Notícies i actualitat

Un centenar de persones aprenen a Sa Granja com es pot fer front a la plaga del morrut roig de la palmera

Data : 29/05/2012

Gairebé un centenar de persones, entre tècnics i experts en jardineria, en biologia i en gestió de parcs i medi ambient municipals, participen en les Jornades de Control Integrat de Plagues en Espais Verds que ha inaugurat avui a Sa Granja el director insular d'Economia, Medi Ambient i Caça, José Luis Orfila, en un acte organitzat per la Fundació Cajamar, el Govern balear i els diferents consells.

Informar i debatre sobre les darreres tècniques de tractament de la plaga del morrut roig de la palmera ha centrat bona part de la jornada. La insularitat, la prevenció als espais verds públics i el control en la importació de nous exemplars són factors que poden afavorir-ne la reducció a les Balears. En aquest sentit, s'han exposat exemples de mesures duites a terme amb èxit a les Canàries i al llevant peninsular.

Aquesta jornada consta de dues parts: una primera part teòrica en la qual intervenen alguns dels principals especialistes nacionals sobre aquest tema, procedents de les Balears, Almeria, Múrcia i València, regions amb una alta incidència d'aquesta plaga; i una segona part pràctica en la qual els assistents realitzen les operacions per controlar la plaga, com són la poda i la cirurgia de palmeres, així com tractaments fitosanitaris i amb enemics naturals.

El paper dels municipis és clau per a la tasca preventiva en espais públics amb palmeres infectades, perquè són vertaders termòmetres del nivell de presència del morrut roig de la palmera a cada zona.

El morrut roig de la palmera, Rhynchophorus ferrugineus, s'ha estès de manera preocupant els darrers anys per tots els països de l'arc mediterrani, on ha atacat un gran nombre de palmeres; fins ara la Phoenix canariensis és la més afectada.

A Espanya, on es va detectar per primera vegada el 1993 a Granada, la plaga s'ha desenvolupat ràpidament pel sud, est i nord-est peninsular, i és present a totes les comunitats autònomes mediterrànies i també a les Canàries.

Si no es realitza cap tractament, l'atac del morrut roig de la palmera és letal per a la palmera infectada. De fet, aquests insectes demostren una capacitat de colonització elevada, atès que poden mantenir vols de fins i tot cinc quilòmetres.

Maó, 29 de maig de 2012

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS