Notícies i actualitat

La Xarxa d'Assessors Lingüístics de Menorca reprèn les seves tasques

Data : 11/02/2016

Aquest matí, a la seu del Consell Insular de Menorca de Ciutadella, s'ha reunit la Xarxa d'Assessors Lingüístics (XAL), integrada per les dues assessores lingüístiques del Consell i els tècnics lingüístics dels ajuntaments de Maó, Ciutadella, Alaior, Ferreries, Sant Lluís i es Mercadal, en la primera sessió d'aquesta legislatura en la qual, després de més de tres anys d'inactivitat, s'ha recuperat aquest grup de feina i de coordinació de les polítiques lingüístiques de les diferents administracions de l'illa.

La XAL es va crear el 1996 per iniciativa del Consell Insular de Menorca amb l'objectiu de coordinar les actuacions en matèria de normalització lingüística d'Administració local de Menorca, establir i acordar criteris de correcció i redacció de textos, elaborar models de documents administratius i material de difusió de la llengua i tractar qüestions de terminologia. Així, entre altres tasques, la XAL va ser l'encarregada d'elaborar el Pla insular de normalització lingüística aprovat el mes d’abril de 2004 i, gràcies a la seva feina, han sortit a la llum publicacions tan útils com, entre altres, els Documents administratius i comercials, el Recull de toponímia menorquina i els diferents vocabularis bàsics d'oficis.

En la sessió tinguda avui, a part d'analitzar les funcions i les actuacions previstes per cada servei d'assessorament lingüístic durant aquest any, s'ha comptat amb la presència de Joan F. López Casasnovas, president de la Ponència de Planificació del Consell Social de la Llengua Catalana, que ha explicat als membres de la Xarxa la feina que s'ha encomanat a aquesta ponència d'establiment de les accions prioritàries que s'han de dur a terme en matèria de foment de l'ús i la presència del català en els diferents àmbits de la societat de les Illes Balears: administració, coneixement, comerç i serveis, lleure, sanitat, món laboral i mitjans de comunicació. A més, els assistents a la reunió amb mantingut un canvi d'impressions sobre la situació actual de la llengua catalana a les Illes.

El Servei de Política Lingüística del Consell Insular, en aquesta legislatura, ha passat a dependre orgànicament de Presidència, amb l'objectiu que les polítiques lingüístiques de la institució tenguin un caràcter més transversal i impliquin tots els departaments. Les accions més immediates que es preveu dur a terme en aquest sentit són, entre altres, recuperar la convocatòria d'ajuts per foment de l'ús del català en el món empresarial i en els clubs esportius de l'illa, i donar suport a les revistes locals de Menorca per la tasca divulgadora de l'actualitat menorquina i de difusió de l'ús normal de la llengua catalana que fan aquests mitjans de comunicació.

Ciutadella, 11 de febrer de 2016

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS