Notícies i actualitat

La Llei de Transparència centra les converses entre les administracions locals i insular de Menorca i el Govern

Data : 10/02/2016


La consellera de Participació, Transparència i Cultura, Esperança Camps, i el director general de Transparència, Miquel Gallardo, s'han reunit aquest dimecres amb la presidenta del Consell Insular de Menorca, Maite Salord, i la consellera de Serveis Generals, Participació Ciutadana i Habitatge, Cristina Gómez. És la primera trobada que es fa a l’illa per parlar sobre els temes de transparència i participació que afecten totes les administracions públiques, encara que ja s’havien tingut alguns contactes anteriors.

La consellera Gómez ha expressat la seva satisfacció de poder escoltar de primera mà la feina que s’està fent a nivell autonòmic i que inclou la Llei de Creació de l’Oficina Anticorrupció, que entrarà al Parlament en poques setmanes, l’aplicació de la Llei de Transparència estatal i la futura Llei de Transparència autonòmica, entre altres. Gómez ha remarcat la importància de “poder arribar a ser una administració que el ciutadà percebi com a transparent, perquè la transparència és la premiSsa per incentivar la participació ciutadana”. Per acabar, la consellera ha fet menció dels indicadors sobre transparència que s’estan treballant des del Consell Insular i que no han estat del tot satisfactoris en la darrera avaluació. En aquest sentit, Gómez ha volgut explicar que “el canvi en el sistema de puntuació i el fet que els indicadors es realitzen amb una foto fixa en el temps i també amb una evolució de dos anys enrera, ens ha perjudicat. Però se’ns brinda una oportunitat única per propiciar un canvi de paradigma dins de l’administració i assolir els nivells desitjats mitjançant el canvi de l’administració en paper a l’administració electrònica.” Un canvi de paradigma, ha dit, que ha d’implicar no només als departaments de Participació i Transparència, sinó a tots els treballadors de l’administració.

Per la seva banda, tant la consellera Esperança Camps com el director general, Miquel Gallardo, han posat en comú l’evolució dels temes que s’estan treballant des de la Direcció General. Des de la futura Llei de Consultes, que està en procés d’estudi d’altres textos, fins a la redacció del projecte de Llei de Creació de l’Oficina de Lluita Contra la Corrupció.El director general, Miquel Gallardo, ha volgut matisar que “el nostre objectiu, amb aquesta nova oficina, ha estat adaptar els models que existeixen als països nòrdics, que sobretot lideren actuacions per prevenir conductes corruptes, a banda de la part d’investigació de casos de corrupció.” Serà la segona oficina d’aquestes característiques que entrarà en funcionament a tot l’Estat, previsiblement cap a l’estiu.

La consellera de Participació, Transparència i Cultura, Esperança Camps, també ha comentat la feina transversal que s’està fent a l’administració autonòmica per dur endavant els temes de transparència. Ha fet referència a la complexitat, per exemple, de la redacció de la Llei de Consultes, que està prevista per l’any 2017 “perquè ha de ser un text que ens serveixi a totes les administracions, l’autonòmica, les insulars i les locals. I volem que sigui un text que permeti avançar molt en temes de consulta ciutadana. Tenim exemples ja fets, sobre els quals ara s’està treballant, i aprendrem el que no funciona del que ja existeix, per no cometre els mateixos errors.”

La segona trobada de la jornada ha estat amb els regidors i regidores de Participació i Transparència de l'illa, centrant l’atenció en l’adaptació de la Llei de Transparència a nivell municipal, així com el compliment dels diversos indicadors que l’avaluen. També s’ha parlat de les mesures d’interacció que hi pot haver entre les administracions per tal de millorar el servei que s’ofereix a la ciutadania, especialment en temes de participació.

En aquesta segona reunió hi han estat presents, a banda dels responsables del Govern i del Consell Insular de Menorca, Rafa Muñoz (en representació de l’Ajuntament de Maó), Sergio Servera i Laura Anglada (regidor de Transparència i regidora de Participació de l’Ajuntament de Ciutadella), Cristóbal Marquès (regidor de Transparència de l’Ajuntament d’Alaior), Florencio Conde (regidor de Participació de l’Ajuntament des Castell), Joan Pons (en representació de l’Ajuntament de Sant Lluís), i Josep Carreras (batle de l’Ajuntament de Ferreries).

Maó, 10 de febrer de 2016


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
foto consellera
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS