Artesania


La principal funció és fomentar i dignificar l'artesania de Menorca i incloure-la, cada vegada més, dins l'economia de l'illa. Col·laborar amb el Centre Artesanal de Menorca, promocionar els artesans i l’artesania, tant de creació, com tradicional, com agroalimentària. Ajuts econòmics als artesans per assistència a fires. Un premi d’artesania anual per fomentar la creació de qualitat. Entrar l’artesania dins els paràmetres de qualitat i innovació que són necessaris per al món actual.

Seu del CIMPl. de la Biosfera, 5, 07703, Maó
Tel.: 971356050
Fax: 971368216
Centre artesanal de Menorcac. del Metge camps s/n. Recinte firal des Mercadal. 07740 es Mercadal
Tel.: 971154436
 
Noticies relacionades
 
 
15/09/2021
Èxit de participació a les activitats d’estiu del Centre Artesanal de Menorca

Amb l’objectiu d’apropar l’artesania i el producte local a residents i visitants, la Fundació Foment del Turisme de Menorca (FFTM) ha organitzat aquest estiu un ampli programa d’activitats i experiències, a través del Centre Artesanal de Menorca, que han tingut una molt bona acollida per part del públic. A més de tasts i tallers, s’han fet demostracions d’oficis artesans; exposicions en el propi centre i itinerants; a la vegada que s’ha ampliat l’oferta comercial de la botiga.

13/09/2021
Oberta la convocatòria per sol·licitar els ajuts per al teixit empresarial

Aquesta setmana s’ha obert el termini per presentar les sol·licituds per als Ajuts per al teixit empresarial. Aquesta convocatòria inclou dues línies de subvenció: una destinada al teixit empresarial i artesanal, i la segona a les associacions empresarials. L’import global màxim dels ajuts serà d’1.100.000 €.

27/08/2021
El Centre Artesanal de Menorca acull una exposició sobre la tradició d’emblanquinar les cases

Els oficis tradicionals de Menorca tornen al Centre Artesanal de Menorca aquest mes d'agost. En aquesta ocasió, a través de l'exposició temporal “Temps d’emblanquinar” els visitants podran conèixer de primera mà l'ofici de calciner i el costum d'emblanquinar les cases.

04/06/2021
El Centre Artesanal de Menorca ret homenatge a l’artesana ceramista Magda Cardona

El conseller d’Economia i Territori, Josep Pastrana, i el batle des Mercadal, Francesc Ametller, han inaugurat avui una exposició temporal que el Centre Artesanal de Menorca dedica a la ceramista artesana Magda Cardona. La mostra forma part d’un cicle, ‘Col·lecció Artesans de Menorca’, que es va iniciar el 2019 per reconèixer la trajectòria d’artesans que ja s’han retirat després d’una vida dedicada a l’ofici. Es tracta de la segona exposició, ja que l’edició de 2020 es va haver de cancel·lar, i en aquest cas es vol posar en valor especialment la tasca de les artesanes, perquè en ocasions han quedat en un segon pla tot i que molts oficis han prosperat gràcies a elles.

   
23/03/2021
Es presenten els Dies europeus de l’artesania 2021

Del 6 a l’11 d’abril tindrà lloc els ‘Dies europeus de l’artesania 2021’ a Alaior. Es tracta d’una iniciativa que pretén ajudar a donar visibilitat al sector i comercialitzar els seus productes, així com apropar els treballs dels artesans a la ciutadania. Està organitzada per la Fundació Foment del Turisme (FFTM), a través del Centre Artesanal, i compta amb el suport de l’Ajuntament d’Alaior, Entremans, ARTEME, Agroxerxa, ASCEA i ASCOME.

16/03/2021
El Consell Insular elabora un segell distintiu per reconèixer la qualitat i el valor de l’activitat artesana

El Consell Insular, a petició d’ARTEME, ha elaborat un segell distintiu d’artesania per distingir i reconèixer la qualitat i el valor afegit de l’activitat artesana. Es tracta d’una peça gràfica, ideada i validada per la Comissió Insular Assessora d’Artesania del Consell Insular de Menorca, i que pretén promocionar un sector fonamental per a l’economia menorquina, capaç de mantenir l’essència del valor tradicional així com incorporar tot allò que aporta la contemporaneïtat.

08/12/2020
El Consell Insular agilitza la tramitació de sol·licitud de les cartes d’artesania

El Consell Insular, a través del departament d’Economia i Territori, ha agilitzat la tramitació de la sol·licitud de les cartes d’artesania, el document que acredita que el titular té els coneixements i les pràctiques adequades en l’ofici artesanal, amb l’objectiu de simplificar aquests tràmits administratius

12/11/2020
El Consell Insular i ARTEME presenten la campanya “estil propi, estil artesà” per promocionar i difondre l’artesania de Menorca

El Consell Insular, a través del departament d’Economia i Territori, va signar el passat mes d’octubre un conveni amb l’Associació d’Empreses d’Artesania de Menorca (ARTEME) a través del qual es destinava una ajuda econòmica de 7.500 € del pressupost insular per donar suport a totes les accions de promoció i comercialització de l’artesania local.

   
15/09/2020
Dues peces artístiques de Menorca seleccionades com a European Food Gifts 2020

Menorca participà de la mà de la Fundació Foment del Turisme de Menorca (FFTM) al concurs ‘Local Food Gift Challenge 2020’ en el marc de la nostra declaració com a Regió Europea de Gastronomia 2022 de l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT). Aquest certamen, d’àmbit internacional, que ha tingut lloc aquest mes a Finlàndia, pretén donar suport als petits productors artesans locals.

   

Ajuts i subvencions

Gestions i tràmits relacionats

Cessió de l'ús comercial de la marca de garantia "Artesania de Menorca"
Aquest reglament té per objecte regular el procediment per la cessió de l’ús comercial de la marca "Artesania de Menorca", propietat del Consell Insular de Menorca, als artesans i empreses artesanes que produeixin un producte que compleixi els requisits de dit Reglament. S’entendrà per Artesania de Menorca als efectes d’aquest Reglament, a l’activitat de creació, producció o elaboració de béns sigui realitzada a l’illa de Menorca mitjançant el procés en el qual la intervenció personal constitueix el factor predominant i on s’obté un resultat final individualitzat que no s’acomoda a la producció industrial totalment mecanitzada en grans sèries, que s’elabora a Menorca segons els oficis establerts al repertori d’oficis artesans. L’ús comercial de la marca es cedirà a productes pertanyent a la branca de l’artesania artística o de creació i artesania popular, quedant exclosos l’artesania de producció de bens de consum i l’artesania de serveis.

Carta d'Artesà
Obtenir o renovar la Carta d'Artesà.

Carta de Mestre Artesà
Obtenir la Carta de Mestre Artesà d'oficis inclosos en el Repertori d'Oficis Artesans (ROA)

Document de Qualificació Artesanal (DQA)
Obtenir el Document de Qualificació Artesanal (DQA) per empreses

Expedició o renovació de carnet acreditatiu de la Carta d’Artesà, la Carta de Mestre Artesà o el Document de Qualificació Artesanal
Obtenir o renovar el carnet acreditatiu de la Carta d’Artesà, la Carta de Mestre Artesà o el Document de Qualificació Artesanal.

Sol·licitud de distintiu gràfic o segell d’acreditació (artesans, mestres artesans i empreses d’artesania qualificades)
Regular el procediment per a l’obtenció del segell d’artesania, distintiu gràfic ideat per la Comissió Insular Assessora d’Artesania del CIM. Cada categoria acreditada o cartes d’artesania (artesà/ana; mestre artesà/ana; document de qualificació professional) disposa d’un color i disseny determinat amb les següents especificacions: família artesanal, nom de l’ofici i numero d’inscripció; per això, el distintiu esdevé individual i intransferible, i la persona/empresa interessada podrà fer-ne l’ús comercial que consideri més oportú. D’aquesta manera i de forma gratuïta, les persones artesanes i les empreses d’artesania acreditades poden sol·licitar els seus segells gràfics; aquests, s’entregaran en format imatge (jpg), i atès el número d’inscripció que consta en el Registre d’Artesans de les Illes Balears, de forma personalitzada.


 

Artesania
Made in Menorca

Menorca és una illa d’arrels pageses, però també compta amb una llarga tradició artesana amb una gran varietat d’oficis antics. Encara, a dia d’avui, perduren els oficis d’arader, avarquer, esparter, mestre d’aixa o joier, entre tants altres, que fan que Menorca mantengui viva una llarga tradició artesana i faci perdurar una identitat que li és pròpia i la fa única. La societat menorquina, també, és ben coneguda pel seu caràcter innovador i emprenedor, fet que ha deixat en el nostre llegat indústries i comerços de referència.


 

Artesania
Guia de suport per a la venda electrònica

La guia ‘Eines per a la digitalització del teixit econòmic de Menorca. Guia de suport per a la venda electrònica’ constitueix una eina de formació dirigida als comerços locals de Menorca.

 
 
Comparteix aquest contingut
     
© Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ