Notícies i actualitat

La Reserva de Biosfera completa el primer any de funcionament de l'estrategia de conservació de la Biodiversitat a la Reserva de Biosfera de Menorca

Data : 15/03/2016

L'any 1991, a la reunió de l’EuroMAB, es va determinar que les reserves de biosfera havien d'establir un programa de seguiment a llarg termini, decisió que va donar lloc a l'establiment del programa BRIM (Biosphere Reserve Integrated Monitoring), programa de seguiment integrat a llarg termini que pretenia definir un estàndard per al seguiment de la biodiversitat dins les reserves de biosfera i promoure un intercanvi sistemàtic d'informació. L'any següent, en l'Estratègia de Sevilla de 1992, es va decidir que cada reserva de la biosfera havia d'iniciar un programa de seguiment amb l'objectiu de complir amb la filosofia del programa MAB. Des de llavors, un element important a l'hora de valorar el funcionament de les reserves de biosfera és l'existència de programes de seguiment de la biodiversitat i de la integració dels seus resultats a la gestió. 

En aquest sentit, la reserva de biosfera de Menorca disposa en l'actualitat d'un programa de seguiment general de caràcter socioambiental. No obstant això, s'ha considerat d'interès incrementar aquest programa existent amb un programa específic de seguiment de la biodiversitat. Per a això, durant l’any 2015, l'Agència Menorca Reserva de Biosfera ha elaborat l’Estratègia de conservació de la biodiversitat a la reserva de biosfera de Menorca. En aquesta estratègia s'emmarquen els objectius i les directrius que cal seguir els següents quatre anys, els quals s'estructuren en una sèrie de programes diferents que pretenen fixar les bases de les futures actuacions per a la protecció, conservació i gestió de la biodiversitat a la reserva de biosfera de Menorca.

Programa de seguiment. S'ha iniciat durant l’any 2015 i té com a objectiu disposar de la millor informació possible sobre la biodiversitat i les seves variacions temporals, la qual cosa permetrà millorar l'eficàcia en les decisions de maneig, i ha de convertir-se en una eina fonamental al servei de la gestió. El programa tracta de dur a terme un seguiment a llarg termini d'unes 30 espècies emblemàtiques, amenaçades o indicadores del territori de la reserva de biosfera de Menorca.

Programa de recerca. Per millorar la gestió en matèria de conservació del patrimoni natural fa falta disposar del coneixement sobre l'estat de conservació d'aquest patrimoni natural, sobre les amenaces que l’afecten i sobre la dinàmica dels ecosistemes on es troba. Tots aquests nous coneixements s'han d'obtenir mitjançant aquest programa de recerca, que es definirà a través d'un procés de recopilació de la informació existent i una anàlisi de les mancances de coneixements.

Programa de gestió activa. Es pretén elaborar un programa d'intervencions concretes per assegurar la conservació de les espècies i hàbitats d'alt valor ecològic.

Programa de comunicació, educació ambiental i participació social. Pretén contribuir a incrementar la consciència de la societat cap a la importància de la biodiversitat en les vides dels ciutadans. 

Programa de noves oportunitats. Té com a objectiu fer compatible la conservació dels valors dels territoris amb la satisfacció de les aspiracions dels empresaris de l'entorn i les necessitats de la població local.

Durant el primer any de desenvolupament de l'estratègia, any 2015, els tècnics de l'Agència Menorca Reserva de Biosfera han dissenyat un programa de seguiment de la biodiversitat amb l’objectiu de disposar de la millor informació possible sobre la biodiversitat i les seves variacions temporals, que serveixi com a eina al servei de la gestió. Alhora, s'ha dut a terme el primer any de seguiment de les espècies definides en el programa. Algunes actuacions de seguiment han estat dutes a terme per personal propi de l'Agència, però altres han estat subcontractades a diferents entitats, investigadors o empreses. El cost total del projecte durant l'any 2015 ha estat de 45.387 €.

El programa ha comptat amb diversos subprogrames de seguiment: 
Flora. S'ha dut a terme el seguiment de 17 tàxons de flora vascular endèmics i amenaçats i se n’ha determinat l’estat de conservació i distribució. El treball ha estat dut a terme per l'Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM), pertanyent a l’Institut Menorquí d’Estudis (IME).

Invertebrats terrestres endèmics. S'ha revisat la informació existent disponible sobre la situació i distribució de la fauna invertebrada endèmica de l’illa i se n'ha elaborat una cartografia digital en un sistema d'informació geogràfica. El treball ha estat dut a terme per la Societat d’Història Natural de les Illes Balears.

Papallones i libèl·lules. A través de diverses estacions de mostreig, s'ha dut a terme un seguiment d'aquests dos grups d'insectes, mitjançant el qual s'han controlat 21 espècies de papallones i 18 espècies de libèl·lules. El treball ha estat dut a terme per l'Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM), pertanyent a l’Institut Menorquí d’Estudis (IME).

Amfibis. S'ha dissenyat un protocol estandarditzat de seguiment dels amfibis i s'han controlat 41 punts d'interès per a la reproducció dels amfibis. El treball ha estat dirigit per l'ambientòleg David Carrera, que ja va participar en el projecte LIFE Basses en la gestió dels amfibis insulars.

Sargantana balear. S'han controlat la totalitat de les poblacions conegudes a Menorca (18 poblacions) i s’ha realitzat un seguiment de cadascuna d'elles. El treball ha estat contractat a la Universitat de Salamanca i dirigit pel Dr. Valentín Pérez Mellado, el millor expert en aquesta espècie.

Tortuga mediterrània. S'han controlat cinc poblacions, de les quals s'ha determinat la dimensió, densitat, taxes de supervivència, estructura d'edats i proporció de sexes. Per executar-lo es va contractar el Dr. Albert Bertolero.

Milà reial. S'ha controlat la població reproductora d'aquesta rapinyaire en perill d'extinció, continuant els seguiments duts a terme des de fa més de vint anys. El treball ha estat dut a terme amb personal propi.
Àguila peixatera. S'ha controlat la població reproductora d'aquesta rapinyaire amenaçada i se n’ha determinat tant la població com els paràmetres reproductors. El treball va ser contractat a la Societat Ornitològica de Menorca.

Gavina camagroga. S'ha realitzat un cens de tota la població insular que ha permès conèixer la situació actual d'aquesta espècie. El treball ha estat dirigit per personal propi de l'Agència, amb la col·laboració dels agents de Medi Ambient i de personal del Parc Natural de s’Albufera des Grau.

Gavina corsa. S'ha censat la població reproductora d'aquesta espècie amenaçada. El treball s'ha dut a terme amb personal propi.

Seguiment d'aus. S'han dut a terme diversos seguiments: control dels dormidors hivernals d’aus ardeids, cens d'aus hivernals, seguiment d'aus comunes i control dels paràmetres demogràfics. El treball va ser contractat a la Societat Ornitològica de Menorca.

Ratapinyades cavernícoles. S'han controlat un total de 22 cavitats importants per a les ratapinyades i s’ha detectat la presència de sis espècies, la gran majoria amenaçades. El treball ha estat executat per l'especialista David García.
Micromamífers. A través de quatre parcel·les de seguiment, s'ha iniciat un projecte de seguiment de micromamífers. S’han capturat un total de 52 exemplars de quatre espècies diferents. El treball ha estat dut a terme amb personal propi amb la col·laboració de personal del Parc Natural de s’Albufera des Grau.

Conill de camp. S'ha censat tota la superfície insular per mitjà de 310 quilòmetres de recorreguts, en els quals s'han detectat 1.485 latrines de conill. El treball va ser dissenyat per personal propi i es contractà el naturalista Javier Méndez per al treball de camp.

Mart. S'ha efectuat un cens a tota la superfície insular i s’ha detectat la presència de la marta per mitjà de les seves dejeccions. El treball va ser dissenyat per personal propi i es contractà el naturalista Javier Méndez per al treball de camp.

Maó, 15 de març de 2016

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS