Notícies i actualitat

Dia de la Biblioteca

Data : 18/10/2012

ACTES DE COMMEMORACIÓ de l'aniversari de l'edició del DICCIONARI CATALÀ-VALENCIÀ-BALEAR

Enguany es commemora un doble aniversari: per una banda el dels 150 anys del naixement de l'impulsor del Diccionari català-valencià-balear, mossèn Alcover, el 1862, i per altra banda els 50 anys de la publicació del darrer volum de l'obra, una doble commemoració a la qual la XARXA DE BIBLIOTEQUES DE MENORCA s'ha volgut sumar programant una sèrie d'actes amb motiu del Dia de la Biblioteca, que se celebra el 24 d'octubre.

El Diccionari-català-valencià-balear és l'obra més important de la lexicologia catalana i una de les més destacades de la romanística en general, i no és estrany, perquè es tracta d'una obra concebuda amb l'objectiu d'abastar el cabal de la llengua en la seva totalitat: la de tots els llocs (de tots els dialectes), la de tots els temps (l'antiga i la moderna) i la de tots els registres (la col·loquial i la culta), i van ser necessaris seixanta-dos anys per finalitzar-la, ja que Antoni Maria Alcover la va començar a gestar el 1900 i fins al 1962 no es publicà el darrer dels deu toms que componen el també anomenat diccionari Alcover-Moll, ja que el ciutadellenc Francesc de Borja Moll es convertí en la mà dreta de mossèn Alcover en la redacció i edició del Diccionari.

Així, doncs, ens sumam als actes de commemoració del Diccionari per una banda per la gran aportació que representa a l'estudi de la nostra llengua i per altra banda per la implicació en l'obra de dos balears de la talla del mallorquí Alcover i del ciutadellenc Moll.

Els actes proposats són un conta contes, un concurs de lletrejar paraules i la selecció de paraules i frases fetes més representativa dels nostres pobles.ACTIVITATS A LES BIBLIOTEQUES


1. CONTA CONTES: Contes amb llengua

Les biblioteques realitzen habitualment l'activitat de promoció de la lectura mitjançant la narració de contes per a fillets. En aquesta ocasió hem volgut triar contes relacionats amb la llengua.

Pot passar que si no parlam el mateix idioma no ens entenguem... Tot i que parlar la mateixa llengua tampoc no és garantia d’entendre’s... També ens podem inventar un idioma comú que ningú més entengui... De totes maneres, la llengua és molt important.

Laia García explicarà als fillets a partir dels 6 anys contes que tenen com a denominador comú la llengua:

Brif, Bruf, Braf de Gianni Rodari. Explica com uns fillets s’inventen un llenguatge estrany que només entenen ells.
El gos i la pipa del llibre La volta al món en 80 contes. La història passa en un tren, fa molt i molt de temps quan encara es podia fumar als trens. Conta els conflictes entre un senyor amb una pipa en un compartiment amb una senyora i el seu ca.
Tal pare, tal fill del llibre La volta al món en 80 contes. Un pare i un fill no s’entenen perquè no volen.
Kannitverstan del llibre La volta al món en 80 contes. Kannitverstan, tot i que ho pot semblar, no és el nom de cap senyor holandès poderós i ric, només vol dir 'no us entenc'.

Calendari:

Dia 18 d'octubre a les 18 h a la Biblioteca Pública de Ferreries
Dia 22 d'octubre a les 18 h a la Biblioteca Pública des Castell
Dia 25 d'octubre a les 18 h a la Biblioteca Pública des Mercadal
Dia 27 d'octubre a les 11.30 h a la Biblioteca Pública de Ciutadella
Dia 29 d'octubre a les 18 h a la Biblioteca Pública de Sant Lluís


2. LLETRES I MOTS: concurs de lletrejar paraules

La Xarxa de Biblioteques de Menorca ha organitzat un concurs de lletrejar paraules del Diccionari català-valencià-balear. El concurs ha estat dissenyat per Sílvia Pons, mercadalenca llicenciada en Filologia Catalana i en Comunicació Audiovisual i codirectora i subdirectora, respectivament, dels concursos televisius Bocamoll i Pica Lletres.

En aquest concurs hi participen els instituts i les escoles de Menorca amb alumnes de 3r d'ESO de manera que les semifinals tindran lloc a les biblioteques de les poblacions on es troben aquests centres:

Dia 24 d'octubre a les 11 h a la Biblioteca Pública de Maó
Dia 25 d'octubre a les 11,10 h a la Biblioteca Pública d'Alaior
Dia 26 d'octubre a les 17 h a la Biblioteca Pública de Ferreries
Dia 30 d'octubre a les 11 h a la Biblioteca Pública de Ciutadella

A la semifinal de cada biblioteca hi participaran entre 20 i 25 alumnes que aniran lletrejant les paraules que els hi haurà llegit la conductora del concurs, juntament amb la definició de la paraula que apareix al Diccionari català-valencià-balear. Si lletregen correctament passaran a la següent fase, on es repetirà el procés amb un major grau de dificultat. Si cometen un error, tindran una única oportunitat de repesca encertant la paraula que correspon a la definició que li llegirà la conductora del concurs. Aquest procés se seguirà fins que quedin els finalistes determinats per cada biblioteca que seran proporcionals al número d'instituts / escoles que es presenten en cada cas.

El concurs estarà conduit tant a les semifinals com a la final per Malu, prou coneguda a Menorca per les seves actuacions d'animació i de teatre. El jurat correspondrà a un professor de llengua catalana dels instituts que s'hi presenten.De cada biblioteca sortirà un nombre de finalistes proporcional als centres participants amb una suma total de nou finalistes que s'enfrontaran en la final de Lletres i Mots, que tindrà lloc en el marc de la Fira del Llibre en Català, dia 4 de novembre a les 11.30 h.

En el concurs hi participen els següents centres:

Alaior
IES Doctor Guàrdia
CC La Salle
Ciutadella
IES Maria Àngels Cardona
IES Josep Maria Quadrado
CCC Salesians Sant Francisco de Sales
Ferreries
IES Biel Martí
CC Sant Francesc d'Assis
Maó
IES Joan Ramis i Ramis
IES Cap de llevant
IES Pacual Calbó
IES Escola d'art de Menorca
CC Corazón de María
CC San José
CC La Salle


3. ESPIPOLLANT PARAULES: les paraules de la nostra parla

Durant la segona quinzena d'octubre les biblioteques s'encarregaran de recopilar les paraules que cada poble considera més pròpies o les paraules que encara alguns recorden tot i que ja han entrat en desús. Per fer aquesta activitat demanaran la col·laboració de diversos col·lectius, tant dels casals de gent gran, com de la ràdio, de les escoles d'adults, etc.

Trobades:
Dimecres 17 a les 18,30 h Biblioteca Pública Sant Lluís
Dijous 25 a les 20 h Biblioteca Pública d'Alaior

Biblioteca Pública des Castell: recull paraules a través de Ràdio es Castell
Biblioteca Pública de Ciutadella: recull paraules a la biblioteca en una urna preparada a aquest efecte
Biblioteca Pública des Mercadal: recull paraules a la biblioteca

El recull de totes aquestes paraules tindrà un acte central en el marc de la Fira del Llibre en Català dia 3 novembre a les 18 h a Ferreries.

Aquest acte central estarà dirigit per Màrius Serra, escriptor, periodista, autor de mots encreuats, traductor de l'anglès i enigmista, que molts coneixereu per les seves col·laboracions a la ràdio i a la televisió, concretament a l'espai “Paraules en ruta” que s'emet cada dilluns dins el programa Divendres de TV3. Màrius Serra acompanya cada setmana Espartac Peran per diversos indrets de Catalunya per parlar de les peculiaritats del vocabulari i les frases fetes més populars a cada regió, amb la participació de la gent de cada poble que cada setmana s'acosta per participar de l'emissió.

En aquesta ocasió, tot i que sense televisió, els protagonistes som nosaltres, els menorquins i la nostra manera de parlar. De les paraules que s'hagin triat a cada poble en Màrius Serra en farà una tria i ens comentarà aquelles que pels seus coneixements com a filòleg i per la seva experiència amb les paraules, que des de fa molts anys són la seva matèria de treball, considera de les més curioses, les que es diferencien de la resta de llocs de parla catalana, les que han pres un gir diferencial, les que han quedat i ja no trobem a altes bandes... en definitiva curiositats de les nostres paraules, amb el diccionari com a referència.


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS