Notícies i actualitat

El Departament de Medi Ambient viatja a Düsseldorf amb el Govern balear per estudiar la implantació del sistema de retorn d'envasos i la seva possible inclusió en la futura llei autonòmica de residus

Data : 28/01/2016

La directora insular de Reserva de Biosfera, Irene Estaún, ha viatjat aquesta setmana a Düsseldorf com a representant del Departament de Medi Ambient del Consell Insular de Menorca en una delegació balear, encapçalada pel conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, on, de la mà de Retorna i la Fundació Prevenció de Residus, han conegut el sistema de retorn i reutilització d'envasos que s'utilitza a Alemanya. L'objectiu és estudiar-ne el funcionament per a la seva possible inclusió i adaptació en la futura llei autonòmica de residus que el Govern de les Illes Balears ha d'aprovar aquesta legislatura alhora que les institucions insulars elaboren el seus plans directors.

El director general d'Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus de la Comunitat Autònoma, Sebastià Sansó, els consellers insulars de Medi Ambient de Mallorca, Eivissa i Formentera, Sandra Espeja, Miquel Vericad i Daisee Aguilera, respectivament, i la directora insular del Consell Insular de Menorca Reserva de la Biosfera, Irene Estaún, han comprovat com Alemanya recicla el 98,5% dels envasos, el que suposa la reutilització o el reciclatge d'entre 18.000 i 20.000 milions de botelles i llaunes cada any.

I és que el vidre es pot reaprofitar fins a 50 vegades, un material que és voluntari  reciclar de manera automàtica o manual als establiments on s'adquireixen mentre que el retorn del plàstic és obligatori. En aquest darrer cas, el consumidor abona 0,25 euros per l'envàs que recupera una vegada finalitzat el seu contingut a través d'un tiquet que es pot cobrar en efectiu o descomptar de la compra. En el cas del vidre aquesta quantitat és de 0,48 euros. Així ho ha explicat un representant de l'empresa Tomra, propietària de les màquines automàtiques de retorn d'envasos a Alemanya que cada comerç pot adquirir, de manera voluntària, per entre 10.000 i 20.000 euros, i de la qual rep entre dos i tres cèntims de compensació per envàs.


Els integrants de la delegació balear s'han interessat pels problemes en la seva implantació, dubtes que ha resolt el vicedirector d'economia circular del ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Protecció i Conservació del Territori i el Consumidor, Thomas Buch, qui ha explicat que el sistema es va iniciar sense oposició del consumidor assegurant que l'experiència ha estat positiva però que és necessari iniciar-la de manera clara i senzilla.


Maó, 28 de gener de 2016

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS