Notícies i actualitat

El Consell Insular i els ajuntaments impulsen la instal·lació de pèrgoles fotovoltaiques en aparcaments públics de Menorca

Data : 23/05/2019

Donant inici a les primeres actuacions de l'Estratègia Menorca 2030, s'ha presentat un projecte a la “convocatòria de subvencions a projectes singulars d’entitats locals que afavoreixin el pas a una economia baixa en carboni en el marc del Programa operatiu FEDER de creixement sostenible 2014-2020” de l'IDAE. La inversió total prevista és de 4.079.307€.


El Consell Insular i els ajuntaments de Menorca estan treballant ja en els projectes per cobrir diversos aparcaments públics de l'illa per començar acomplir el previst a la Llei Balear de Canvi Climàtic. La recerca de finançament per aquestes inversions s'està enfocant majoritàriament a través dels fons europeus disponibles a l'IDAE.

En una primera fase, el Consell Insular, amb l’acord dels ajuntaments, ha presentat els projectes per cobrir amb pèrgoles fotovoltaiques 10 aparcaments públics de Menorca. L'objectiu és generar energia renovable aprofitant la superfície dels aparcaments, i consumir-la directament per autoconsum de diversos equipaments públics situats a poca distància, en la línia del que permet la nova regulació d'autoconsum aprovada recentment pel Ministeri de Transició Ecològica.

Per portar-ho a terme, els municipis s'acolliran de forma conjunta a la convocatòria de subvencions que l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi de l'Energia (IDAE) ha obert per a la concessió directa d'ajuts a projectes que afavoreixin la transició energètica a municipis amb menys de 20.000 habitants.

La iniciativa, que calcula una inversió total de 4 milions d'euros, és fruit de l'acord assolit entre l'administració insular i els ajuntaments de Ferreries, Es Migjorn Gran, Es Mercadal, Es Castell, Alaior i Sant Lluís. L’objectiu és posar en marxa la construcció d'instal·lacions d'energia renovable integrades en entorns urbans, una de les 10 actuacions claus previstes en el full de ruta de descarbonització de l'illa «Estratègia Menorca 2030» i pretén promoure la instal·lació de 30 MW de generació renovable abans de 2030.

El projecte que es presenta a l'IDAE en el qual han estat treballant les diferents administracions de l'illa comptaria amb una potència instal·lada total de 1.240 kW, i serviria per subministrar energia elèctrica a equipaments públics de cada municipi com escoles, centres de salut o poliesportius. Tots inclouen també la previsió de punts de recàrrega de vehicle elèctric. D’aquesta manera s’aprofitaria la superfície que ocupen les places d'estacionament urbà, que quedarien sota la coberta de les plaques fotovoltaiques. Es calcula, que optimitzant l'autoconsum d'aquests subministraments, el període d'amortització d'aquesta inversió estaria entre 5 i 6 anys. A partir d'aquest moment l'administració començaria a estalviar íntegrament l'energia produïda a les seves factures de llum.

A més, les pèrgoles permetrien reduir de forma important la necessitat d'utilitzar sòl rústic de l'illa per a la generació d'energia neta. Es compta ja amb les localitzacions més idònies i les memòries descriptives de cada una de les 10 pèrgoles fotovoltaiques a instal·lar, així com amb el cost concret de cadascuna d'elles.

La concessió d'aquests ajuts, que s'emmarquen dins del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de creixement sostenible 2014-2020, sufragarien el 50% del cost d'instal·lació de les pèrgoles. La resta de la inversió aniria a càrrec del Consell i dels ajuntaments a parts iguals. Segons les previsions, les obres s'executarien entre finals de 2019 i durant el 2020. Totes les instal·lacions han d'estar finalitzades 30 mesos després de la resolució per part de l'IDAE.
Concretament, les previsions d'aportacions econòmiques són les següents:

IDAE
2.039.653,44 €
Consell Insular de Menorca
1.019.826,72 €
Ajuntament de Ferreries
163.625,88 €
Ajuntament des Migjorn Gran
121.024,20 €
Ajuntament des Mercadal
160.688,00 €
Ajuntament d'Alaior
84.874,24 €
Ajuntament de Sant Lluís
326.264,40 €
Ajuntament des Castell
163.350,00 €
Total
4.079.306,88 €

Fa dues setmanes l'IDAE ha ampliat aquesta convocatòria també a municipis de més de 20.000 habitants, per la qual cosa el Consell i els ajuntaments de Ciutadella i Maó, ja estan també treballant en les instal·lacions que es presentaran per part d'aquests municipis. Ciutadella treballa en l'aparcament situat darrere de la piscina municipal, i Maó té el projecte de l'aparcament de Camí de Ses Vinyes i està preparant documentació per dos aparcaments més.


Maó, 23 de maig del 2019.

 
Imatges relacionades
 
editar

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Mapa

 
 
Comparteix aquest contingut
     
© Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ