Notícies i actualitat

Consell Insular de Menorca i ajuntaments uneixen esforços en matèria de tractament de la plaga del morrut roig

Data : 21/04/2016

El passat dia 20 d'abril es va tenir lloc a l’edifici de Sa Roqueta (Ciutadella) una reunió entre representants de la conselleria de Medi Ambient del Consell Insular de Menorca i dels ajuntaments de l’illa per tal de coordinar, en matèria de tractament, la plaga del morrut roig (rhynchophorus ferrugineum) que està afectant les palmeres.

A la reunió va assistir el director insular de Medi Rural i Marí, Miquel Truyol, juntament amb tècnics de la institució insular, a més de diferents regidors i tècnics responsables de l’àrea de manteniment i jardineria de cada consistori.

Durant la trobada es va repassar la situació actual de la plaga des de les primeres afectacions l'any 2013 on es van detectar els primers casos, amb un creixement exponencial amb 127 casos l'any 2014 i 306 casos l'any 2015 .

Cal destacar que durant els primers 3 mesos de l’any 2016 ja s'han detectat un total de 98 casos el que fa preveure una tendència ascendent. La plaga no només no s'ha estabilitzat sinó que ja s'ha estès per tota l'illa amb els primers casos detectats a Ciutadella. Així i tot, s'ha de tenir en compte que és una subestimació perquè hi ha palmeres que no s'han detectat o que encara no han manifestat símptomes.

Posteriorment el Consell Insular de Menorca va donar informació sobre els efectes que tindrà el recentment aprovat Decret 4/2016, pel qual “es declara d'utilitat pública la lluita contra la plaga del morrut roig de les palmeres rhynchophorus ferrugineus" i les responsabilitats que tenen els particulars i les administracions en el tractament de la plaga.

Quant a les actuacions previstes i aplicant els criteris que determina el Decret 4/2016
s'ha designat el municipi de Ciutadella com "Àrea d'eradicació de la plaga" on el nivell d'infestació és baix i encara és possible eradicar-la amb mètodes preventius i de lluita. Aquí serà on es centraran gran part dels esforços públics en el seu control.

A més, es designa com “Àrea de contenció prioritària” els municipis des Migjorn Gran, Ferreries i Es Mercadal; i com “Àrea de contenció”, els municipis de Maó, Es Castell, Alaior i Sant Lluís.

Per part dels municipis es va expressar la preocupació i dificultat a l’hora de detectar les palmeres de particulars absents o disseminats i controlar que duguin a terme els tractaments preventius obligatoris als quals estan obligats, així com el perill que quedin palmeres sense tractar.

La reunió va servir també per recordar que les empreses que es contractin per fer tractaments han d'estar inscrites al Registre Oficial de Productors i Operadors de mitjans de defensa fitosanitària (ROPO). Es va recordar que la sembra de palmeres s'ha de fer de desembre a febrer, en cas de fer-se durant la primavera o previ a l'inici de la temporada turística hi ha el perill d'estendre la plaga i acabar afectant negativament a les palmeres de les zones turístiques, així com la importància de fer tractaments preventius.

La trobada va acabar amb el compromís de convertir-se en una reunió periòdica per tal de realitzar un seguiment i avaluació anual de la plaga.


Maó, 21 d’abril de 2016

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS