Inici El Consell Departaments

Cultura, Educació, Joventut i Esports

 
 
 

Taller de dol

    
 

Coolinquiet

    
 

Rescat Cultural

    
 

Agenda cultural Menorca

    
 
 
Noticies relacionades Més notícies
 
 
26/01/2021
Visita guiada a l’assentament rural d’època romana de Binicodrellet

El Departament de Cultura del Consell Insular organitza una visita de portes obertes al jaciment de Binicodrellet (Es Migjorn Gran). El dia 31 de gener l’arqueòleg Ismael Moll i el restaurador Francesc Isbert faran el guiatge a aquest assentament rural d’època romana que ha estat objecte d’un procés d’excavació i restauració impulsat pel Servei de Patrimoni Històric.

22/01/2021
Les biblioteques públiques segueixen obertes

La Xarxa de Biblioteques de Menorca informa que, tot i l’actual situació deguda a la covid-19 en què Menorca es troba en el nivell 4 d’alerta sanitària, les seves biblioteques públiques segueixen obertes amb l’horari habitual per seguir donant servei a la població.

20/01/2021
El catàleg en línia de l'Arxiu d'Imatge i So. L'arxiu del confinament ja es pot consultar

Acostar el catàleg dels fons fotogràfics de l’Arxiu d'Imatge i So de Menorca (AISM) a la ciutadania és una peça clau dins els objectius de difusió dels fons que custodia l'arxiu. I més encara, en aquest temps de pandèmia, tot evitant desplaçaments i facilitant-hi l’accés des de qualsevol ordinador.

20/01/2021
L’ocupació, eix temàtic del II Fòrum Menorca Illa Jove: L’OCUPACIÓ que volem

El passat 21 de desembre va tenir lloc el I Fòrum Menorca Illa Jove, sota el títol “La Menorca que volem”. La primera sessió va portar-se a terme en línia, i des del departament es valora de forma molt positiva la rebuda i participació. En total, van participar uns 30 joves d’entre 14 a 30 anys.

     
15/01/2021
El Consell Insular fa una crida a les entitats per enviar propostes per al Premi Maria Lluïsa Serra – Taula d’Or

L’any 2001 el Consell Insular de Menorca va instituir el Premi Maria Lluïsa Serra – Taula d’Or com a distinció per a les persones o entitats que hagin destacat en la defensa i l’enriquiment del patrimoni històric i artístic de Menorca. 

15/01/2021
Exposició «Retrats d'un poble. El passeig de la Mare de Déu del Toro pel camp i els pobles de Menorca els anys 1953 i 1954», a l’Espai d’Art Xec Coll de Ciutadella

Hi ha fets que es recorden i marquen moments de la vida, que es fotografien i que, passat el temps, ens donen molta informació de com eren i que feien les persones d'aquell moment. El passeig que va fer la imatge de la Verge del Toro pels camps i pobles de Menorca entre 1953 i 1954, amb motiu de l'any marià, va ser un d'aquests fets que van moure a molts menorquins i menorquines i que es va fotografiar molt. Aquestes imatges ens mostren, no només les persones i els indrets, sinó també la societat menorquina de l'època.

15/01/2021
Noves mesures sanitàries en matèria d’Esports

A partir del dissabte 16 de gener, Menorca estarà en nivell 4 d’alerta sanitària. En matèria esportiva implicarà alguns canvis respecte al nivell 3, principalment els següents:

14/01/2021
La reobertura del Teatre des Born, protagonista del nou número de la revista “Àmbit”

El nou número de la revista “Àmbit” dedica un extens reportatge a la reobertura del Teatre des Born de Ciutadella amb els reptes que implica que l’illa torni a comptar amb aquest espai cultural. D’aquesta manera, la capçalera digital del Departament de Cultura, dedica també la secció Al Descobert a desgranar la història i les dades més característiques d’un teatre que es torna a convertir en el nou pol cultural de Ciutadella.

     
14/01/2021
La mostra “El Sant Antoni: 17 anys del Premi de Pintura de Menorca, 1991-2007” es podrà veure a la sala El Roser de Ciutadella a partir d’aquest dissabte

A partir d’aquest dissabte, dia 16 de gener, es podrà veure a la sala El Roser de Ciutadella, l’exposició “El Sant Antoni: 17 anys del Premi de Pintura de Menorca, 1991-2007”. Aquesta és una mostra de reconeixement a aquest important premi de pintura que va organitzar cada any Sa Nostra, i que constitueix un memorial de l’obra pictòrica d’un bon nombre d’artistes de Menorca durant els darrers anys del segle XX i principis del XXI.

14/01/2021
Moisès Coll Marquès guanya per cinquena vegada el XVIII Premi Josep Vivó de glosa escrita

Dintre dels actes institucionals del Consell Insular de Menorca amb motiu de la Diada del Poble de Menorca s’havia programat per demà divendres 15 de gener, el ja tradicional Glosat de la Diada que enguany havia de tenir lloc as Migjorn Gran i en el marc del qual cada any es dona a conèixer el nom del guanyador o la guanyadora del Premi Josep Vivó de glosa escrita.

12/01/2021
Suspensió dels actes de la Diada de Menorca

La Presidenta del Consell Insular, Susana Mora, s’ha reunit aquesta tarda amb tots els alcaldes i alcaldesses de Menorca per tractar la situació sanitària de Menorca i la idoneïtat de cancel·lar tots els actes de la festivitat de Sant Antoni. Donada la situació actual de la pandèmia a Menorca, marcada per la seva evolució negativa, s’ha considerat, de manera unànime, la necessitat de cancel·lar tots els actes del programa de la Diada de Menorca.

12/01/2021
Quarta edició dels STEM Talks Menorca

Per quart any consecutiu, STEM talks Menorca torna en una nova edició per apropar la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques a tota persona interessada de manera divulgativa i comprensible per tothom que vulgui conèixer més sobretot el que envolta el món STEM. Aquestes jornades són organitzades pel Google Developer Group Menorca amb la col·laboració del Consell Insular i la Fundació Bit.

     
11/01/2021
81.300 € destinats a ajuts per a la pràctica esportiva en la infància i joventut (de 3 a 30 anys)

El passat dia 28 de desembre es va aprovar la convocatòria d'ajuts per a la pràctica esportiva en la infància i joventut (de 3 a 30 anys) per la temporada 2020-2021. Aquesta convocatòria està habitualment dotada amb 40.000 € i té com a objectiu ajudar a famílies i clubs a fer front part de l'import de les quotes per a la pràctica de l’esport en centres esportius.

04/01/2021
Els doctors Ildefonso Hernández i Maties Torrent, conferenciants de l’acte institucional de la Diada del Poble de Menorca, que tindrà lloc el 17 de gener al Teatre des Born de Ciutadella

El Consell Insular ha presentat un any més el programa d’activitats de la Diada del Poble de Menorca. Per mor de les mesures de seguretat arran de la Covid-19, enguany la presentació ha tingut lloc a la Sala de Premsa de la institució insular, amb la qual cosa no s’ha pogut celebrar el tradicional berenar amb els mitjans de comunicació.

23/12/2020
El Consell Insular llença la campanya #RegalaCultura per impulsar aquestes festes el consum i el regal d’experiències culturals

El Departament de Cultura del Consell Insular llença la campanya #RegalaCultura amb l’objectiu d’impulsar el regal i consum d’experiències culturals durant aquestes festes. Un total de sis infografies conformen una campanya pensada principalment per a la seva difusió a través de les xarxes socials. En concret, els principals canals de promoció seran els perfils d’Instagram i Facebook de l’Agenda Menorca Illa de Cultura.

22/12/2020
Oferta de contracte per l'adquisició d'una furgoneta elèctrica nova per a les instal·lacions juvenils del Consell Insular de Menorca

Els avenços en matèria de mobilitat elèctrica han fet possible que avui en dia sigui factible adquirir vehicles elèctrics per als usos principals del Consell Insular. Després d'haver adquirit els primers vehicles elèctrics, aquesta administració ha comprovat la seva utilitat per part del personal d'aquesta administració i els bons resultats que els vehicles han donat fins ara.

     
21/12/2020
Oferta de contractació de serveis per a la gestió de l’Agenda Menorca Illa de Cultura i l’actualització del web Artistes de Menorca

El Departament de Cultural del Consell Insular ha fet pública l'oferta de la contractació de serveis per a la gestió de l'Agenda Cultural Menorca Illa de Cultura i l'actualització de la web Artistes de Menorca (WAM).

18/12/2020
El Consell Insular i l’ajuntament de Ferreries presenten la restauració del pont de Sa Bova

La batlessa de Ferreries, Joana Febrer; el conseller de Cultura, Miquel Àngel Maria; el regidor de medi ambient, Biel Janer, i Francesc Pallicer en representació dels Amics del Camí d’en Kane, han presentat avui el projecte de restauració del pont de Sa Bova, situat al camí d’en Kane, que travessa el torrent de Trebalúger entre els llocs de Sant Patrici i el Lloc de Vall.

18/12/2020
Fòrum Menorca Illa Jove

El Fòrum Menorca Illa Jove és una iniciativa del Consell Insular de Menorca, impulsada a través del Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports. El Fòrum és un espai de participació juvenil on les persones joves, d'entre 14-30 anys, podran expressar les seves inquietuds, interessos i propostes, per tal de crear conjuntament la Menorca dels joves i pels joves.

15/12/2020
Fotografies i textos inspirats en el confinament viscut a Menorca protagonitzen el calendari institucional 2021 del Consell Insular

Les imatges captades durant el confinament pel fotoperiodista David Arquimbau i els textos inspirats en les mateixes a càrrec de dotze autores protagonitzen el nou calendari institucional del Consell Insular de Menorca.

     
Destacats

Comprèn l'activitat del Consell Insular referida a les matèries de cultura, política lingüística i patrimoni històric, arxiu, biblioteques, esports, joventut i lleure. Així mateix comprendrà les actuacions que dugui a terme el Consell Insular en matèria d'educació i interculturalitat. També gestionarà la Casa de Menorca a Barcelona.

 
Agenda
Cultura, Educació, Joventut i Esports


 

Cultura, Educació, Joventut i Esports
Xala a la Natura

El programa Xala a la Natura promociona entre els joves de 2n a 6è de primària de Menorca la pràctica d’esports fora de l’horari escolar i en contacte amb la natura. Els escolars aprenen una nova activitat i els valors que la pràctica esportiva implica, com la companyonia i el respecte als altres i a la natura.

Cultura, Educació, Joventut i Esports
Integrasport

Amb l’objectiu de crear una eina de transformació de l’entorn esportiu que afavoreixi l’aprenentatge dels i les esportistes i faci de l’esport el millor vehicle de creixement personal, l’Àrea d’Esports del Consell de Menorca va posar en marxa el programa Integrasport: Posam Valors a l'Esport.

Cultura, Educació, Joventut i Esports
Un estiu per crèixer

«Un estiu per créixer» és un projecte que pretén ampliar el temps educatiu de gran part dels adolescents d’entre 14 i 17 anys durant un mes de l’estiu (juliol o agost) a tots els municipis de l’illa de Menorca. Els adolescents duran a terme una tasca educativa prèviament acordada i tindran l’oportunitat de seleccionar un entorn d’aprenentatge lligat a la seva vocació vital, tot això connectat amb una formació prèvia en estreta col·laboració amb el centre educatiu de procedència i en què els alumnes que hi participin han de presentar, el setembre, una memòria sobre l’acció d’aprenentatge viscuda.

Cultura, Educació, Joventut i Esports
ONA: Dona, Activitat física i Esport a Menorca

El projecte ONA, Dona, Activitat física i Esport a Menorca, té com a objectiu promoure la igualtat d’oportunitats entre homes i dones, així com la transmissió de valors i actituds igualitàries en l’àmbit de l’esport.

Cultura, Educació, Joventut i Esports
Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de Menorca

El Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports, juntament amb l’Agència Menorca Reserva de la Biosfera i l’Institut Menorquí d'Estudis, inicià el 2017 l’elaboració de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de Menorca.

Cultura, Educació, Joventut i Esports
Menorca Talaiòtica

L’Estat espanyol presentarà davant del Comitè del Patrimoni Mundial una selecció de jaciments arqueològics representatius de la Menorca Talaiòtica com a bé patrimonial candidata a entrar en la Llista de patrimoni mundial i, per tant, per ser considerada patrimoni mundial de la humanitat.


 

Cultura, Educació, Joventut i Esports
Guia pràctica per a l'atenció als processos de pèrdua i dol des dels centres educatius

La guia d’actuació específica que es presenta posa l’accent a proporcionar pautes i orientacions generals per afrontar qualsevol situació de mort d’una forma coordinada i respectuosa, així com facilitar el procés de presa de decisions davant circumstàncies emocionalment intenses. En definitiva, la intenció d’aquesta guia no és el desenvolupament d’un programa d’intervenció en el procés de dol, sinó donar a conèixer els recursos i les eines adequades per gestionar de la millor manera la situació de pèrdua d’algun membre de la comunitat.

Cultura, Educació, Joventut i Esports
Terminologia de les festes de Menorca

El Servei de Política Lingüística i Cultura Popular del Consell Insular de Menorca desplega el diccionari en línia Terminologia de les festes de Menorca, allotjat al Termcat, amb l’edició de vocabularis visuals il·lustrats per Laura Miyashiro. La intenció és aplegar en una sèrie de vocabularis senzills els principals termes referits als diferents àmbits de la nostra festa.

Cultura, Educació, Joventut i Esports
Memòria de la Xarxa de Biblioteques Menorca

Les biblioteques de la Xarxa de Biblioteques de Menorca són centres de referència dins la comunitat menorquina. Cada cop són més presents en la vida dels ciutadans, als quals proporcionen servei i faciliten l’accés a la informació i al coneixement en qualsevol suport.

Cultura, Educació, Joventut i Esports
Manual de bones pràctiques per a les visites culturals i la conservació del patrimoni històric

El manual de bones pràctiques per a les visites culturals i la conservació del patrimoni històric s’ha elaborat per conscienciar la societat de la necessitat de conservar el patrimoni històric de Menorca com una herència cultural de tots i que s’ha de llegar a les generacions futures en les millors condicions.

Cultura, Educació, Joventut i Esports
Pla de Dinamització Lingüística de Menorca (2018-2021)

El PDLM pretén ser l’instrument a partir del qual el Consell i els diferents ajuntaments de l'illa planifiquin i estructurin les actuacions que anualment considerin convenient dur a terme per promoure l’ús del català en tots els àmbits de la societat menorquina.

Cultura, Educació, Joventut i Esports
Revista Àmbit

Àmbit és la revista digital de periodicitat trimestral a través de la qual s’informa de totes les iniciatives que promouen els diferents serveis que configuren l’Àrea de Cultura i Patrimoni, així com l’actualitat més destacada en l’àmbit de les arts a Menorca.

Cultura, Educació, Joventut i Esports
VI Pla Insular de Gestió del Patrimoni Històric

El Pla Insular de Gestió del Patrimoni Històric de Menorca és un conjunt d’actuacions i prioritats de l’acció pública destinades a ordenar i facilitar les tasques preventives, la intervenció, la conservació i la difusió del patrimoni.