Notícies i actualitat

El vicepresident Biel Barceló signa un conveni per a la continuïtat de l'Estació d'Investigació Jaume Ferrer de la Mola, a Maó

Data : 28/04/2016

El vicepresident del Govern de les Illes Balears, Biel Barceló, va signar ahir dimecres el conveni de col·laboració amb el qual es garanteix la continuïtat de l'activitat científica a l'Estació d'Investigació Jaume Ferrer de la Mola (Maó). Aquesta infraestructura, cofinançada amb fons europeus FEDER, està integrada en la Xarxa d'Estacions d'Investigació de les Illes Balears, localitzades en distintes illes i zones de l'arxipèlag amb l'objectiu de promoure, facilitar i potenciar el coneixement sobre els recursos naturals de les nostres illes.

La Xarxa d'estacions científiques, en funcionament des de 2003, està integrada per tres estacions d'investigació: l'estació científica Jaume Ferrer de la Mola, a Menorca; Can Marroig, a Formentera, i el Far de ses Salines, a Mallorca.

Des de 2009, el Centre d'Oceanografia de Balears (COB-IEO) desenvolupa activitats científiques a La Mola, gràcies al conveni de col·laboració mitjançant el qual el Ministeri de Defensa, de qui es propietat l'antiga «Bateria de Punta de Afuera» (també coneguda com Fortificació de La Mola) atorga una concessió a favor del Govern de les Illes Balears per un període de 15 anys a 75 anys.

El vicepresident Barceló va descatar que l'Estació d'Investigació Jaume Ferrer està ubicada en «una infraestructura que abans estava destinada a fins militars, i que avui serveix per investigar, la qual cosa representa un gran avanç per a la societat». I va explicar que «gràcies a la seva localització a Menorca, un dels paratges més ben conservats del Mediterrani iReserva de la Biosfera des de 1993, ha estat possible centrar l'activitat científica de l'IEO en l'estudi multidisciplinari del mar en relació a la illa i a l'explotació dels seus ecosistemes i recursos; així com dels efectes del canvi climàtic».

Algunes de les activitats realitzades per l'IEO a l'Estació han consistit en l'engegada i consolidació de programes de seguiment científic; com poden ser; les campanyes de seguiment d'algues invasores; el seguiment de gredars del nord de Menorca, o l'avaluació de la qualitat de l'aigua costanera per cartografia CARLIT. Així mateix, l'IEO també realitza a l'estació científica projectes d'investigació experimental; transferència de tecnologia i coneixement científic; i multitud d'activitats de divulgació i de formació, entre les que destaquen les pràctiques i projectes de grau i màster, de les quals se'n han pogut beneficiar alumnes de la Universitat de Barcelona, UIB (Universitat de les Illes Balears), Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat degli Studi di Trieste; i la Universidad de la Laguna.

L'Estació consta de tres edificis o mòduls. Un d'ells està dotat amb laboratori i despatxos, un altre amb zona d'allotjament amb dormitoris per a 10 persones; i un tercer mòdul multiusos per a reunions, zona de treball, cuina i sala d'estar. A més a més, l'estació també disposa d'una zona de magatzem situada a l'antic polvorí de la bateria militar i d'una rampa d'accés al mar.

La combinació d'allotjament i equipament científic ha permès l'estància a l'estació Jaume Ferrer a diferents grups d'investigació que han portat a terme estudis sobre algues, posidònia oceànica, gorgònies, peixos i aus marines, biodiversitat, hidrodinàmica i bio-geoquímica, contaminació, microbiologia, tecnologies marines, i fins i tot d'arqueologia. En aquestes estàncies hi han participat: l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats, el National Oceanographic Centre Southampton, la Bulgarian Academy of Sciences, la Università degli Studi di Sassari, la Universidad de Salamanca, la Université Nice Sophia Antipolis, la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori del Govern, la Universitat de Barcelona, la Università degli Studi di Palermo, l'Arizona State University i la Università Pollitecnica delle Marche.

Aquests tipus d'infraestructures juguen un paper fonamental en el desenvolupament del coneixement del litoral i dels ecosistemes arreu del món; constitueixen centres d'ensenyament, monitoratge i investigació que faciliten l'accés per a l'estudi de processos i comunitats naturals i serveixen com a reservori de la informació generada; pel que moltes d'elles proporcionen excel·lents condicions per a programes d'investigació a llarg termini i a gran escala.

A través de la signatura d'aquest conveni per a la continuïtat de l'activitat científica a la Mola, el Govern de les Illes Balears promou la recerca i la investigació en ciències i tecnologies marines, una de les cinc àrees estratègiques que s'estableixen en el Pla de Ciència, Tecnologia, Innovació i Emprenedoria del Govern per al període 2013 – 2017.

El conveni, signat pel vicepresident i conseller d'Innovació, Recerca i Turisme, Biel Barceló, i el Director de l'Institut Espanyol d'Oceanografia, Eduardo Balguerias, es va portar a terme en un acte de presentació a la mateixa estació d'investigació. A l'acte hi van assistir la directora general de Turisme, Pilar Carbonell; el director general de Fons Europeus, Félix Pablo Pindado; el director general d’Innovació i Recerca, Pep Lluís Pons; el director del Centre Oceanogràfic de les Illes Balears, Enric Massutí; la vicepresidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora; el conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Javier Ares García; el director Insular de Medi Rural i Marí, Miquel Truyols; la directora insular de Reserva de Biosfera, Irene Estaún Clarisó; el director insular de Projecció Econòmica, Miquel Company, el Capità d’Infanteria: Javier Girona Hernández; el Coronel d’Infanteria: Benjamí Oriol; el batle de l'Ajuntament des Castell: Lluís Camps Pons; i la batlessa de l'Ajuntament de Maó, Conxa Juanola Pons, entre d'altres.


Maó, 28 d’abril de 2016

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS