Notícies i actualitat

XXIII Edició de l'EScola de Salut Pública de Menorca

Data : 15/09/2012

- L’Escola manté la seva capacitat d’atracció per a professionals, investigadors i societats científiques de l’àmbit de la salut pública, amb una oferta acadèmica que inclou quatre cursos i catorze trobades.

- L’acte central, obert a tot el públic, serà la taula rodona convocada pel dimecres dia 19 per a debatre i analitzar l’abast i les conseqüències de les reformes que s’estan produint en el sistema de salut espanyol.

L’Escola de Salut Pública de Menorca impulsada pel Departament de Benestar Social i Joventut es manté, un any més, com a trobada de referència nacional i internacional per a la formació d’excel·lència en la matèria gràcies a l’esforç de les administracions i institucions organitzadores i el Consell Acadèmic així com, també, per la seva capacitat d’atracció i l’interès que desperta entre els professionals, els investigadors i les societats científiques de l’àmbit de la salut pública.

La XXIII l’Escola es celebra del 17 al 21 de setembre en el mateix marc incomparable del Llatzeret del port de Maó amb un programa acadèmic format per quatre cursos, catorze trobades i una reunió acadèmica, aplegant un total de 405 participants al llarg de tota la setmana. Entre els cursos que han tingut una major demanda d’inscripcions destaquen les sessions de preparació i gestió de projectes europeus d’investigació en salut pública que organitza des de fa vàries edicions el Instituto de Salud Carlos III, així com també el curs “De la polimedicación a la deprescripción: la evolución necesaria en la salud pública del siglo XXI”. Els dos cursos restants tenen un caire més tècnic i estan dedicats a la interpretació de dades del programa R i, per altra banda, a l’anàlisi comparatiu dels criteris i aplicacions de l’Avaluació de l’Impacte sobre la Salut (HIA) a Europa i Estats Units.

Pel que fa a les trobades, les societats científiques d’epidemiologia i salut pública SESPAS i SEE repeteixen presència i donen continuïtat als tallers sobre continguts de grau en els programes de salut pública i sobre ética i salut pública, de la mateixa manera L’Escola de Salut Pública de Menorca impulsada pel Departament de Benestar Social i Joventut es manté, un any més, com a trobada de referència nacional i internacional per a la formació d’excel·lència en la matèria gràcies a l’esforç de les administracions i institucions organitzadores i el Consell Acadèmic així com, també, per la seva capacitat d’atracció i l’interès que desperta entre els professionals, els investigadors i les societats científiques de l’àmbit de la salut pública.

La XXIII l’Escola es celebra del 17 al 21 de setembre en el mateix marc incomparable del Llatzeret del port de Maó amb un programa acadèmic format per quatre cursos, catorze trobades i una reunió acadèmica, aplegant un total de 405 participants al llarg de tota la setmana. Entre els cursos que han tingut una major demanda d’inscripcions destaquen les sessions de preparació i gestió de projectes europeus d’investigació en salut pública que organitza des de fa vàries edicions el Instituto de Salud Carlos III, així com també el curs “De la polimedicación a la deprescripción: la evolución necesaria en la salud pública del siglo XXI”. Els dos cursos restants tenen un caire més tècnic i estan dedicats a la interpretació de dades del programa R i, per altra banda, a l’anàlisi comparatiu dels criteris i aplicacions de l’Avaluació de l’Impacte sobre la Salut (HIA) a Europa i Estats Units.

Pel que fa a les trobades, les societats científiques d’epidemiologia i salut pública SESPAS i SEE repeteixen presència i donen continuïtat als tallers sobre continguts de grau en els programes de salut pública i sobre ética i salut pública, de la mateixa manera que també està prevista una reunió del la Sociedad Española de Educación Médica (SEDEM) sobre el clima educatiu en el grau i en la formació especialitzada.

Des de l’Escola també es continuarà treballant per a l’excel·lència en la investigació en salut pública, amb una trobada de dos dies organitzada per el CIBER d’Epidemiología i Salut Pública y la Universidad de Alicante, i es posaran damunt la taula els nous reptes en l’avaluació de polítiques i programes en salut pública per experts de l’Agència de Salut Pública de Barcelona. El programa també inclou una trobada sobre “Corporalidad tóxica: cultura de la contaminación”; una reunió d’experts que promou el Ministerio de Salud, Servicios Sociales e Igualdad per establir els fonaments per a la implantació dels plans sanitaris de l’aigua per als abastiments; un seminari sobre el model d’indicadors per a l’anàlisi de la hospitalització; una nova trobada de professionals i ciutadans treballant junts en la xarxa en salut pública; així com sessions dedicades a la medicina humanitària. Completen la llista les trobades sobre “Estratificación: una herramienta útil para gestores y clínicos en la toma de decisiones” i sobre “Cronicidad: Formación en evaluación de organizaciones sanitarias utilizando IEMAC”. Els responsables autonòmics de les biblioteques virtuals de ciències de la salut també celebraran la seva IV reunió anual al Llatzeret de Maó.

Actes públics

Per altra banda, la Sociedad Española de Medicina Humanitaria organitza el primer dels dos actes públics oberts a tota la ciutadania que es celebraran enguany en el marc de l’Escola. Es tracta de la presentació de la Videoteca Internacional de Medicina Humanitària que tindrà lloc el proper dimarts dia 18 de setembre, a les 20 hores, a la seu de l’Institut Menorquí d’Estudis. Es tracta d’una iniciativa audiovisual creada amb la col·laboració de la Agencia Española de Cooperación Internacional para el Desarrollo (AECID) i la Organització Mundial de la Salut, que vol donar suport als professionals que treballen en situacions d’emergència arreu del món.

El segon acte públic té un especial interès per l’actualitat de la temàtica que tractarà. Amb el títol “Debemos estar preocupados con la actual Reforma del Sistema de Salud español? Un debate entre la incredulidad, la indignación y los recortes”, el dimecres dia 19 tindrà lloc una taula rodona amb convidats que contraposaran idees i perspectives al voltant de les últimes decisions preses per part del Govern central i de diferents Comunitats Autonòmiques i que afecten al conjunt de la ciutadania. En aquesta taula de debat, que començarà a les 18 hores al Museu del Llatzeret, hi participaran representants de l’Asociación de Economia de la Salud, la Sociedad Española de Espidemiología, ONGs per al Desenvolupament, el Foro Español de Pacientes i la Organización Médica Colegial, sota la moderació de Enrique Bernal, membre del Consell Acadèmic de l’Escola de Salut Pública de Menorca.

Suports

La Universidad Internacional Menéndez Pelayo (UIMP) continua col·laborant i donant suport a l’Escola tot i que, enguany, cap dels cursos organitzants conjuntament tindrà lloc a Menorca. En concret, el passat mes de juliol i agost es van celebrar a Santander una trobada sobre “Sostenibilidad del Sistema Nacional de Salud y desarrollo de la Ley General de Salud Pública” i un curs sobre “Historia de los métodos epidemiológicos y de investigación clínica”.

La UIMP manté, per tant, la seva presència en el Consell Rector de l’Escola, un organisme format pel Consell Insular de Menorca, la Conselleria de Salut, Família i Benestar Social del Govern de les Illes Balears, la Universitat de les Illes Balears, el Instituto de Salud Carlos III i el Ministerio de Sanidad y Políticas Sociales. L’Institut Menorquí d’Estudis constitueix la secretaria de l’Escola, que assumeix les tasques organitzatives.

L’Escola de Salut Pública de Menorca esdevé també un element per donar a conèixer l’illa. Durant el mesos previs a la seva celebració, es porta a terme un pla de difusió per publicitar la convocatòria a través de les diferents entitats col·laboradores; de les societats d’epidemiologia i medicina d’Espanya i d’àmbit internacional; les direccions generals de salut pública de les Comunitats Autònomes; hospitals; així com també amb un mailing directe a més dels 1.500 contactes que formen part de la base de dades de l’Escola, de professors, coordinadors i alumnes que han participant en aquestes trobades al llarg dels seus vint-i-tres anys de recorregut.

Menorca, 15 de setembre de 2012


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS