Notícies i actualitat

El Consell Insular de Menorca treballa perquè cap infant amb necessitats quedi sense escolaritzar

Data : 15/03/2016

El conseller d’Educació, Miquel Àngel Maria, ha presentat avui les dades d’escolarització infantil a Menorca, juntament amb Joan Marquès, delegat territorial d’Educació i Vicenç Arnaiz, director de l’Equip d’Atenció Primerenca.

El conseller ha dit que “constitueix un fet excepcional dins l’estat espanyol la capacitat de confluència de les administracions locals i de l’administració educativa. Així com és també excepcional la cobertura del total de centres i per tant de la totalitat de la infància escolaritzada”. Una de les prioritats del Consell Insular de Menorca és que cap infant amb necessitats quedi sense escolaritzar.

Les dades actuals de professionals destinats al servei corresponen a un total de 14 treballadors que actuen sobre el terreny a Menorca: 5 orientadores, 3 especialistes en pedagogia terapèutica i 2 logopedes que depenen de la Conselleria d’Educació del Govern de les Illes Balears; així com 4 professionals més aportats pels ajuntaments i el Consell Insular de Menorca. “La qualitat del servei que s’ofereix és excepcional i dibuixa una realitat que hem de posar en valor”, ha dit el conseller.

Miquel Àngel Maria ha afirmat que en aquests moments a Menorca “tenim una cobertura total de la infància escolaritzada”. “Sigui quina sigui la necessitat de cada fillet o filleta és actualment atesa per l’escoleta”, ha afegit.

És excepcional també el caràcter integral de la detecció i del suport: els infants són atesos abans de ser totalment diagnosticats. Cal tenir en compte que abans del 3 anys molts problemes apareixen inicialment només com símptomes parcials i que els processos de certesa diagnòstica es retarda mesos i a vegades anys.

Quant a millores enguany hi ha hagut un increment per part del Consell Insular de Menorca de pressupost, tant pel suport que dóna la institució insular als ajuntaments pel finançament de les escoletes infantils (s’han passat de 160.000 euros el 2015, als 190.000 euros d’enguany), com també l’increment de manera notable de la quantitat de recursos destinats a beques. A més de la recuperació de l’ajuda anunciada per la Conselleria d’Educació del Govern balear (3.000 euros per unitat a través d’una convocatòria que sortirà el mes d’abril) per al sosteniment de les escoletes infantils de 0 a 3 anys. “A Menorca hi ha actualment 78 unitats en funcionament”, ha explicat el delegat territorial d’Educació Joan Marquès.

“Som conscients de la importància educativa d’aquesta etapa i per tant fem tots els esforços perquè s’incrementi l’escolarització. La realitat però és que encara tenim un percentatge imporant d’alumnat que opta per no escolaritzar-se en l’etapa de 0 a 3”, ha explicat Marquès.

Pel que fa als infants que necessiten suport educatiu específic derivat de circumstàncies personal, representen aproximadament un 5-6 % dels infants escolaritzats
“El curs passat es van escolaritzar a l’illa 485 fillets i filletes a P2 i, enguany, a P3 han començat 620”, ha afirmat Marquès. “Tenim capacitat de resposta per fomentar l’escolarització i disposam de vacants als centres sense necessitat de cobrir noves línies”, ha afegit el delegat que subratlla que l’objectiu és “afavorir un model educatiu d’integració coordinat per totes les administracions”.

En aquest sentit, Vicenç Arnaiz ha dit que aquest és un “servei integral composat per una situació paritària de treballadors del Govern balear i de la institució insular. “Entre tots formam un sol equip que fa possible que a Menorca es treballi amb integració absoluta. A Menorca hi ha prou complicitat entre les administracions per garantir que les criatures amb alguna dificultat siguin detectades”.

A l’illa són escolaritzats a 0-3 tots els infants per greu que sigui la seva dificultat. Enguany hi ha escolaritzats 4 infants amb gravíssimes afeccions que requereixen atenció continuada i permanent dins el centre.

Miquel Àngel Maria, Joan Marquès, Vicenç Arnaiz, la regidora d’Educació de l’Ajuntament de Ciutadella Nati Benejam i un equip de tècnics viatgen demà a Barcelona per conèixer de primera mà el Paidós Caritas “Projecte d’Atenció Integral a Famílies i Infants en situació de pobresa o risc d’exclusió social”, amb la idea d’estudiar la implantació d’una possible experiència pilot a Ciutadella.


Maó, 15 de març de 2016


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Més informació
Dades presentació
Imatges relacionades
Foto 1
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS