Notícies i actualitat

El Centre Artesanal de Menorca compleix 10 anys i ho celebra amb la inauguració de l’exposició “Fabricant Menorca. L’artesania ahir, avui i demà”

Data : 03/03/2016

La presidenta Maite Salord i el coordinador del Centre Artesanal de Menorca, Quim Salort, han presentat avui matí el projecte expositiu “Fabricant Menorca. L’artesania ahir, avui i demà” que s’inaugura dia 5 de març (a les 11 hores) en el marc de les activitats del Dia de les Illes Balears. Es tracta d’una mostra commemorativa per celebrar el 10è aniversari del Centre Artesanal de Menorca.

Organitzada pel Departament de Promoció Turística, Artesania i Transports del Consell Insular de Menorca, compta amb el suport de l’Ajuntament des Mercadal, la Fundació Foment del Turisme de Menorca i les associacions artesanes Arteme i Entremans. La proposta ha estat comissariada pel Centre Artesanal de Menorca i l’empresa Mediterraneum Cultura, Turisme i Mediambient. A més hi han col·laborat un gran nombre d’artesans i altres professionals que, segons ha dit Quim Salort, “han fet que la feina fins a arribar al muntatge actual sigui més fàcil”.

Maite Salord ha recordat com el dia 21 de desembre de 2005 es va iniciar un projecte que va ser fruit de la col·laboració entre el Consell Insular de Menorca i el mateix sector artesà, amb el suport de l’Ajuntament des Mercadal i del Govern de les Illes Balears. “Aquest centre va néixer amb l’objectiu clar de promocionar i divulgar l’artesania de Menorca i continuarem treballant en aquesta línia”, ha dit la presidenta.

En una dècada el Centre s’ha convertit en un espai de referència en tot allò relacionat amb l’artesania i s’ha començat a posicionar en el panorama cultural de l’illa. En aquests deu anys s’han programat diferents exposicions temporals, s’han desenvolupat accions formatives, s’ha promocionat el producte artesà i s’ha projectat la museïtzació del centre. Les diferents accions que s’han desenvolupat han tingut molt en compte l’artesania en el present i, possiblement, no s’ha donat la suficient significança al passat. Per això mateix, la celebració d’aquest desè aniversari és el moment idoni per fer un repàs de l’artesania menorquina al llarg del temps, alhora que seguim projectant-nos cap al futur. A partir d’aquesta premissa, es fa més necessari que mai transmetre a les generacions més joves i als visitants que l’artesania menorquina s’ha caracteritzat per la qualitat, l’estreta vinculació amb el territori, la projecció més enllà dels límits geogràfics i la pugna davant situacions adverses.

“El camp de l’artesania és molt ampli i difícilment es pot encabir tot en una exposició com la que presentam, per això hem volgut resumir la història de l’artesania en deu oficis (com 10 són els anys del centre) prou diversos: ceramista, mestre d’aixa, ferrer, modista, sabater, joier, fuster, picador de pedra, esparter i pastisser”, ha explicat Quim Salort.

El discurs de l’exposició té per objectiu donar una visió històrica i positiva de l’artesania de Menorca. En aquest sentit, el testimoniatge és una de les parts cabdals d’aquesta exposició. Així, s’ha seleccionat un testimoni de cada ofici a partir del criteri de tenir una trajectòria vital i professional prou significativa per ser contada.

En el muntatge expositiu es crea una clara diferenciació entre l’experiència personal de l’artesà escollit i les característiques generals de l’ofici. A més, considerant que una exposició basada únicament en textos i fotos resultaria massa abstracta, les lones i els plafons s’acompanyen de petites escenografies que facin més tangible cada ofici.

La proposta parteix de la idea de convertir la primera planta del Centre Artesanal de Menorca en un espai de descoberta. Per aquest motiu s’han ideat deu cubicles que s’han col·locat repartits arreu de la sala i orientats en dos sentits oposats, de tal manera que en accedir a la zona expositiva només s’entreveu part del seu contingut (disponible en català, castellà i anglès i, aviat, també en francès i alemany) i es convida el visitant a descobrir el que ofereixen els oficis. A la mateixa sala hi ha un gran espai obert per poder-hi desenvolupar activitats de grup; mentre que en un espai diferenciat de la planta baixa hi ha un audiovisual on el visitant gaudirà de més silenci i comoditat. A més, a partir de l’abril, el visitant podrà participar en un joc de pistes.

En paral·lel a la mostra s’ofereixen tota una sèrie d’activitats (que podeu consultar en el document adjunt) amb la finalitat d’apropar l’artesania a tota la població i fer del Centre Artesanal de Menorca un espai de trobada i d’aprenentatge. Les activitats tenen diferents enfocaments i n’hi de clarament adreçades al públic familiar, mentre que altres són de caire més general o, algunes, més relacionades amb els professionals del sector artesà.

L’acte de presentació ha comptat també amb la presència d’Isabel Masoliver, secretària d’Entremans, i de Nuria Pons, secretària d’Arteme.


Maó, 3 de març de 2016

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Més informació
Díptic activitats
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS