Servei de Política Lingüística i Cultura Popular

Els objectius i funcions del Servei de Política Lingüística i Cultura Popular són:

– Consolidar l'ús de la llengua catalana com a pròpia i vehicular en totes les actuacions del Consell Insular i promoure'n l'ús en la resta d'institucions, administracions i entitats públiques de l'illa.

– Coordinar les polítiques públiques de normalització lingüística i impulsar accions encaminades a aconseguir una major presència del català en els diferents àmbits de la societat menorquina.

– Promoure i estendre el coneixement i l'ús de la llengua catalana entre la població de Menorca.


Seu del CIM
Pl. de la Biosfera, 5. 07703 Maó
Tel. 971356050 Fax 971368216

Dependències administratives de Ciutadella
Pl. de la Catedral, 5. 07760 Ciutadella
Tel. 971381533 Fax 971382667

Dependències administratives de CiutadellaPl. de la Catedral, 5, 07760, Ciutadella
Tel.: 971356050
Fax: 971382667
Seu del CIMPl. de la Biosfera, 5, 07703, Maó
Tel.: 971356050
Fax: 971368216
 
Noticies relacionades
 
 
12/01/2022
Borja Moll Juan es proclama guanyador del XIX Premi Josep Vivó

Dintre dels actes institucionals del Consell Insular de Menorca amb motiu de la Diada del Poble de Menorca, s’havia programat per divendres 14 de gener el ja tradicional Glosat de la Diada, que enguany havia de tenir lloc as Migjorn Gran i en el marc del qual cada any es dona a conèixer el nom del guanyador o la guanyadora del Premi Josep Vivó de glosa escrita que convoca el Departament de Cultura, Joventut, Educació i Esports del CIM.

27/12/2021
Calendari del Consell Insular 2022, un calendari amb expressions i dites de ca nostra

A partir de dia 3 de gener les persones interessades podran recollir el calendari del Consell Insular de Menorca 2022, dedicat a la paremiologia menorquina.

29/11/2021
Clàudia Ametller Moll, de l'IES Josep Miquel Guàrdia d’Alaior, és la guanyadora de la final insular del concurs Lletres i Mots 2021

Dissabte, 27 de novembre, a les 11 h, es va disputar l’esperada final del concurs de lletrejar paraules Lletres i Mots, que s’havia hagut d’ajornar arran de l’anul·lació de les activitats de la segona jornada de la Fira del Llibre en Català a causa del mal temps

03/11/2021
La XVI Fira del Llibre en Català, aquest divendres i dissabte a Ciutadella

Ciutadella repeteix com a escenari de la Fira del Llibre en Català a Menorca després que l’any passat l’esdeveniment no es pogués desenvolupar com a tal a causa de la pandèmia. El Departament de Cultura del Consell Insular de Menorca, fidel al seu compromís amb la llengua i la cultura pròpies, ha posat tots els esforços perquè enguany la Fira recuperi la seva presencialitat i sigui un èxit, i per això ha contractat Dau Produccions per a l’organització de l’esdeveniment, que es desenvoluparà al llarg del divendres 5 i el dissabte 6 de novembre.

     
07/09/2021
Les sol·licituds d’ajut per foment de l’ús del català mantenen l’impuls en la convocatòria de 2021

El BOIB núm. 122 de 7 de setembre de 2021 publica l’acord del Consell Executiu del CIM de concessió dels ajuts per al foment de l’ús del català en el sector empresarial, associatiu i esportiu de Menorca i de suport a l'edició en llengua catalana dins la convocatòria de 2021.

17/08/2021
El Consell Insular de Menorca incoa l’expedient per declarar la navegació amb vela com a Bé d’Interès Cultural Immaterial de Menorca

Per Resolució del conseller de Cultura, Educació, Joventut i Esports del CIM, en data de 6 d’agost de 2021 s’ha incoat l’expedient per declarar la navegació amb vela llatina com a bé d’interès cultural immaterial de Menorca (BICIM), una competència que correspon als respectius consells insulars d’acord amb la Llei 18/2019 de salvaguarda del patrimoni cultural immaterial de les Illes Balears.

26/05/2021
Belén Colmenero Rodríguez guanya el premi a la millor història de les Illes Balears en la 13a edició d'Amic-Ficcions 2021

La tretzena edició del concurs literari AMIC-Ficcions ha anunciat ja els seus guanyadors de les Illes Balears. Els finalistes i professors han seguit l’acte de lliurament de premis de la 13a edició a través de la plataforma Zoom a causa de la situació excepcional per la crisi del coronavirus.

26/03/2021
El Consell destina 40.000 euros al foment de l’ús del català en el sector empresarial, associatiu i esportiu de Menorca i per a l’edició en llengua catalana per a l’any 2021

El BOIB núm. 41 de 25 de març de 2021 publica la convocatòria d’ajuts del Consell Insular de Menorca per al foment de l’ús del català en el sector empresarial, associatiu i esportiu de Menorca i de suport a l’edició en llengua catalana per a l’any 2021.

     
17/02/2021
Consell Insular de Menorca i Govern impulsen projectes conjunts pel foment de la llengua

Els màxims responsables de les àrees de política lingüística del Govern de les Illes Balears i dels consells insulars s’han trobat ahir dimarts. Aquesta reunió s’emmarca en la política de coordinació i col·laboració que es manté en la matèria per part de la Direcció General de Política Lingüística. S’hi han tractat projectes conjunts com ara l’elaboració d’un nomenclàtor toponímic georeferenciat, campanyes de foment o actuacions en matèria de joventut. Igualment, s’han coordinat qüestions com ara les diferents línies de subvencions de cada institució i s’ha compartit informació sobre projectes propis d’interès comú com els dinamitzadors lingüístics i la formació especialitzada, entre altres.

14/01/2021
Moisès Coll Marquès guanya per cinquena vegada el XVIII Premi Josep Vivó de glosa escrita

Dintre dels actes institucionals del Consell Insular de Menorca amb motiu de la Diada del Poble de Menorca s’havia programat per demà divendres 15 de gener, el ja tradicional Glosat de la Diada que enguany havia de tenir lloc as Migjorn Gran i en el marc del qual cada any es dona a conèixer el nom del guanyador o la guanyadora del Premi Josep Vivó de glosa escrita.

11/12/2020
Segona fase de la «Campanya de difusió audiovisual del patrimoni cultural immaterial de Menorca»

Durant l’estat d’alarma que es decretà el mes de març passat a causa de la pandèmia de covid-19, des de les xarxes socials de Patrimoni Cultural Immaterial de Menorca, Menorca Reserva de Biosfera i Agenda Cultural de Menorca, el CIM va llançar la «Campanya de difusió audiovisual del patrimoni cultural immaterial de Menorca» per a la qual havia obtingut un ajut de l'Institut de Patrimoni Cultural d'Espanya per a projectes de salvaguarda del patrimoni cultural immaterial en la convocatòria de 2019.

13/11/2020
Acompanyament digital: programa d'alfabetització informacional de la Xarxa de Biblioteques de Menorca

La Xarxa de Biblioteques de Menorca (XBM) posa en marxa el programa «Acompanyament digital» aquest mes de novembre, dirigit a aquells col·lectius o ciutadans amb escasses habilitats informàtiques o tecnològiques.

     
09/11/2020
Gerard Carrillos ha resultat el guanyador del concurs Lletres i Mots de 2020

Com cada any, el Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports del CIM i la Xarxa de Biblioteques de Menorca han organitzat el concurs Lletres i Mots, adreçat als estudiants de 3r d’ESO dels centres de l’illa, la final del qual té lloc en el marc de la Fira del Llibre en Català.

03/11/2020
La Fira del Llibre en Català es reconverteix enguany en Setmana del Llibre en Català

Com cada any, el Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports del CIM ha treballat per organitzar la Fira del Llibre en Català que des de fa setze anys té lloc el primer cap de setmana de novembre. Així, aquests darrers mesos hem treballat perquè la XVI Fira del Llibre en Català es pogués dur a terme amb total normalitat i en el format habitual els propers 7 i 8 de novembre a la plaça del Born de Ciutadella.

08/10/2020
Augmenten les sol·licituds d’ajut per foment de l’ús del català en la convocatòria de 2020

El Consell Executiu del Consell Insular de Menorca va aprovar dilluns passat, 5 d’octubre, la concessió dels ajuts per al foment de l’ús del català en el sector empresarial, associatiu i esportiu de Menorca i de suport a l'edició en llengua catalana dins la convocatòria de 2020.

06/10/2020
TRAGINADA. L'esclat d'un poble

El documental «TRAGINADA. L'esclat d'un poble» es podrà veure a l'auditori de Ferreries, divendres 9 d'octubre a les 20.30 h.

     
10/09/2020
El Consell Insular de Menorca i l’Institut Menorquí d’Estudis organitzen la I Jornada de Toponímia de Menorca

Amb el títol de «Menorca nom a nom», els propers 25 i 26 de setembre tindrà lloc, al Llatzeret de Maó, la I Jornada de Toponímia de Menorca, organitzada conjuntament pel Consell Insular de Menorca i l’Institut Menorquí d’Estudis.

09/09/2020
El conseller de Cultura, Miquel Àngel Maria, emplaça l'ajuntament des Migjorn a assumir la petició dels signants sobre la recuperació del topònim Els Noguers

Es tracta de la petició, formulada pel veí des Migjorn Gran Sr. Joan Pons Moll i recolzada per 105 signants, a l'Ajuntament, en relació amb la denominació del camp de futbol del municipi amb la forma catalana corresponent.

31/07/2020
El Consell treu l’oferta de contracte menor d'assistència tècnica per a l'organització i la gestió de la XVI Fira del Llibre en Català a Menorca

Dilluns passat es va publicar en el tauler d’edictes del Consell Insular l’oferta de contracte menor d'assistència tècnica per a l'organització i la gestió de la XVI Fira del Llibre en Català a Menorca (2020), que promou el Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports del Consell Insular de Menorca i que es durà a terme els dies 6 i 7 de novembre de 2020.

     

Ajuts i subvencions

Ajuts per al foment de l'ús del català en el sector empresarial, associatiu i esportiu de Menorca i de suport a l'edició en llengua catalana per al 2021
Els presents ajuts s’emmarquen en la responsabilitat que té el Consell Insular de Menorca, com a institució pública de les Illes Balears, en la normalització de la llengua catalana en el seu àmbit territorial, d’acord amb els objectius que fixa el Pla estratègic de subvencions de l’any 2020 i d’acord amb els articles 4.3 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears (“Les institucions de les Illes Balears han de garantir l’ús normal i oficial dels dos idiomes, han de prendre les mesures necessàries per assegurar-ne el coneixement i han de crear les condicions que permetin arribar a la igualtat plena de les dues llengües quant als drets dels ciutadans de les Illes Balears”) i 4 de la Llei 3/1986, de normalització lingüística a les Illes Balears (“Els poders públics han d’adoptar les mesures necessàries per a fer efectius la promoció, el coneixement i l’ús normal de la llengua catalana”).

Premi Josep Vivó de glosa escrita
L’objecte d’aquest premi és estimular la creació literària especialment en la modalitat de la glosa escrita, gènere propi de la cultura popular de Menorca. La finalitat d’aquest premi és promoure el coneixement de la glosa entre la població menorquina, tant l’adulta com la que es troba en edat escolar, alhora que fomentar el conreu d’aquest gènere literari i l’aparició de nous glosadors i glosadores.

Gestions i tràmits relacionats


 

Servei de Política Lingüística i Cultura Popular
Pla de Dinamització Lingüística de Menorca (2018-2021)

El PDLM pretén ser l’instrument a partir del qual el Consell i els diferents ajuntaments de l'illa planifiquin i estructurin les actuacions que anualment considerin convenient dur a terme per promoure l’ús del català en tots els àmbits de la societat menorquina.

Servei de Política Lingüística i Cultura Popular
Terminologia de les festes de Menorca

El Servei de Política Lingüística i Cultura Popular del Consell Insular de Menorca desplega el diccionari en línia Terminologia de les festes de Menorca, allotjat al Termcat, amb l’edició de vocabularis visuals il·lustrats per Laura Miyashiro. La intenció és aplegar en una sèrie de vocabularis senzills els principals termes referits als diferents àmbits de la nostra festa.

 
 
Comparteix aquest contingut
     
© Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ