Notícies i actualitat

El Consell Insular de Menorca inicia la construcció d'un pont a la zona des Alocs.

Data : 06/09/2012

L'Agència Menorca Reserva de Biosfera del Departament d'Economia, Medi Ambient i Caça del Consell Insular de Menorca ha donat inici aquesta setmana a la construcció d’un pont a la zona des Alocs. Aquesta obra forma part del projecte de restauració ambiental des Alocs que es du a terme en el marc del projecte europeu LIFE+RENEIX “Restauració d’hàbitats d’espècies prioritàries a l’illa de Menorca”.

La cala des Alocs forma part del tram final de la conca de recepció del torrent dels Alocs, que juntament amb la font des Alocs forma una zona humida a la seva desembocadura. La cala rep aquest nom perquè en ella trobam la formació més important de bosc de ribera d'alocs (Vitex agnus-castus) i tamarells (Tamarix sp. pl.), que constitueix un dels hàbitats més importants a preservar. També s'hi troba una elevada riquesa d'hàbitats i comunitats vegetals, amb algunes poblacions úniques d'espècies de la flora de Menorca i de les Balears, com Anthyllis hystrix (un tipus de socarrell, espècie d’interès comunitari) i un alt nombre d'endemismes. La zona està declarada Lloc d’Interès Comunitari i Zona Especial de Protecció per a les Aus en virtut de la Directiva Hàbitats de la Unió Europea.

La construcció d’aquest pont, juntament amb les parets seques que ja s’estan construint a la zona, permetrà desviar l’accés principal a la platja que ara transcorre damunt la zona humida, causant un impacte greu a la mateixa. També permetrà reconduir les aigües que antigament alimentaven la zona humida i que van ser desviades a l’inici de l’urbanització de la zona als anys 70, projecte urbanístic que finalment no es va executar. L’objectiu final és ordenar i limitar el tràfic rodat per afavorir la recuperació ambiental dels hàbitats naturals, i evitar totalment el trànsit de vehicles dins l’àmbit de la zona humida.

El pont que s’ha començat a construir aquests dies tindrà el fonament i l’estructura de formigó armat, i serà posteriorment forrat amb marès i pedreny del tipus de material original de la zona, perquè s’integri paisatgísticament. S’ha ecarregat la seva construcció a una empresa local, i el pressupost d’execució material és de 58.957 € dels quals el 50% són aportats per la Comissió Europea.

En el seu conjunt, es preveu que l'execució de les actuacions suposarà una millora paisatgística de la zona gràcies a l'eliminació de vials, l'ordenació de l'ús públic, la limitació del trànsit rodat, la recuperació de coberta vegetal a molts punts actualment erosionats i la recuperació de la superfície original de la zona humida. Es preveu que aquesta millora afectarà positivament a les espècies de flora i fauna lligades a aquest ambient. D'altra banda, és possible que una major consciència social sobre els valors naturals afectats contribueixi a un ús públic més respectuós amb el medi natural.

El projecte LIFE RENEIX (LIFE+07/NAT/E/000756) es desenvolupa per l'Agència Menorca Reserva de Biosfera en el període 2010-2013, i té com a objectiu principal la restauració de zones degradades on es desenvolupen algunes de les comunitats vegetals més diverses i amenaçades de l'illa de Menorca, que inclouen algunes espècies d'interès prioritari incloses en la Directiva Hàbitats i alguns endemismes. Dues de les zones d'actuació del projecte, el Pas d'en Revull i es Alocs, es troben a Ferreries.Equip tècnic del projecte LIFE+RENEIX
Consell Insular de Menorca

Maó, 06 de setembre de 2012

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS