Notícies i actualitat

Novembre d'estrelles a Menorca: obertes les inscripcions per la II Trobada Starlight d’Astroturisme i el proper Curs de Monitors Starlight

Data : 12/08/2019

Trobada i cursos StarlightTots dos esdeveniments tindran lloc a l'illa aquesta tardor i estan destinats tant a professionals com a aficionats del turisme d'estrelles.

El turisme d'estrelles comptarà aquesta tardor a Menorca amb dues de les seves cites més importants. D'una banda, l'illa acollirà del 18 al 27 de novembre, el proper curs de Monitors Starlight per a la capacitació de guies turístics especialitzats en astroturisme. D'altra banda, entre el 28 i el 30 de novembre, tindrà lloc la II Trobada Starlight d’Astroturisme, el congrés anual més important del sector i que reuneix tota classe d'agents, organismes i territoris certificats del turisme astronòmic. Per a tots dos esdeveniments acaben d'obrir-se les inscripcions, que podran efecturase a través de la pàgina web de l'organisme organitzador, la Fundació Starlight.


Curs de Monitors Starlight

Del 18 al 27 de novembre, es formaran a l'illa (reserva i Destinació Turística Starlight) un nou grup de Monitors Starlight.

El Turisme d'estrelles és un segment emergent de la indústria turística que no només té un valor cultural i econòmic en si mateix, sinó que significa un element de mobilització per a altres activitats i instal·lacions en zones que, tot i tenir a la natura el seu valor principal, necessiten ampliar la seva oferta i implantar factors de dinamització per a la seva economia.

Aquest nou turisme exigeix la capacitació de "Monitors Astronòmics Starlight", especialitzats en conduir grups en la nit i en el dia, perquè els visitants, a més de gaudir de la natura i de la riquesa cultural de l'entorn, puguin enriquir, a través de la divulgació, els seus coneixements de l'Univers, divisant aquest a simple vista o amb senzills instruments d'observació.

La Fundació Starlight, tenint en compte les peculiaritats i l'alt nivell d'exigència de la demanda actual i futura del astroturisme, és l'entitat encarregada d'organitzar i impartir aquests cursos que compten amb una gran acceptació i que ja s'han celebrat en diversos llocs d’arreu del món.

Aquest curs es durà a terme del 18 al 27 de novembre al centre de Convencions des Mercadal. La formació, combina classes teòriques i pràctiques i té una durada de 60 hores. Inclou matèries sobre astronomia i astroturisme. El curs és impartit per un grup de professors amb gran experiència en l'ensenyament d’aquests Cursos Starlight. Les classes sobre coneixements astronòmics van a càrrec de astrofísics professionals, mentre que les corresponents a matèries de astroturisme seran impartides per professionals i empresaris d'aquesta branca del turisme sostenible.

Els interessats a formar-se per oferir serveis d'observació d'estrelles, hauran de pagar una quota simbòlica per reservar la seva plaça, a més d'acreditar la condició de guia oficial de turisme, empresari o empleat acreditat en el sector del astroturisme, astrònom aficionat o professional, o estar vinculat al sector astroturístic.

La quota d'inscripció és de 55 € per als residents a Menorca, 85 € per als residents en qualsevol altra illa Balear i 150 € per a la resta de participants. El 5% de la quota pagada pels residents i el 10% de la quota pagada per la resta de participants es destinarà a sufragar alguna acció mediambiental a l'illa.

Com que el curs està subvencionat per l'Agència Menorca Reserva de Biosfera del Consell Insular de Menorca, i atès que la quota d'assistents és limitada, en cas de sobrepassar les sol·licituds, tindran prioritat aquelles persones que, complint els requisits exigits, siguin residents a l'illa de Menorca, a més de tenir en compte l'ordre d'inscripció.

Les inscripcions al curs ja es poden realitzar a través de la pàgina web de la fundació www.fundacionstarlight.org o entrant en aquest enllaç.

Tríptic curs


II Trobada Starlight d' Astroturisme

La Trobada Starlight tindrà lloc del 28 al 30 de novembre a l'illa de Llatzeret i comptarà amb més de 50 professionals de l'astroturisme nacional i internacional. A més, el dissabte 30 tindrà lloc un sopar de gala per tancar la Trobada, en la qual es farà lliurament dels I Premis Internacionals Starlight, els primers premis internacionals en reconeixement a la feina en diferents branques de l'astroturisme que lliura la fundació.

La Fundació Starlight va triar Menorca com a punt de trobada del II Congrés Internacional d'Astroturisme. Aquest comptarà amb tota mena d'agents d'organismes relacionats amb el turisme astronòmic i estaran convidats tots els territoris certificats com a destinació turística Starlight.

La directora de la Fundació va explicar: "Esperem que en aquesta segona edició se segueixi avançant en la recerca de la resposta als múltiples reptes a què s'enfronta l'astroturisme, així com en la defensa del cel nocturn i la difusió del coneixement astronòmic i confiem que aquesta cita serveixi com a punt de trobada de tots els que formen part de la família Starlight”.

Les inscripcions ja es poden realitzar a través de la pàgina web de la fundació www.fundacionstarlight.org.

Programa II Trobada Internacional Starlight


Una illa Reserva de Biosfera com a seu

A més de ser Reserva de Biosfera, Menorca va ser declarada destinació turística i reserva Starlight per la Fundació Starlight a principi d'aquest any 2019, després de diverses auditories i estudis que confirmaven la qualitat del cel nocturn de l'illa i el seu potencial per desenvolupar activitats turístiques relacionades amb les estrelles.

Així Menorca s'ha convertit en l'única illa de la Mediterrània certificada com a Reserva i Destí turísitcs Starlight. Aquests nomenaments, més enllà de ser una nova oportunitat per al turisme sostenible i el que es coneix com a turisme d'estrelles, també permetran treballar per protegir el cel nocturn, reduir la contaminació lumínica i avançar cap a una millor eficiència energètica, en sintonia amb la condició de Reserva de Biosfera.

Aquest compromís amb la conservació del cel nocturn és el que ha convertit a Menorca en seu per al proper Curs de Monitors Starlight i per a la II Trobada Starlight d'Astroturisme.

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS