ha), casetes d'abelles (300€) o la rotació de cultius (40€/ha). Mesures per a la millora de la gestió de la finca com els itineraris de pas o els cursos de formació.

Cal destacar també la incidència que poden tenir els compromisos de mesures en eficiència dels recursos com la recuperació d'elements etnològics associats a l'aigua com els aljubs, les bombes solars d'extracció o la instal·lació de plaques solars tèrmiques on es paga fins a un 80% del cost total. Senyalar també, pel seu paper en la prevenció d'inundacions, els compromisos en mantenir síquies on es pot pagar fins a 10€/m en cas de les síquies paredades.

Per últim, el departament de Medi ambient vol subratllar el paper que en el seu dia van tenir projectes associats al Consell Insular de Menorca com el Life+BASSES o el Life+BOSCOS, ja que van permetre saber amb exactitud l'efectivitat i el cost d'algunes de les mesures que ara s'inclouen en el CARB per tot Menorca.

Maó, 4 de maig de 2016


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS