Notícies i actualitat

Actuacions per a la divulgació del patrimoni geològic de Menorca

Data : 22/04/2016

L’any 2013 l’Agència Menorca Reserva de Biosfera va engegar un projecte encaminat a contribuir al coneixement del patrimoni geològic menorquí entre la societat local amb l’objectiu principal de garantir la seva preservació.

Fins al moment, l’actuació més significativa s’ha centrat en la creació del Centre de Geologia de Menorca que té com a objectiu impulsar i donar a conèixer la geologia de l’illa en forma d’exposició permanent. Tanmateix, s’han realitzat altres accions, com són l’organització d’unes jornades tècniques sobre patrimoni geològic, la reedició de la guia de geologia pràctica El Naixement d’una illa Menorca (Rosell i Llompart, 2002), l’habilitació d’un espai web i l’elaboració de 12 rutes geològiques l’any 2014, així com el desenvolupament d’un programa de visites geològiques guiades i l’organització d’una setmana d’activitats geològiques durant el 2015. Les actuacions realitzades fins al moment han rebut una gran acceptació per part de la societat local, aconseguint un interès que va en augment sobre el valor del patrimoni geològic i la geodiversitat insular i la seva necessitat de protecció, fins al moment desconeguda en molts casos.

XII Reunió Nacional de la Comissió de Patrimoni Geològic de la Sociedad Geológica de España
Per tal de continuar amb la línia de treball iniciada, l’Agència Menorca Reserva de Biosfera organitzarà del 6 al 10 de juny de 2017 la XII Reunió Nacional de la Comissió de Patrimoni Geològic de la Sociedad Geológica de España. La celebració d’aquest congrés suposa una gran oportunitat per consolidar el projecte engegat per l’Agència, especialment perquè correspon a un esdeveniment únic per donar a conèixer l’excepcional patrimoni geològic de l’illa entre nombrosos experts en la matèria d’Europa i Amèrica del Sud. En aquest esdeveniment es presentaran les darreres novetats referides a la gestió d’aquest patrimoni i es desenvoluparan diverses conferències, un curs d’iniciació sobre gestió i conservació del patrimoni geològic i excursions geològiques que donaran a conèixer la riquesa geològica de Menorca entre els assistents. A la vegada, es pretén que aquest congrés sigui un espai de trobada, obert a totes les persones interessades en aquesta ciència.

D’altra banda, per enguany s’han programat diverses activitats des del Centre de Geologia de Menorca per tal de continuar apropant la geologia insular a la societat. Aquestes activitats començaran el proper dissabte 30 d’abril amb un concurs fotogràfic a Cala Morell on participaran els socis dels clubs fotogràfics de Menorca i amb la inauguració d’un cicle d’activitats, lúdiques i familiars amb l’empresa de serveis educatius Sa Xaranga. Aquestes activitats van destinades a fillets i filletes a partir de 6 anys, els quals mitjançant diversos jocs de proves i tallers podran descobrir les singularitats que amaga la geologia de Menorca i a la vegada entendre la necessitat de conservació dels elements geològics.
El dia 30 d’abril, la primera activitat es dedicarà als fòssils, uns elements molt atractius pels fillets, els quals podran entendre com es formen i quins tipus de fòssils es poden trobar a les roques de Menorca, alguns molt sorprenents i on mitjançant un taller podran crear els seus propis fòssils. Amb el títol Descobrim els fòssils de Menorca! l’activitat començarà a les 11 hores i acabarà al voltant de les 12:30 hores. És una activitat gratuïta, però cal inscriure’s abans a l’adreça centregeologia@ajferreries.org

Finalment, cal destacar, que des de la seva inauguració el Centre de Geologia de Menorca ha potenciat especialment el seu ús com a punt d’informació per a la conservació, divulgació i estudi de la geologia menorquina. Entre les seves actuacions més destacades s’hi troba l’estreta col·laboració amb els geòlegs alemanys Franz Tessensohn i Monika Huch, per a la publicació d’una guia geològica de Menorca o la incorporació de 373 peces, majoritàriament fòssils de l’illa, que han sigut donats per particulars. Aquest fet ha motivat que per a l’any 2016 el Centre de Geologia engegui la campanya Porta el teu fòssil al Centre de Geologia amb la voluntat d’explicar la importància de no extreure els fòssils del camp i d’incentivar a totes aquelles persones que tenen fòssils a casa seva a què en facin donació perquè estiguin disponibles per a tothom que ho desitgi i perquè es garanteixi la seva conservació.

Ferreries, 22 d’abril de 2016


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS