Notícies i actualitat

Accions de protecció del Patrimoni Històric de Menorca

Data : 21/01/2016

Aquest inici d'any s'estan desenvolupant a Menorca diverses accions de protecció del patrimoni històric com a resposta a les males pràctiques que es produeixen a la nostra illa en relació a un patrimoni que és de tots.

En primer lloc s'ha procedit a cobrir de nou el baptisteri de la basílica paleocristiana des Cap des Port de Fornells, atès que fa uns mesos l'estructura de vidre que el cobria va ser fracturat a conseqüència d'un acte vandàlic del qual es desconeix l'autoria. Es dóna la circumstància que la coberta que ara s'ha substituït era d'un vidre molt gruixat que permetia veure aquesta peculiar pila baptismal en forma de creu de i a la vegada la protegia de les inclemències del temps.

També el talaiot de Trepucó ha estat objecte de vandalisme aquestes darreres setmanes. En la zona més elevada del talaiot han aparegut pedres mogudes del seu lloc original i amb grafitis, a més d'una gran brutícia. Aquesta mateixa setmana el Consell Insular de Menorca ordenarà la neteja de la part superior del talaiot. Així mateix, els focus que il·luminaven aquest recinte arqueològic van ser objecte de robatori, per la qual cosa el Consell Insular de Menorca ha ordenat desmuntar les estructures que els allotjaven, atès que la política actual de l'equip de govern d'aquesta institució no tindrà com a prioritat la il·luminació nocturna dels jaciments arqueològics.

Dels treballs de reposició, tant de la coberta del baptisteri de la basílica des Cap des Port de Fornells com de Trepucó, s'ha encarrega l'empresa contractada el Consell Insular de Menorca per a la neteja, manteniment i senyalització dels jaciments arqueològics, en el marc del conveni que amb aquesta finalitat manté la institució amb els ajuntaments de Menorca.

Per altra banda, dia 19 de gener, la Guàrdia Civil va decomissar material arqueològic, concretament dos fragments d'àmfora: un coll d'una àmfora púnica i una panxa d'àmfora romana, que s'exhibien en el jardí d'una casa particular de camp de la zona de Maó, i dels quals es desconeix la procedència ni se sap tampoc quan van ser extrets de la mar. Aquest material va ser lliurat pel Seprona al Servei de Patrimoni del CIM que el dipositarà en el Museu de Menorca quan aquesta institució pugui allotjar de nou més material, una vegada finalitzades les obres a les quals està subjecte aquests mesos.

Actualment el Departament de Cultura i Educació del Consell Insular de Menorca està treballant per posar al dia el material didàctic editat fa uns anys sobre el manteniment de bones pràctiques en relació al patrimoni històric, qüestió principal quan parlam de la candidatura a patrimoni de la humanitat dels jaciments de la cultura talaiòtica de Menorca.


Maó, 21 de gener de 2016

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2Foto 3Foto 4
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS