Inici El Consell Departaments

Cultura, Educació, Joventut i Esports

 
 
 

Taller de dol

    
 

Coolinquiet

    
 

Rescat Cultural

    
 

Agenda cultural Menorca

    
 
 
Noticies relacionades Més notícies
 
 
23/09/2021
La ministra Carolina Darias visita l'Escola de Salut Pública de Menorca

Acompanyada de la presidenta de el Consell Insular de Menorca i de la consellera de Salut, ha inaugurat la trobada "Gestió de energencias en Salut Pública a fronteres" i la reunió de treball de la Comissió de Salut Pública.

22/09/2021
Un grup d'experts duen a terme un primer esbós de la futura Agència de Salut Pública Espanyola durant l'Escola de Salut Pública de Menorca.

Un grup d'experts, liderat pel catedràtic de Salut Pública de la Universitat Miguel Hernández, portaveu de la Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària i exdirector general de Salut Pública del Govern central, el menorquí Ildefonso Hernández Aguado, presentarà i analitzarà un informe amb recomanacions sobre la futura Agència de Salut Pública Espanyola durant una trobada que tindrà lloc aquest divendres en el marc de l'Escola de Salut Pública de Menorca, que se celebra en el Llatzeret de Maó.

20/09/2021
L’Escola de Salut Pública de Menorca analitza durant deu dies els reptes que caldrà abordar en la post pandèmia

Aquest dilluns arrenca la XXXII Escola de Salut Pública de Menorca, una edició marcada pel retrobament amb l’espai del Llatzeret després d’una convocatòria 2020 completament virtual i amb programa que, tot i no ser monogràfic, continua molt centrat en la COVID-19 i amb els reptes que caldrà abordar en la post pandèmia. L’Escola recupera per tant la presencialitat però des de la prudència i amb les màximes garanties de seguretat, amb un programa reduït i aforaments limitats.

20/09/2021
«LITERANIT, la nit de la literatura» arriba a Menorca de la mà de la Institució Francesc

LiteraNit és un festival interdisciplinari i descentralitzat promogut des del 2019 per la Institució Francesc de Borja Moll amb l’objectiu de fomentar la lectura en un ambient lúdic i distès. La idea general rau en la creació d’un circuit amb la literatura com a eix vertebrador i un programa d’activitats simultànies i obertes a tota la societat capaç d’arribar a nous públics i lectors.

     
16/09/2021
El Consell oferta l’execució de diferents projectes relacionats amb el sector del patrimoni d’acord al Rescat Cultural 2021

El Consell Insular de Menorca treu una oferta per a l’execució de diferents projectes relacionats amb el sector del patrimoni d’acord i en compliment del Rescat Cultural 2021. El paquet de mesures arran de la Covid-19 dirigit a aquest sector, compta amb una inversió de 24.000 euros, un 20% més que l’any anterior.

13/09/2021
El projecte didàctic “El meu talaiot” torna a les aules

Amb l’inici del curs escolar, el Consell Insular de Menorca reprèn el project didàctic “El meu talaiot” per tal de donar a conèixer la Menorca Talaiòtica als alumnes de 1r d’ESO. Aquesta línia de projectes educatius del Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports complementa l’oferta didàctica de la candidatura a patrimoni mundial de la UNESCO. El programa “El meu talaiot” es va inaugurar el febrer de 2020, quedant interromput a causa de la pandèmia.

10/09/2021
El Consell inicia la restauració i consolidació de la Torre de Rambla a fi de garantir la seva conservació

L’empresa Conrado y Asociados ha iniciat a principis d’aquest mes els treballs que permetran la consolidació de la Torre de Rambla (Maó), a fi de garantir la seva conservació. La torre de defensa costanera, construïda entre 1799 i 1802 en el darrer període britànic, es tracta d'un Bé d’Interès Cultural (BIC) de titularitat pública, que pertany a la Demarcació de Costes, i està situada dins el Parc Natural de l'Albufera des Grau. Constitueix una fita paisatgística important en una de les zones més emblemàtiques de l'illa.

10/09/2021
El concert "Treu la llengua" es trasllada al Teatre des Born

El concert “Treu la llengua”, que havia de celebrar-se avui vespre a Sa Vinyeta de Ciutadella, canvia aquest escenari a l’aire lliure pel del Teatre des Born, a causa de la possibilitat de pluges fortes ocasionals durant la jornada d’avui.

     
07/09/2021
Les sol·licituds d’ajut per foment de l’ús del català mantenen l’impuls en la convocatòria de 2021

El BOIB núm. 122 de 7 de setembre de 2021 publica l’acord del Consell Executiu del CIM de concessió dels ajuts per al foment de l’ús del català en el sector empresarial, associatiu i esportiu de Menorca i de suport a l'edició en llengua catalana dins la convocatòria de 2021.

02/09/2021
Aina Pla Planas, comissària de l’exposició de Rescat Cultural d’Artistes Visuals de Menorca

El Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports del Consell Insular de Menorca va posar en marxa, per segon any consecutiu, una oferta per a cobrir el servei de comissariat de l’exposició de Rescat Cultural d’Artistes Visuals de Menorca.

30/08/2021
Presentació dels resultats de la campanya arqueològica 2021 de Boston University i SUNY Brockport a Torre d'en Galmés

Avui, 30 d'agost, el Convent de Sant Diego d'Alaior ha acollit la presentació dels resultats de la de Campanya d'Intervenció Arqueològica a Torre d'en Galmés (2021) de Boston University i SUNY Brockport. Els arqueòlegs Amalia Pérez-Juez Gil i Bruno Parés Sansano han estat els membres de l'equip d'investigació encarregats de mostrar part del material recuperat, a més de les fotografies aèries i reconstrucció 3D d'una part del jaciment. L'acte ha comptat amb la presència del vicepresident i conseller de Cultura, Miquel Àngel Maria; Santiago Reurer, regidor de Cultura d'Alaior; i Cecilia Ligero, presidenta d'Amics del Museu de Menorca.

27/08/2021
El concert “Treu la Llengua” serà el 10 de setembre a Sa Vinyeta

Els jardins de Sa Vinyeta de Ciutadella seran l’escenari escollit per a un dels concerts de més impacte d’aquest estiu a Menorca. El 10 de setembre, el grup valencià Zoo i els grups menorquins Verlaat i Suc i Sopes, seran els protagonistes del concert “Treu la llengua”.

     
17/08/2021
El Consell Insular de Menorca incoa l’expedient per declarar la navegació amb vela com a Bé d’Interès Cultural Immaterial de Menorca

Per Resolució del conseller de Cultura, Educació, Joventut i Esports del CIM, en data de 6 d’agost de 2021 s’ha incoat l’expedient per declarar la navegació amb vela llatina com a bé d’interès cultural immaterial de Menorca (BICIM), una competència que correspon als respectius consells insulars d’acord amb la Llei 18/2019 de salvaguarda del patrimoni cultural immaterial de les Illes Balears.

12/08/2021
El Consell Insular i la Societat Històrico-Arqueològica Martí i Bella signen el conveni que farà viable la protecció i el reconeixement del lloc d’interès etnològic de Punta Nati

El Consell Insular de Menorca i la Societat Històrico-Arqueològica Martí i Bella han signat recentment el conveni marc que farà viable la protecció i el reconeixement del lloc d’interès etnològic de Punta Nati, el paisatge de pedra en sec més important de Menorca.

10/08/2021
El Pla de Comunicació de Menorca Talaiòtica, full de ruta de l’estratègia comunicativa i de divulgació de la candidatura

El Pla de Comunicació de Menorca Talaiòtica ja està a punt i aquest divendres s’ha enviat als membres de la Comissió Assessora i la Comissió Permanent de Menorca Talaiòtica perquè en tenguin coneixement i puguin col.laborar en les accions més adients al seu perfil.

10/08/2021
Novetats de la campanya arqueològica d'Amics del Museu de Menorca a Torre d'en Galmés

Amics del Museu de Menorca ha presentat les novetats de la campanya d'excavació 2021, la tercera a la part nord del poblat. El vicepresident i conseller de Cultura, Esports, Educació i Joventut, Miquel Àngel Maria, i l'alcalde d'Alaior, José Luis Benejam, han estat les autoritats presents. D'ençà de la dècada dels 90, l'associació d'Amics del Museu de Menorca desenvolupa tasques d'investigació, posada en valor i divulgació de la prehistòria de Menorca al jaciment de Torre d'en Galmés.

     
03/08/2021
Menorca Talaiòtica patrocina l’espectacle ‘The Other Side’

Menorca Talaiòtica patrocina la gira 2021 de l’espectacle The Other Side amb la voluntat de promoure la candidatura a patrimoni mundial de la UNESCO a nivell nacional. El reconegut grup menorquí de tribut a Pink Floyd, encapçalat pels músics Shanti Gordi i Pedro Sánchez Tuomala, té programades les següents actuacions a Catalunya i les Illes Balears

30/07/2021
L’aprovació dels estatuts de l’Agència Menorca Talaiòtica al BOIB

Avui s’ha publicat al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) l’aprovació del estatuts de l’Agència Menorca Talaiòtica, després de la seva aprovació inicial en el Ple del Consell Insular de Menorca el passat 19 de juliol. Durant 30 dies, l’esborrany estarà en exposició pública, temps durant el qual es podran fer alegacions.

30/07/2021
Fornells i Ciutadella, escenaris de la poesia, música i pintura que omplirà la XVI edició d’Illanvers

Poesia, música i pintura es tornaran a donar la mà a una de les cites més consolidades i esperades de l’estiu cultural menorquí. La XVI edició d’Illanvers recupera enguany el format habitual de presentació a dues poblacions diferents, a diferència de l’any passat que a causa de la pandèmia es va programar un únic festival a la fortalesa de La Mola, a Maó.

27/07/2021
Setanta joves participaran al Fòrum Menorca Illa Jove per tractar els efectes del canvi climàtic

El departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports, amb l'objectiu de fomentar un paper més actiu entre les persones joves de Menorca, s'ha coordinat amb el departament de Medi ambient i Reserva de Biosfera per organitzar una trobada juvenil per conversar sobre el canvi climàtic i extreure'n unes conclusions que seran traslladades a una posterior assemblea ciutadana pel clima.

     
Destacats

Comprèn l'activitat del Consell Insular referida a les matèries de cultura, política lingüística i patrimoni històric, arxiu, biblioteques, esports, joventut i lleure. Així mateix comprendrà les actuacions que dugui a terme el Consell Insular en matèria d'educació i interculturalitat. També gestionarà la Casa de Menorca a Barcelona.

 
Agenda
Cultura, Educació, Joventut i Esports


 

Cultura, Educació, Joventut i Esports
Pla de sostenibilitat turística: Menorca Reserva de la Biosfera – Turisme 0CO2

El Pla de sostenibilitat turística en destí de l’Illa de Menorca (PSTD) és un projecte que s’executa atenent al conveni signat entre la Secretaria d’Estat de Turisme, la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball del Govern de la comunitat autònoma de les Illes Balears i el Consell Insular de Menorca, amb un finançament total de 2.985.000 € i un període d’execució de 3 anys.

Cultura, Educació, Joventut i Esports
Menorca Borina

Dins de les competències del Gabinet de Medicina Esportiva, de l'Àrea d'Esports del Consell Insular de Menorca, tenim la promoció de l'activitat física, l'exercici físic i l'esport a la població menorquina com a components fonamentals d'un estil de vida saludable.

Cultura, Educació, Joventut i Esports
Integrasport

A través del programa "Integrasport: Posam Valors a l'Esport" s'ofereix suport als clubs esportius per treballar una formació complementària al procés d'aprenentatge dels esportistes de les categories aleví, infantil i cadet.

Cultura, Educació, Joventut i Esports
Jocs esportius en edat escolar

Des del programa d'Esport en Edat Escolar del Departament d'Esports del Consell Insular de Menorca es proposa un canvi de paradigma pel que fa a l'esport en edat escolar. S'aposta per uns Jocs Esportius on conviuen les trobades lúdiques amb un nou model de competició, basat en l'educació integral dels esportistes per tal d'assegurar una educació en valors a través de l'esport en les categories d'iniciació.

Cultura, Educació, Joventut i Esports
Un estiu per crèixer

«Un estiu per créixer» és un projecte que pretén ampliar el temps educatiu de gran part dels adolescents d’entre 14 i 17 anys durant un mes de l’estiu (juliol o agost) a tots els municipis de l’illa de Menorca. Els adolescents duran a terme una tasca educativa prèviament acordada i tindran l’oportunitat de seleccionar un entorn d’aprenentatge lligat a la seva vocació vital, tot això connectat amb una formació prèvia en estreta col·laboració amb el centre educatiu de procedència i en què els alumnes que hi participin han de presentar, el setembre, una memòria sobre l’acció d’aprenentatge viscuda.

Cultura, Educació, Joventut i Esports
ONA: Dona, Activitat física i Esport a Menorca

El projecte ONA, Dona, Activitat física i Esport a Menorca, té com a objectiu promoure la igualtat d’oportunitats entre homes i dones, així com la transmissió de valors i actituds igualitàries en l’àmbit de l’esport.

Cultura, Educació, Joventut i Esports
Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de Menorca

El Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports, juntament amb l’Agència Menorca Reserva de la Biosfera i l’Institut Menorquí d'Estudis, inicià el 2017 l’elaboració de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de Menorca.

Cultura, Educació, Joventut i Esports
Menorca Talaiòtica

L’Estat espanyol presentarà davant del Comitè del Patrimoni Mundial una selecció de jaciments arqueològics representatius de la Menorca Talaiòtica com a bé patrimonial candidata a entrar en la Llista de patrimoni mundial i, per tant, per ser considerada patrimoni mundial de la humanitat.


 

Cultura, Educació, Joventut i Esports
Guia pràctica per a l'atenció als processos de pèrdua i dol des dels centres educatius

La guia d’actuació específica que es presenta posa l’accent a proporcionar pautes i orientacions generals per afrontar qualsevol situació de mort d’una forma coordinada i respectuosa, així com facilitar el procés de presa de decisions davant circumstàncies emocionalment intenses. En definitiva, la intenció d’aquesta guia no és el desenvolupament d’un programa d’intervenció en el procés de dol, sinó donar a conèixer els recursos i les eines adequades per gestionar de la millor manera la situació de pèrdua d’algun membre de la comunitat.

Cultura, Educació, Joventut i Esports
Terminologia de les festes de Menorca

El Servei de Política Lingüística i Cultura Popular del Consell Insular de Menorca desplega el diccionari en línia Terminologia de les festes de Menorca, allotjat al Termcat, amb l’edició de vocabularis visuals il·lustrats per Laura Miyashiro. La intenció és aplegar en una sèrie de vocabularis senzills els principals termes referits als diferents àmbits de la nostra festa.

Cultura, Educació, Joventut i Esports
Memòria de la Xarxa de Biblioteques Menorca

Les biblioteques de la Xarxa de Biblioteques de Menorca són centres de referència dins la comunitat menorquina. Cada cop són més presents en la vida dels ciutadans, als quals proporcionen servei i faciliten l’accés a la informació i al coneixement en qualsevol suport.

Cultura, Educació, Joventut i Esports
Manual de bones pràctiques per a les visites culturals i la conservació del patrimoni històric

El manual de bones pràctiques per a les visites culturals i la conservació del patrimoni històric s’ha elaborat per conscienciar la societat de la necessitat de conservar el patrimoni històric de Menorca com una herència cultural de tots i que s’ha de llegar a les generacions futures en les millors condicions.

Cultura, Educació, Joventut i Esports
Pla de Dinamització Lingüística de Menorca (2018-2021)

El PDLM pretén ser l’instrument a partir del qual el Consell i els diferents ajuntaments de l'illa planifiquin i estructurin les actuacions que anualment considerin convenient dur a terme per promoure l’ús del català en tots els àmbits de la societat menorquina.

Cultura, Educació, Joventut i Esports
Revista Àmbit

Àmbit és la revista digital de periodicitat trimestral a través de la qual s’informa de totes les iniciatives que promouen els diferents serveis que configuren l’Àrea de Cultura i Patrimoni, així com l’actualitat més destacada en l’àmbit de les arts a Menorca.

Cultura, Educació, Joventut i Esports
VI Pla Insular de Gestió del Patrimoni Històric

El Pla Insular de Gestió del Patrimoni Històric de Menorca és un conjunt d’actuacions i prioritats de l’acció pública destinades a ordenar i facilitar les tasques preventives, la intervenció, la conservació i la difusió del patrimoni.