Notícies i actualitat

Els departaments de Medi Ambient i Ocupació presenten l’oferta formativa per a l’obtenció del carnet bàsic de fitosanitaris

Data : 13/04/2016

Els consellers de Medi Ambient i Ocupació, Javier Ares i Susana Mora, han presentat a Sa Granja l’oferta formativa per a l’obtenció del carnet bàsic de fitosanitaris. La política europea (Directiva 2009/128/CEE) i estatal (Pla d’acció estatal i RD 1311/2012 per l’ús sostenible de productes fitosanitaris) estableix dos grans objectius generals per l’ús de fitosanitaris: fomentar una gestió de plagues integral que preservi el sector agrícola i contribueixi positivament al medi ambient i reduir els riscos derivats de l’ús de fitosanitaris en la salut humana. En definitiva, reduir la dependència que té l’activitat econòmica agrícola i forestal en l’ús de fitosanitaris cercant altres alternatives.

Per assolir aquests objectius una de les principals línies de feina és la formació i la informació.
L’objectiu fonamental és formar als usuaris, professionals o no, a ser conscients del tipus de producte que tenen entre les mans, a fer-ne un bon ús per l’efectivitat del tractament, per la conservació del medi i sobretot per la salut pròpia i col·lectiva. Per fer-ho es preveuen quatre mesures: campanyes d’informació I sensibilització; crear un registre de productors i operadors de medis de defensa fitosanitaris (ROPO), formació per assessors, usuaris i venedors i enquestes d’utilització de fitosanitaris.

D’entre aquestes mesures, el Departament de Medi Ambient i Reserva de Biosfera del Consell insular participa directament en dues d’elles, la gestió del ROPO que s’ha impulsat durant l’últim any i la formació amb una gran demanda el darrer any.

Quant als cursos de formació que acredita l’obtenció del carnet d’aplicador (sense el qual no es pot comprar fitosanitaris d’ús professional), hi ha diferents nivells de cursos d'aplicador-manipulador de productes fitosanitaris:
- Nivell Bàsic: 25 hores
- Nivell Qualificat: 60 hores
- Fumigador: 25 hores
- Pilot aplicador: 90 hores

El Consell Insular de Menorca ha optat per prioritzar els cursos de nivell bàsic.

El motiu és que tot i que la formació és obligatòria des de l’any 2011, els carnets anteriors estaven en vigor fins a l’1 de gener de 2016. És per aquest motiu que s’ha donat una altíssima demanda de formació acreditada per a l’obtenció dels carnets.

Així, la institució insular, amb el suport econòmic del FOGAIBA, va sol·licitar impartir dos cursos de nivell bàsic. “Aquests es van realitzar durant els mesos de gener i febrer, i van tenir una gran demanda amb 101 persones. L’aposta és treballar de manera respectuosa amb el medi ambient, per la qual cosa des del Consell insular també duim a terme diferents campanyes d’informació”, ha dit el conseller Javier Ares.

Des de l'àrea d'Ocupació del Consell, la consellera Susana Mora ha destacat la importància de treballar de manera transversal entre els diferents departaments de la institució insular. “Estem treballant permanentment en polítiques d'ocupació i exemple d'això és tot el treball que es desenvolupa en coordinació amb tots els ajuntaments de Menorca i el SOIB”.
“La demanda existent ha fet que les dues conselleries (Ocupació i Medi Ambient) es posessin a treballar immediatament”, ha explicat Mora per tal d’abastar aquest tipus de sol·licituts formatives. “A partir d’aquí s’han programat tres cursos més, un d’ells s’està impartint actualment en el mes d’abril. El següent està programat pel mes de maig i l’últim tindrà lloc després de les vacances. L’objectiu és arribar al màxim nombre de persones perquè puguin comprar i manipular els productes fitosanitaris gràcies a l’obtenció d’aquest carnet”, ha afegit la consellera.

Maó, 13 d’abril de 2016


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS