Notícies i actualitat

VIII Fira del Llibre en Català
3 i 4 de novembre de 2012
plaça d'Espanya de Ferreries

Dissabte de 10 a 21 h
Diumenge de 10 a 14 h

Data : 24/10/2012

En el 50è aniversari de la culminació del DICCIONARI CATALÀ-VALENCIÀ-BALEAR

El Diccionari-català-valencià-balear és l'obra més important de la lexicologia catalana i una de les més destacades de la romanística en general, i no és estrany, perquè es tracta d'una obra concebuda amb l'objectiu d'abastar el cabal de la llengua en la seva totalitat: la de tots els llocs (de tots els dialectes), la de tots els temps (l'antiga i la moderna) i la de tots els registres (la col·loquial i la culta), i van ser necessaris seixanta-dos anys per finalitzar-la, ja que Antoni Maria Alcover la va començar a gestar el 1900 i fins al 1962 no es publicà el darrer dels deu toms que componen el també anomenat diccionari Alcover-Moll, ja que el ciutadellenc Francesc de Borja Moll es convertí en la mà dreta de mossèn Alcover en la redacció i edició del Diccionari.

És per açò que enguany es commemora un doble aniversari: per una banda el dels 150 anys del naixement de l'impulsor del Diccionari, mossèn Alcover, el 1862, i per altra banda els 50 anys de la publicació del darrer volum de l'obra, una doble commemoració a la qual el Consell Insular
de Menorca s'ha volgut sumar, per una banda per la gran aportació que representa el Diccionari a l'estudi de la nostra llengua i per l'altra per la implicació en l'obra de dos balears de la talla del mallorquí Alcover i del ciutadellenc Moll.

D'aquesta manera, hem volgut incloure en l'edició d'enguany de la Fira del Llibre en Català que organitza el Departament de Cultura, Patrimoni i Educació del CIM dues activitats lúdiques relacionades amb l'ús i difusió del Diccionari. Es tracta, per una banda, de la final d'Espipollant Paraules, mitjançant la qual hem volgut recopilar paraules menorquines tradicionals de cada poble, i, per l'altra, de la final del concurs Lletres i Mots, adreçat a alumnes d'ESO amb l'objectiu que lletregin paraules del Diccionari.

Esperam que aquestes activitats i totes les altres emmarcades en la Fira d'enguany siguin del vostre gust.

Maruja Baíllo Vadell
Consellera de Cultura, Patrimoni i Educació

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS