Notícies i actualitat

Menorca Talaiòtica al festival de recreació històrica Tarraco Viva

Data : 24/05/2019

Entre els dies 17 i 19 de maig la Menorca Talaiòtica ha estat present a la XXI edició del festival internacional de cultura romana de Tarragona: Tarraco Viva.

Tarraco Viva va néixer l'any 1999 per donar suport ciutadà a la candidatura a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO del conjunt arqueològic de Tarraco, actual Tarragona. Un cop declarat Patrimoni Mundial el 2000, el festival va mantenir-se, guanyant cada cop més acceptació fins a arribar a convertir-se en l'actualitat en un dels festivals de recreació històrica més importants del món.

L'objectiu principal de Tarraco Viva és divulgar la història d'una manera atractiva però amb rigor, provocant la reflexió sobre el passat, per entendre millor el present i escollir un futur millor. Així, Tarraco Viva ha esdevingut un referent tant per les propostes que formula com per la qualitat de qui les ofereix. Durant 15 dies passen pel Festival de Tarragona desenes de milers d'aficionats i professionals de la història i l'arqueologia.

La participació menorquina al festival ha estat durant l'últim cap de setmana, justament el de més afluència de públic. El Consell Insular de Menorca i la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern Balear han organitzat un estand a la fira de Museus i Jaciments del Camp de Mart, l'epicentre del Festival, en el qual s'ha donat a conèixer el darrer tram del període talaiòtic, quan els menorquins van entrar en contacte amb Roma. La participació de Menorca al festival ha estat coordinada per Cecília Ligero i Carlos de Salort.

Hi han participat diferents entitats relacionades amb el patrimoni arqueològic de l'illa: el Museu Municipal de Ciutadella, l'Associació Menorca Tir de Fona, Nurarq: Menorca, Arqueologia i Cultura, la Universitat d'Alacant-Projecte Modular i Amics del Museu de Menorca. S'han realitzat diverses activitats didàctiques per a infants i famílies, a càrrec de Nurarq, i s'han impartit també dues xerrades de temàtica menorquina, a càrrec de Cristina Bravo i Octavio Torres. Per altra banda, es va fer també un monòleg de recreació històrica sobre la importància del vi a l'antiguitat a través de la mitologia, a càrrec de Natàlia Bravo.

Una de les activitats més destacades ha estat l'espectacle de recreació històrica que s'ha realitzat en col·laboració amb l'Associació de Menorca Tir de Fona, sota el nom de Funditores Baleares. Els foners menorquins van lluitar com a mercenaris, primer per als cartaginesos en contra de Roma, i després per als romans. A Tarraco Viva, els foners s'han convertit de nou en autèntics mercenaris al millor postor, demostrant les seves habilitats en l'art de la bassetja. L'auditori del camp de Mart ha arribat a aplegar diversos centenars d'espectadors entre les tres sessions en les quals s'ha realitzat l'espectacle.

La indumentària i l'equipament dels foners s'ha recreat a partir de la informació proporcionada per diversos textos d'època romana. Per la confecció de la vestimenta i l'armament s'ha comptat amb l'assessorament de Fernando Quesada, catedràtic d'arqueologia de la Universidad Autónoma de Madrid i expert el món de la guerra en època antiga, i de Margarita Orfila, catedràtica d'arqueologia de la Universidad de Granada i especialista en l'època romana a les Illes Balears.

 
Imatges relacionades
 
 
 
 
editar

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Mapa

 
 
Comparteix aquest contingut
     
© Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ