Notícies i actualitat

La Biblioteca de Maó s'uneix a les activitats que promouen el coneixement de la Menorca Talaiòtica amb l’exposició “Tres moments crucials de la recerca arqueològica de Menorca”

Data : 20/04/2016

La Biblioteca de Maó s'uneix a les activitats que promouen el coneixement de la Menorca Talaiòtica, candidata a patrimoni mundial amb l’exposició Tres moments crucials de la recerca arqueològica de Menorca (fins al 15 de juny de 2016). La mostra exposa tres documents que representen tres moments importants de la recerca arqueològica: el 1818 Joan Ramis publica Antigüedades Célticas, el 1892 Cartailhac estudia els Monuments primitifs de les Balears i el 1931 Margaret Murray escriu els seus tres toms de les Cambridge Excavations in Minorca. Són les tres passes que posen les bases dels actuals estudis prehistòrics.

L'exposició es composa dels tres documents i d'algunes edicions complementàries, acompanyades de tres peces cedides pel Museu de Menorca i que corresponen a tres troballes dels respectius moments. A més s'ha decorat la sala amb 15 il·lustracions de diversos jaciments arqueològics talaiòtics: els dibuixos de Joan Ramis, els gravats de l'arxiduc Lluís Salvador d'Àustria i les fotografies del llibre de Murray.

La mostra comptarà amb una conferència de Joaquin Pons Machado que versarà sobre el contingut i la importància d'aquests tres moments dia 13 de maig a les 20 hores a la sala d'actes de la Biblioteca.

Per què aquests tres moments?

La Biblioteca Pública de Maó exposa tres documents del seu fons que corresponen a tres moments històrics de la recerca arqueològica a l'illa. El primer document que es considera científic és el treball redactat per Joan Ramis i Ramis que sota el títol Antigüedades célticas de la isla de Menorca del 1818 resulta ser el primer tractat d'arqueologia de Menorca i de tota Espanya. El segon és la publicació de Monuments primitifs de les îles Baléares d'E. Cartailhac de 1892. I el tercer és la recerca feta per Margaret Murray a Trepucó i Sa Torreta de Tramuntana els anys 30 del s. XX i que va recollir als llibres Cambridge excavations in Menorca. Els tres treballs són tres de les baules més importants de la recerca científica en l'arqueologia menorquina.

El llibre de Joan Ramis i Ramis és la primera publicació feta a l’Estat espanyol sobre un tema de prehistòria i arqueologia, quan encara aquesta disciplina ni tan sols existia com a tal. Descriu els monuments prehistòrics de l’illa, entre els quals destaquen les taules i el capítol que dedica a la naveta d’Es Tudons. Ramis és el primer que utilitza el terme de naveta per descriure-la. Com diu el títol del llibre, s’atribueix la construcció de totes aquestes edificacions al poble celta, seguint les teories esteses per tota Europa a inicis del segle XIX, teoria que atribuïa a aquesta gent qualsevol construcció antiga.

Emile Cartailhac va col·locar la prehistòria de les Illes Balears dins l’àmbit europeu. És la primera publicació sobre els monuments de Mallorca i Menorca realitzada amb criteris científics. L’obra fa una descripció tant dels monuments de l’illa com dels materials prehistòrics trobats. Aquests objectes pertanyen a col·leccions particulars a les quals E. Cartailhac va tenir accés de manera que la informació que ens en proporciona l’autor en molts casos és l’única referència que tenim d’aquests objectes. El llibre es completa amb una col·lecció de fotografies on podem veure l’estat de molts monuments a finals del segle XIX.

Les obres de Margaret Murray sobre Trepucó (1932 i 1938) i Sa Torreta de Tramuntana (1934) suposaren la publicació, per primer cop, dels resultats d’unes excavacions arqueològiques duites a terme amb mètodes científics a l’illa de Menorca. L’autora ens explica les diferents estructures que va descobrint, els diferents nivells arqueològics que va documentant i els materials que afloren del seu interior. Amb aquesta informació fa una aproximació a la possible funcionalitat dels monuments. Així, per exemple, considera la taula com una representació d’una divinitat prehistòrica i el seu voltant com el lloc de culte dels seus devots.

Maó, 20 d’abril de 2016

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
foto
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS