Notícies i actualitat

Aprovació del projecte de millora de la cel·la III i bassa de lixiviats de l'ampliació de l'abocador de Milà II

Data : 17/03/2016

Avui, 17 de març de 2016, en reunió extraordinària urgent de la Junta de Govern del Consorci s'aprova el «Projecte constructiu de les actuacions de millora de la Fase I d'ampliació de l'abocador de Milà II, cel·la III i bassa de lixiviats (revisió març 2016)» i es fixa per al proper 21 de març de 2016 la signatura de l'acta de comprovació de replanteig, que determina l'inici de les obres a l'endemà.

Aquest projecte dona solució a la situació crítica de la gestió de residus que està patint l'illa de Menorca a causa de la manca d'espai d'abocament i respon a l'Acord del Ple de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears de 30 de novembre de 2015, en el què es recull que l'explotació de la cel·la III no pot ser reiniciada fins que el titular de les instal·lacions no presenti un projecte de reparació de la impermeabilització de la mateixa. Es recorda que aquesta cel·la III roman clausura temporalment, per part de l'òrgan ambiental, des del passat 22 de desembre de 2014.

A aquest respecte, el 22 de desembre de 2015 es lliura al Govern de els Illes Balears la primera proposta de mesures concretes de reparació de la cel·la III i bassa de lixiviats i ahir 16.03.2016., es autoritzat el corresponent projecte constructiu, per resolució d'urgència del President de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears.

Concretament, les obres previstes en el marc d'aquest projecte consisteixen en el següent:

- Reparació del fons de la cel·la III, concretament, la zona que a dia d'avui no té residus dipositats, per tal d'alliberar les subpressions en el sistema d'impermeabilització, monitoritzar el nivell d'aigües subterrànies i garantir la seva estanquitat a llarg termini.
- Redistribuir i compactar els residus ja dipositats de cara a millorar l'estabilitat de la cel·la.
- Execució d'un nou sistema d'impermeabilització i drenatge dels lixiviats de la cel·la III, per afavorir la seva evacuació per gravetat.
- Condicionar la cel·la III garantint la seva estabilitat, de manera que es confinen els residus actualment dipositats i es construeix una nova capa d'impermeabilització, per sobre dels efectes de les subpressions generades per les aigües subterrànies i en la què s'aïlla el geocompost bentonític per evitar el seu deteriorament.
- Adequació de la bassa de lixiviats per augmentar el seu volum d'emmagatzematge, eliminar els efectes de les potencials subpressions i implantar un sistema de detecció i control de fuites.

A més, s'ha de tenir en compte que actualment la capacitat de la cel·la en explotació (cel·la E) és molt limitada, pel que les obres d'aquest projecte s'han plantejat en dues fases, per tal de disposar quant abans d'una nova alternativa d'abocament.

Així, la primera fase preveu un termini d'execució d'un mes, en la que s'habilitarà un espai de 2.475 m2 per dipositar residus. Aquesta primera fase donarà cabuda als residus que es generin aproximadament durant 5 mesos, temps durant el qual es podran finalitzar les obres de la segona fase de millora de la cel·la III. Aquesta segona fase, suposarà una superfície d'abocament de 15.625 m2 pel dipòsit de residus, el què previsiblement representa una solució per mantenir l'operativa de gestió de residus en el marc de l'illa, sense haver de traslladar residus fora de l'illa.

Maó, 17 de març de 2016

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS