Notícies i actualitat

El Govern balear acorda amb els agents econòmics i socials l'establiment d'un gran pacte per la competitivitat, l'ocupació de qualitat i el progrés social

Data : 23/02/2016

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha presidit avui la signatura de les bases del Pacte per la Competitivitat, l’Ocupació de Qualitat i el Progrés Social, que ha subscrit amb els agents econòmics i socials més representatius, en presència d’una vintena d’entitats que participaran en el diàleg social que ara s’enceta. La vicepresidenta primera i consellera d’Ocupació, Projecció Econòmica, Joventut i Esports ha assistit a la reunió en representació del Consell Insular de Menorca.

L’objectiu d’aquest gran pacte, ha explicat la presidenta, és “transformar el creixement econòmic en benestar social”, de tal manera que es traslladi la recuperació a tots els sectors de la nostra societat, tant a les empreses com al col•lectiu dels treballadors, amb “polítiques que siguin inclusives, justes i sostenibles en el temps”. Una millora del model productiu que diversifiqui l’economia i estableixi unes bases sòlides a llarg termini, “amb l’horitzó posat al 2030”.

“El diàleg social sempre és positiu ha dit la presidenta de la CAEB, Carmen Planas, i esperem que sigui dinàmic i aporti recomanacions concretes encara que no podem oblidar que el gran repte de les Balears és millorar la seva competitivitat global, fet que exigeix millorar la competitivitat de les nostres empreses, de la mà del coneixement estratègic, per tal d’aconseguir un major benestar dels ciutadans”.
Els sindicats també han expressat el seu suport. El secretari general de CCOO, José Luis García, ha destacat la necessitat d’establir els “fonaments per crear ocupació i construir un model productiu diversificat que generi confiança i sigui de llarg recorregut per beneficiar el conjunt de la societat, des del reforçament del diàleg social”. Un diàleg, ha destacat el secretari general d’UGT, Alejandro Texías, que ha de servir per “generar feina de qualitat, salaris dignes i mitjançant el qual es compensin les pèrdues que s’han produït al llarg dels darrers quatre anys”.
Alfonso Rojo, president de PIMEB, també ha ressaltat la necessitat d’impulsar aquest diàleg perquè “erròniament s’ha percebut un enfrontament, quan realment es tracta d’un projecte en què tots hi hem de ser, per aconseguir millorar la feina a partir de la formació i l’allargament de la temporada turística”.

Diàleg social
La Conselleria de Treball, Comerç i Indústria ha impulsat mecanismes de diàleg social perquè s’adoptin mesures que donin resposta als actuals reptes i oportunitats de les Illes, a fi d’aconseguir un millor model productiu, més sostenible i just. Per això, la presidenta ha signat les bases d’aquest pacte amb els agents econòmics i socials més representatius de les Illes, en presència d’una vintena d’organismes i institucions representatives de totes les illes. Posteriorment, els organismes i agents socials participants desenvoluparan els acords d’aquest pacte mitjançant dues meses de treball, coordinades des de la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria i des de la Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme, respectivament, per tal d’analitzar de manera conjunta les qüestions concretes que determini cada mesa.
El Pacte per la Competitivitat, l’Ocupació de Qualitat i el Progrés Social és el marc pel qual la societat balear donarà resposta als reptes que el territori de la comunitat té plantejats de cara a un futur a mitjà i llarg termini, i que passen per una millora del model econòmic que incideixi en una major competitivitat de les empreses, alhora que garanteixi als treballadors una ocupació de qualitat. El turisme és, en aquest context, el principal desafiament que cal optimitzar. Un objectiu que ha d’abastar tota l’activitat, des de l’allargament de la temporada i la millora de la connectivitat fins a la posada en pràctica de polítiques transversals que incideixin en tots els àmbits relacionats amb l’activitat turística, des de l’hoteleria, la restauració i el comerç fins a altres sectors més emergents.
El model també definirà un marc que posarà en valor tota la indústria balear, la tradicional i la més innovadora, amb l’accent posat en una aposta decidida per la recerca, la innovació tecnològica i la formació i millora del capital humà, a través de mesures multidisciplinars dissenyades a mitjà i llarg termini, més enllà d’una sola legislatura. La signatura del Pacte per la Competitivitat, l’Ocupació de Qualitat i el Progrés Social es materialitza amb el compromís entre el Govern i els agents econòmics i socials més representatius de les Illes Balears.
No obstant això, també comptarà amb les aportacions de la societat civil de tot el territori insular. Per això, a l’acte que ha presidit Francina Armengol, també hi han assistit representants de tots els consells insulars, de la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears i institucions com ara la Universitat de les Illes Balears, l’Autoritat Portuària, les cambres de comerç, el Cercle d’Economia, el Col•legi d’Economistes, la Federació de Cooperatives de les Illes Balears i Caixa Colonya, a més de totes les conselleries del Govern actual.

Maó, 23 de febrer de 2016

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS