Notícies i actualitat

La Junta Interinsular del Patrimoni Històric es torna a reunir després de restar aturada des de l’any 2010

Data : 27/04/2016

Aquest dimecres s’ha reunit la Junta Interinsular del Patrimoni Històric a la seu de la Conselleria de Transparència, Cultura i Esports del Govern de les Illes Balears. La Junta Interinsular del Patrimoni Històric es crea amb la finalitat de coordinar els criteris de protecció, intervenció i gestió del patrimoni històric, dels programes i actuacions de foment, i per al manteniment de contactes periòdics que facilitin l’intercanvi d’informació i la coordinació entre els consells insulars i el Govern de les Illes Balears. A la trobada hi han assistit els membres següents:  

Ruth Mateu Vinent (presidenta) i Jaume Gomila Saura (vocal), en representació de la Conselleria de Transparència, Cultura i Esports
Francisca Coll Borràs (vocal), per part del Consell de Mallorca
Miquel Àngel Maria Ballester (vocal), en representació del Consell de Menorca
David Ribas Ribas (vocal), en representació del Consell d’Eivissa
Susana Labrador Manchado (vocal) i Jaume Escandell Guasch (assessor), en representació del Consell de Formentera
Catalina Ferrando (secretària)


En aquesta primera sessió s’ha parlat, entre altres temes, del Consell de Patrimoni Històric Espanyol i el Consell de Cooperació Bibliotecària; sobre Patrimoni Mundial; s’ha informat sobre les relacions entre illes en matèria de cultura i patrimoni, i sobre la revisió de la normativa en matèria de patrimoni.

El director general de Cultura, Jaume Gomila, com a vocal en representació del Govern de les Illes Balears, ha informat sobre la darrera reunió del Consell de Patrimoni Històric Espanyol, celebrat a Còrdova els dies 10 i 11 de març de 2016 i del Consell de Cooperació Bibliotecària celebrat a Ceuta el 9 de març de 2016.

El conseller de Cultura de Menorca, Miquel Àngel Maria, ha explicat la situació de l’expedient de “Menorca, cultura talaiòtica”, com a candidatura estatal a Patrimoni Mundial de la UNESCO. L’expedient ja s’ha entregat a la seu de la UNESCO per al seu estudi i durant aquest any se’n farà l’avaluació i els tècnics de l’òrgan consultiu visitaran Menorca. El mes de maig de 2017 es redactarà l’informe definitiu i en el mes de juny de 2017 es reunirà el Comitè de la UNESCO per decidir sobre la inclusió com a Patrimoni Mundial de la UNESCO.

Per altra banda, s’ha acordat l’adhesió de la Junta Interinsular del Patrimoni Històric a la candidatura internacional de patrimoni cultural immaterial conjunta sobre el treball de la pedra en sec.

La Comunitat Autònoma de les Illes Balears, a través de la Conselleria de Transparència, Cultura i Esports del Govern de les Illes Balears i els consells insulars de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, participaran en la iniciativa de presentar una candidatura internacional de la “Pedra en sec” per formar part de la Llista Representativa de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Es preveu que en el mes de setembre de 2016 es reuneixin tots els estats que tenen previst participar en la candidatura i que presentin la fitxa de compliment dels criteris de cada país, finalitzar l’expedient en el mes de gener de 2017 i presentar-lo a la UNESCO en el mes de març de 2017 perquè l’avaluï el Comitè de l’any 2018.

Finalment, pel que fa a la normativa legislativa, s’ha tractat sobre la reforma de la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears, i s’ha informat de la revisió i la reforma de la Llei de cultura popular i tradicional de les Illes Balears, acordada el 19 d’abril de 2016 a la sessió del Consell Assessor de Cultura Popular i Tradicional de les Illes Balears.

El director general de Cultura, Jaume Gomila, ha afirmat que “creim que era del tot necessari recuperar aquest espai de diàleg concret que és la Junta Interinsular de Patrimoni, que no es convocava des del 2010. Tenim la ferme intenció de recuperar les altres tres: Biblioteques, Arxius i Museus i mantenir un intercanvi d'informació fluid amb els Consells Insulars”.

Per la seva banda, el conseller de Cultura de Menorca, Miquel Àngel Maria, ha fet esment a “l'oportunitat que suposa la candidatura immaterial de Pedra en Sec per completar la protecció del patrimoni de la cultura de la pedra a Menorca al costat de la candidatura de Menorca Talaiòtica a Patrimoni Munidal, que ja es troba en la fase final.”

El conseller de Cultura d'Eivissa, David Ribas, ha manifestat la seva satisfacció per la recuperació d'aquesta junta, del que assegura “és el canal més lògic d'intercanvi de problemàtiques i experiències en matèria de Patrimoni que tenim els consells, de manera que llocs que queden tan llunyans com Menorca i Formentera, poden conèixer de primera mà el que s'està fent al territori propi”.

Palma, 27 d’abril de 2016

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS