El Departament de Cultura reformula les seves prioritats per a enguany i reprograma els projectes per donar resposta al sector cultural davant la crisi sanitària de la COVID-19

Data : 08/05/2020

Imatge

El Consell preveu una línia d’ajuts dirigida a estimular l’economia del sector en coordinació amb els ajuntaments i amb l’escolta activa dels agents culturals a través de la iniciativa Rescat Cultural Menorca
  

El conseller de Cultura, Educació, Joventut i Esports, Miquel Àngel Maria, va explicar ahir els resultats de l’enquesta “Rescat Cultural Menorca”, una primera passa per reimpulsar el sector cultural davant l'impacte causat per la crisi sanitària de la COVID-19.
 
Miquel Àngel Maria i la directora insular de Cultura i Patrimoni, Raquel Marquès, han escoltat a més d’un centenar de representants de diferents agents del sector cultural de Menorca a través d’una videoconferència a la qual també s’han sumat els tècnics del Departament, així com regidors i regidores de diferents municipis.
 
Un cop oberta aquesta iniciativa de suport sota el portal web rescatculturalmenorca.org, el conseller ha convidat al sector a participar de manera activa en una proposta que pretén crear un punt de trobada  i analitzar de manera conjunta les diferents necessitats i alhora impulsar mesures que puguin ajudar a la seva recuperació. Amb tota la informació recopilada, el Consell Insular de Menorca en coordinació amb els ajuntaments de l’illa, mobilitzarà recursos per fer front a les dificultats per les quals passa el sector cultural en aquests moments.
 
D’aquesta manera, el Departament de Cultura reformula les seves prioritats per a enguany i reprograma els projectes per donar resposta al sector cultural.
 
 
Resultat enquesta
 
En total han contestat l’enquesta 145 agents del sector cultural, una mostra suficient i representativa, tot i que a l’hora de treure conclusions no es pot considerar un cens exhaustiu de la realitat del teixit cultural de Menorca sinó una aproximació. Així ho explica, Josep Marquès Oleo, responsable de l’elaboració de l’enquesta i del seguiment directe del projecte. Per la seva banda, el conseller Maria ha afirmat que “darrere cada activitat cultural cancel·lada hi ha una realitat personal, una indústria econòmica i/o un teixit social i cultural imprescindible per una societat sana”.
 
La intenció de la institució insular ha estat la creació d’un mapa d’afectació del sector cultural de Menorca analitzant el resultat de les enquestes del Govern de les Illes Balears i de l’Associació d’Educació Adults de Menorca. La comparativa entre les enquestes ha posat de manifest un panorama enormement complex.
 
L’informe presentat exposa que les entitats socials i culturals de Menorca preveuen tenir pèrdues molt superiors als ingressos que podran obtenir. De la mateixa manera que els autònoms o els treballadors per compte d’altri. Darrere moltes de les entitats, com manifesten els mateixos enquestats als comentaris, hi ha desenes de professionals, tècnics, autònoms, petites i mitjanes empreses que depenen de la seva activitat. En aquest sentit, el conseller ha fet valdre la capacitat de reinvenció, flexibilitat i resposta altruista de tot el sector davant el confinament.
 
La majoria dels enquestats augura una alteració de la seva programació d’entre les cinc i fins a 50 activitats (65%). El calendari d’esdeveniments s’ha vist alterat per la incertesa de la situació que vivim, en aquest sentit, un terç de les activitats programades s’han hagut de cancel·lar i només una cinquena part, de moment, es mantenen.
 
 
Accions de suport
 
Davant totes aquestes dificultats, i conscients que el sector cultural té molta dificultat per traslladar de manera viable econòmicament i factible estructuralment parlant, el Consell Insular de Menorca ha posat en marxa dues línies de suport directe.
 
La primera línia, centrada a ajudar a recuperar totes les despeses que s’hagin pogut produir durant el període d’estat d’alarma i que no s’han pogut traduir amb ingressos.
 
En aquest sentit, el Govern de les Illes Balears ja ha anunciat, a través de l’IEB, una convocatòria extraordinària per despeses realitzades d’activitats cancel·lades, i per despeses estructurals, dirigida a empreses i entitats amb activitat econòmica donada d’alta, mentre que ISBA concedeix avals per préstecs, dirigits a empreses i autònoms (persones jurídiques amb figura mercantil.
 
D’aquesta manera, la institució insular se suma amb una convocatòria per les mateixes finalitats de l’IEB a través d’una  convocatòria unificada de reactivació econòmica, amb una línia específica per al Tercer Sector, dotada amb 200.000 euros i apta per a totes les entitats culturals excloses, per exemple, d’ISBA i, en general, també de les ajudes de l’IEB.

La segona actuació, a càrrec del Departament de Cultura, està centrada a estimular el sector i assegurar la viabilitat econòmica. Seguint aquesta línia està previst:
- Mantenir totes les ajudes i convocatòries previstes per al 2020
- Permetre que els agents culturals puguin justificar activitats que es faixin en línia i s’emetin per internet.
- Ampliar el termini per reformular els projectes encara no justificats i poder estructurar millor així els pressupostos d’acord amb la nova realitat.
- Contractació directa de manera coordinada amb els Ajuntaments i amb el sector cultural, d’activitats i serveis, sempre  d’una manera més àgil i eficaç.
-Posada en marxa d’un calendari que permeti a les diferents administracions públiques i als grans programadors privats coordinar-se.

Finalment, el Departament estudia el finançament d’un bonus, juntament amb el Departament d’Economia, per a la compra d’activitats i experiències culturals; així com l’adquisició d’obres d’art a un preu tancat, per donar-les a entitats socials amb la finalitat que les puguin subhastar.

Per a més informació sobre l’enquesta, podeu consultar els documents adjunts.

 
Maó, 8 de maig de 2020

 
editar

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Mapa