Notícies i actualitat

Primer programa del Grup de dol per a fillets i filletes d’Educació Primària

Data : 17/07/2019

Per primer any s’ha portat a terme el programa «Grup de dol per a fillets i filletes d’Educació Primària». Es tracta d’un espai grupal d’acompanyament emocional per a infants que han viscut la pèrdua del seu pare o la seva mare o algú amb un vincle significatiu. Aquesta iniciativa va sorgir durant l’any 2017 com a resultat de les necessitats observades per l’Equip de Menors i Família (EMIF) de l’Ajuntament de Maó en la seva tasca d’acompanyament amb les famílies al llarg del temps.

Aquest programa aporta atenció a infants de tota l’illa i ha estat finançat pel departament de Benestar Social del Consell Insular. Està coordinat per a dues psicòlogues, que al mateix temps estan coordinades amb l’EOEP del centre de referència dels infants.

L’objectiu del grup de dol per a fillets i filletes és atendre i acompanyar les necessitats emocionals, cognitives i comportamentals que presenten els infants davant la vivència de la mort d’una persona estimada. Al mateix temps, s’intenta facilitar les eines adequades als infants per a una gestió emocional adaptativa del procés de dol, així com també facilitar pautes d’orientació i actuació als pares d’aquests infants i adolescents.

Les parts treballades durant aquestes sessions són, entre d’altres, la ràbia i la frustració que desperten la pèrdua, la por a plorar i el rebuig a sentir-se i mostrar-se tristos, la por a la pèrdua del pare o mare supervivent, les emocions i la seva funció quan vivim una pèrdua. Aquesta feina s’ha fet a través d’estratègies d’intervenció consistents en exercicis creatius, d’exercicis de relaxació, abordatge i resolució de conflictes relacionals, de diàlegs per donar significat i integrar experiències personals al voltant de la pèrdua, i de l’ús de contes i materials audiovisuals.

Durant la primera edició d’aquest programa s’han rebut 12 sol·licituds i hi han pogut participar 9 infants, que s’han pogut anar incorporant al llarg del curs escolar. Les diferents sessions del grup es van portar a terme a la Unitat Bàsica de Salut de Es Mercadal i es van realitzar 15 sessions de 90 minuts, de manera quinzenal, entre els mesos de novembre de 2018 i juny del 2019.

Els infants que hi han participat han compartit l’experiència d’haver perdut al pare, la mare o un familiar amb el qual tenien un vincle significatiu, de protecció i identificació. L’edat dels infants era d’entre 7 i 11 anys.


Maó, 17 de juliol del 2019.

Departaments relacionats Benestar Social
editar

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Mapa

 
 
Comparteix aquest contingut
     
© Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ