Agricultura


Àrea per al foment i desenvolupament agrari amb la finalitat de promocionar, fomentar i incidir en el sector agrícola de Menorca i gestió i tramitació d’expedients d’ajudes convocades per la Unió Europea, el Govern Balear i el propi Consell Insular.
Gestió del Registre general d’indústries agràries.
Formació, capacitació i assessorament de la població del sector agrari per tal de millorar-ne el grau de qualificació i adaptació a les noves necessitats. Potenciació de pràctiques sostenibles. Promoció dels productes alimentaris i agroalimentaris de Menorca. Suport al pagès. CARB-Contracte Agrari de Reserva de Biosfera.

Sa GranjaCtra. Maó - es Grau, km 0,5, 07700, Maó
Tel.: 971356317
Fax: 971350928
Sa Roquetac. dels Bijuters, 36, Polígon Industrial de Ciutadella, 07760, Ciutadella
Tel.: 971381743
Fax: 971385272
Seu del CIMPl. de la Biosfera, 5, 07703, Maó
Tel.: 971356050
Fax: 971368216
 
Noticies relacionades
 
 
20/12/2021
Acord entre el Consell Insular, el Govern balear i el sector agrari menorquí per a impulsar el sector lacti de Menorca

La Presidenta del Consell Insular, Susana Mora; la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació del Govern Balear, Mae de la Concha, juntament amb el president d’AGRAME, Lluís Nadal de Olives; la secretaria general Unió de Pagesos, Margarita Llambias; la presidenta de FAGME, Catalina Pons;

17/12/2021
Medi Ambient i Economia sumen esforços per donar impuls al sector primari de l’illa

El conseller d’Economia i Territori, Josep Pastrana, i el conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Josep Juaneda, han presentat aquest matí les novetats de les accions conjuntes adreçades a fomentar el sector primari. D’aquesta manera, es segueix potenciant un sector clau per a l’economia i la preservació de Menorca per tal que pugui fer front els nous reptes que tenen plantejats i seguir fent viables els seus negocis.

01/12/2021
Recepció a Cristina Llorens, jove xef que ha representat Menorca a la competició de Regions Gastronòmiques Europees

La presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora, en representació de les institucions i entitats que donen suport al projecte Menorca Regió Europea de Gastronomia 2022, ha rebut avui capvespre a la jove xef Cristina Llorens que ha representant l’illa al concurs European Young Chef Award, celebrat el passat 24 i 25 de novembre a Braga (Portugal)

22/11/2021
Made in Menorca present a la fira Orígens d’Olot

Aquest cap de setmana una expedició menorquina ha participat en la novena edició de la fira Orígens d’Olot. Es tracta d’una fira gastroalimentària que ha reunit a més de 60 productors d’arreu del territori català, així com reconeguts cuiners, i que enguany ha tingut el mar i muntanya com a tema central

     
19/11/2021
El curtmetratge ‘A Food and Love Story’ guardonat a l’Amorgos Tourism Film Festival

Durant la cerimònia dels premis de la 12a edició de l’Amorgos Tourism Film Festival, que va tenir lloc el passat 7 de novembre a Amorgos, Grècia, el curtmetratge menorquí ‘A Food and Love Story’ va ser guardonat amb el primer premi de la categoria de gastronomia. Aquesta iniciativa ha estat impulsada pel Departament d’Economia, com a stakeholder de la candidatura ‘Menorca Regió Europea de Gastronomia 2022‘

28/10/2021
La gastronomia menorquina es promociona al Canal Cocina

El canal de televisió especialitzat en gastronomia, Canal Cocina, amb col·laboració del Consell Insular de Menorca, ha produït aquest estiu diversos programes sobre la gastronomia local de Menorca, entre els quals es troba ‘Blanca en Menorca’, protagonitzat per la cuinera Blanca Mayandía, i que s’estrenarà el pròxim 1 de novembre, a les 21.30 h.

21/10/2021
Més de cinquanta actes per celebrar el mandat de Menorca Regió Europea de Gastronomia 2022

Menorca assumeix el proper any el mandat com a Regió Europea de Gastronomia, una distinció concedida a finals de 2019 per l’Institut Internacional de la Gastronomia, la Cultura, les Arts i el Turisme (IGCAT) gràcies a la col·laboració públic-privada. Per celebrar aquest reconeixement, s’ha elaborat un ampli programa amb més de 50 activitats que giren al voltant de la cuina, la cultura local, el territori i la sostenibilitat com a grans eixos motors d’aquesta declaració.

15/10/2021
Masterchef promociona Menorca com a Regió Europea de la Gastronomia 2022

MasterChef Celebrity 6 emet dilluns que ve (a les 22:10h a La 1 de TVE) el seu sisè programa amb el Llatzeret del port de Maó com a escenari per a la prova d'exteriors que hauran de superar els concursants que aspiren a proclamar-se guanyadors d'aquesta edició. El “talent show” culinari més famós d'Espanya promocionarà la proclamació de Menorca com a Regió Europea de la Gastronomia i donarà a conèixer davant la seva audiència els valors i atributs de la cuina i els productes agroalimentaris de l’illa.

     
27/09/2021
‘A Food and Love Story’ guanya el premi absolut del concurs ‘Food Film Menu’

El curtmetratge ‘A Food and Love Story’, produït per Bendito Films i impulsat pel Consell Insular, ha estat seleccionat com la millor peça audiovisual europea de tot el concurs ‘Food Film Menu 2021’, organitzat per l’IGCAT en col·laboració amb les Regions Europees de Gastronomia.

19/09/2021
Més de 3000 persones han passat aquest cap de setmana per la Fira Arrels

El Parc des Freginal s’ha convertit en un punt de trobada entre productors, cuiners i ciutadania en una edició especial i molt esperada de la Fira Arrels després d’un any i mig d’aturada

17/09/2021
La revista Oliaigua presenta un número especial dedicat a la Fira Arrels

La revista digital Oliaigua publica un número sobre la Fira Arrels que tindrà lloc aquest cap de setmana 18 i 19 de setembre a Es Parc des Freginal de Maó. Amb aquesta publicació, Oliaigua fa un recorregut a través dels productes que podrem trobar a la fira, explica en detall el programa i fa una visió retrospectiva sobre les passades edicions: 2017, 2018 i 2019. Els assistents a la fira que es descarreguin la revista podran entrar en un sorteig d’una senalla de producte local com obsequi.

14/09/2021
La Fira Arrels torna a obrir les seves portes aquest cap de setmana 18 i 19 de setembre a Es Parc des Freginal

Aquest cap de setmana 18 i 19 de setembre Es Parc des Freginal acollirà una nova edició de la Fira Arrels, la fira del producte local i cuina de Menorca que organitza el Departament d’Economia i Territori del Consell Insular de Menorca. Serà una edició de format reduït i a l’aire lliure que comptarà amb expositors de producte local i un espai on es realitzaran activitats gastronòmiques. Aquest any l’entrada serà lliure i totes les activitats seran gratuïtes.

     
14/09/2021
“A Food and Love Story” guanya un premi al certamen internacional Food Film Menu de l’IGCAT

El curtmetratge menorquí ‘A Food and Love Story’, de Bendito Films, ha estat un dels guanyadors del certamen internacional ‘Food Film Menu’, a dins de la categoria d’Experiències relacionades amb el menjar. La peça audiovisual ha estat impulsada pel departament d’Economia, com a stakeholder de la candidatura ‘Menorca regió Europea de Gastronomia 2022’.

29/06/2021
Es presenta el Pla Estratègic Agrari de Menorca

El món agrari és un dels sectors estratègics per l’economia de Menorca i des de fa temps, des del Consell Insular, es vol apostar per la millora de la competitivitat agrícola-ramadera de Menorca així com també incrementar la rendibilitat dels productors. En aquesta línia, avui s’ha presentat el primer Pla Estratègic Agrari de Menorca, un document de planificació estratègica que té com a principal objectiu poder planificar i orientar l’activitat agrària en un horitzó temporal durant els pròxims 5 anys.

08/06/2021
Nous ajuts per a la minimització de la contaminació de l’aigua mitjançant la construcció de filtres verds

El passat dimarts, 1 de juny de 2021 van sortir publicades al BOIB núm. 71, les bases reguladores i convocatòria pública de subvenció destinades a fomentar intervencions que minimitzin la contaminació de l’aigua a Menorca mitjançant la construcció de filtres verds.

03/06/2021
Menorca promou el producte local a Madrid Fusión

Un total de 5 productors menorquins (Gin Xoriguer, Dolça Mar, Torralbenc, Subaida i Associació d’Oli de Menorca) han assistit aquests dies a la fira gastronòmica Madrid Fusión de la mà del Consell Insular de Menorca i de la Fundació Foment. Una fira que, tot i les mesures de prevenció sanitàries, ha permès apropar els productes menorquins a un gran nombre de públic assistent.

     
15/04/2021
El Consell i l'Ajuntament de Maó visiten les instal·lacions de l'escorxador de Maó

Responsables de l’Ajuntament de Maó i del Consell Insular de Menorca han visitat recentment les instal·lacions de l'escorxador de Maó, amb l’objectiu de conèixer com es desenvoluparà el Pla d’inversions en aquesta instal·lació i per conèixer quina és l’actual situació de la Cooperativa Verge de Monte Toro, entitat explotadora del servei.

12/03/2021
El Consell Insular finalitza la part de diagnosi per a la redacció del Pla Estratègic Agrari de Menorca

El Consell Insular, a través del Leader, del Govern Balear conselleria d’agricultura i del departament d’Economia i Territori i amb la col·laboració de l’entitat Agroassessor, ha finalitzat la part de diagnosi per a la redacció del Pla Agrari de Menorca. Aquest Pla, que ha de marcar el present i futur de la nostra agricultura, té l’objectiu de millorar la competitivitat agrícola-ramadera de Menorca així com la rendibilitat dels productors i productores.

26/11/2020
El Consell Insular formalitza el conveni de col·laboració per impulsar accions de diversificació a la comercialització de llet

El departament d’Economia i Territori del Consell Insular, conscient de les conseqüències socioeconòmiques derivades de la pandèmia mundial i que ha patit especialment el sector primari de Menorca, un dels pilars essencials que sustenten l’economia menorquina, ha formalitzat aquesta setmana el conveni de col·laboració amb les principals indústries làctiques transformadores per oferir una sortida a la llet produïda, transformant-la en productes diferents del formatge i cercant noves vies de comercialització.

     

Ajuts i subvencions

Ajuts per a les agrupacions de defensa vegetal de Menorca
L’objecte d’aquests ajuts de minimis és donar suport a les actuacions que duguin a terme, entre l’1 de desembre de l'any anterior al de la convocatòria i el 30 de novembre de l'any de la convocatòria, les agrupacions de defensa vegetal de Menorca (d’ara endavant ADV) constituïdes d'acord amb el Decret 52/2013, de 29 de novembre, que regula les agrupacions de defensa vegetal en l'àmbit de les Illes Balears i crea el Registre oficial d'agrupacions de defensa vegetal de les Illes Balears.

Contracte agrari reserva de biosfera de l'illa de Menorca (CARB)
L’objecte d’aquesta convocatòria de minimis és establir compensacions per els titulars de les explotacions agroramaderes, per la seva contribució a la recuperació i al manteniment del paisatge rural tradicional d'alt valor ambiental i cultural. Les compensacions per als titulars de les explotacions, estaran en funció de les actuacions dutes a terme entre l’endemà de la publicació d’aquesta convocatòria en el BOIB i el 31 de març de l'any següent al de la convocatòria. L’àmbit territorial d’aplicació de les ajudes de minimis que regula aquesta convocatòria és l’illa de Menorca.

Ajuts a les organitzacions professionals agràries de Menorca
L’objecte d’aquests ajuts és participar en les despeses originades per la realització de les activitats ordinàries pròpies de les organitzacions professionals agràries de l’illa de Menorca (d’ara endavant OPA) des de dia 1 de gener a dia 31 de desembre de l'any en curs.

Ajuts de minimis per al sector equí de Menorca
L'objecte d'aquests ajuts de minimis és donar suport a les actuacions, interiors o exteriors, de promoció, divulgació i formació o tecnificació dutes a terme pels agents del sector equí de Menorca per tal d'impulsar i dinamitzar el sector.

Ajuts per a la formació i assessorament del sector agrari de Menorca
L’objecte d’aquests ajuts és participar en les despeses originades per les entitats relacionades amb l’activitat agrària per la realització d’accions de formació i capacitació al sector agrari de l’illa de Menorca des de dia 1 de gener de l'any de la convocatòria fins a dia 30 de novembre de l'any de la convocatòria. Aquests ajuts tenen per finalitat contribuir al desenvolupament i la millora del sector agrari a través de la capacitació dels seus actors, perquè es puguin adaptar a les noves necessitats i en concret a l'entrada de l'Administració electrònica.

Ajuts a entitats que treballen amb varietats autòctones vegetals
L’objecte d’aquests ajuts és participar en les despeses de les entitats que treballen amb varietats autòctones vegetals per la realització d'activitats i projectes destinats al seu manteniment, recuperació i difusió.

Sol·licitud de pagament del Contracte agrari reserva de biosfera de l'illa de Menorca (CARB)
El Consell Executiu del Consell Insular de Menorca, en sessió ordinària de dia 12 d'ABRIL de 2021, de conformitat amb les bases aprovades en data 21 de setembre de 2020, va aprovar la concessió dels ajuts del CIM per promoure pràctiques sostenibles a les explotacions agràries de Menorca (CARB) 2020, Segons s’estableix a la base 12 dels ajuts, l’abonament de la prima global dels ajuts que es concedeixin a l’empara del CARB es farà quan s'hagin executat totes les accions objecte de subvenció, i es pagarà un cop els serveis tècnics del Departament d'Economia i Territori hagin emès un informe de compliment final dels compromisos.

Gestions i tràmits relacionats

Inscripció en el Registre de Maquinària Agrícola
Realitzar la inscripció de la maquinària agrícola en el Registre oficial de maquinària agrícola.

Inscripció, renovació o modificació en el Registre oficial de productors i operadors de mitjans de defensa fitosanitària de l'illa de Menorca (ROPO)
Realitzar la inscripció, renovació o modificació en el Registre oficial de productors i operadors de mitjans de defensa fitosanitaria de l'illa de Menorca (ROPO).

Sol·licitud de numeració oficial de control: Vi de la Terra Illa de Menorca
Sol·licitar l'assignació de la numeració oficial de control i l'expedició d'etiquetes numerades amb el logotip oficial.

Inscripció al Registre General d’Explotacions Agràries (Registre Insular Agrari)
Realitzar la inscripció, modificació o baixa de les explotacions agràries en el Registre General d’Explotacions Agràries (Registre Insular Agrari).

Registre insular de plantacions de vinya - Sol·licitud d’autorització per a la nova plantació de vinya
L'objecte d'aquest procediment és la plantació de nova vinya amb autoritzacions concedides del repartiment de nova superfície de vinya a nivell nacional.

Registre insular de plantacions de vinya - Sol·licitud d'autorització de replantació de vinya
L'objecte d'aquest procediment és el de poder plantar una superfície de vinya provinent d'una arrabassada anterior i de la qual el sol·licitant ja té en el seu poder una resolució de reconeixement d'arrabassada.

Registre insular de plantacions de vinya – Sol·licitud de modificació de la localització de la superfície per a la qual s’ha concedit una autorització
L'objecte d'aquest procediment és el de poder modificar la localització de la superfície de vinya per a la qual s’ha concedit una autorització de plantació de vinya.

Registre insular de plantacions de vinya – Comunicació de final de plantació o replantació de vinya
L'objecte d'aquest procediment és el de notificar la finalització d’una plantació de vinya i la posterior inscripció en el Registre insular de plantacions de vinya.

Registre insular de plantacions de vinya – Sol·licitud de canvi de titularitat de vinya
L'objecte d'aquest procediment és canviar la titularitat d'una o varies parcel·les vitícoles en el Registre insular de plantacions de vinya.

Registre insular de plantacions de vinya – Sol·licitud d’autorització d‘arrabassada de vinya
Procediment necessari per a obtenir l'autorització i el reconeixement d'una arrabassada de vinya què es podrà utilitzar per sol·licitar autorització per a una replantació de vinya.


 

Agricultura
Menorca Regió Gastronòmica Europea

Sostenibilitat, diversitat i identitat: aquestes són les fortaleses de Menorca com a Regió Gastronòmica Europea.

Agricultura
Made in Menorca

Menorca és una illa d’arrels pageses, però també compta amb una llarga tradició artesana amb una gran varietat d’oficis antics. Encara, a dia d’avui, perduren els oficis d’arader, avarquer, esparter, mestre d’aixa o joier, entre tants altres, que fan que Menorca mantengui viva una llarga tradició artesana i faci perdurar una identitat que li és pròpia i la fa única. La societat menorquina, també, és ben coneguda pel seu caràcter innovador i emprenedor, fet que ha deixat en el nostre llegat indústries i comerços de referència.


 

Agricultura
Guia de suport per a la venda electrònica

La guia ‘Eines per a la digitalització del teixit econòmic de Menorca. Guia de suport per a la venda electrònica’ constitueix una eina de formació dirigida als comerços locals de Menorca.

Agricultura
Guia dels vins i cellers de Menorca

Menorca sempre ha estat terra de vins i ara es troba en un moment d’auge. La publicació d’aquesta guia té l’objectiu de promocionar el producte local de Menorca i, específicament, donar a conèixer el Vi de la Terra Illa de Menorca a través del recull dels cellers que el produeixen i comercialitzen.

Agricultura
Revista digital Oliaigua

Oliaigua és una revista digital per promoure la nostra cultura gastronòmica. L'objectiu de la iniciativa és aportar una major difusió dels nostres valors gastronòmics locals i donar a conèixer iniciatives gastronòmiques innovadores i/o rellevants de la nostra illa. Està previst que es publiqui cada tres mesos. Per accedir al contingut s'ha de baixar l'aplicació gratuïta 'Oliaigua' a un dispositiu mòbil o tablet a través del Google Play o Apple Store.

Agricultura
Pla Estratègic Agrari de Menorca

El Pla Estratègic Agrari de Menorca és un document de planificació estratègica que té com a principal objectiu poder planificar i orientar l'activitat agrària en un horitzó temporal durant els pròxims 5 anys.

 
 
Comparteix aquest contingut
     
© Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ